Türkiye'nin her yerinde akaryakıtın kalitesi aynıdır: ÇÜNKÜ ...

TAKİP ET

Türkiye'nin her yerinde akaryakıtın kalitesi aynıdır: ÇÜNKÜ ...

Evet sürücüler (Tüketiciler), Türkiye genelindeki istasyonlarda satılan akaryakıtın (Benzin, motorin, LPG otogaz) aynıdır. Çünkü, Türkiye'de akaryakıt satışı yapan istasyonların tamamı, EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) lisanslıdır. Ve lisanslı istasyonlarda satışa sunulan akaryakıtın tamamı da, yine EPDK'nın belirlediği asgari standartlarda olmak zorundadır. 


Rafineri ve ana dağıtım şirketleri


İstasyonlarda satışa sunulan benzin, motorin ve LPG otogaz türü ürünler, rafineri şirketleri tarafından ana dağıtım şirketlerine verilir. Ana dağıtım şirketleri de aldıkları ürünü kendilerine bağlı bayilerine verir (Bazı rafineri ve akaryakıt şirketleri, doğrudan ürünü ithalat yoluyla alabiliyor). Bütün akaryakıta, satışa çıkmadan önce rafineri ve ana dolum tesislerinde EPDK markerı (İşaretr) eklenir. Ve bayiler, ana dağıtım şirketlerinden aldıkları ürünü hiç bir müdahale söz konusu olmadan doğrudan satışa sunar (Otomobi, kamyon, motor vb araçlara). Ve tekrarda fayda var, satışa sunulan bütün ürünler marker (ayırtedici) eklenmiş olup asgari EPDK kalitesini taşır. Bu nedenle lisanslı bayilerden alınan ürün konusunda bir kalite sorunu düşünmek yersiz ve geçersizdir. 
 

Katkılı ürünler


Akaryakıt istasyonlarında satışa sunulan ürünlerde (Benzin, motorin) farklılık gösterenler ise, katkılı ürünlerdir. Her şirket, katkılı ürününü (Benzin, motorin vb) kendine göre geliştiriyor (Bazı şirketler daha uzun yol yapma özelliği, bazıları daha güçlü yanma özelliği vb ekleyebiliyor). Bu ürünlerin fiyatı da normal benzin - motorine göre daha pahalıdır. Bu tür ürünlerin alınması, tamamen sürücülerin tercihidir. Şu kadar ki, katkılı ürünlerde normal ürünlerin en az standartında olmak zorundadır ve öyledir. Bir diğer ifadeyle, katkılı ürünlerde yine asgari EPDK kriterlerini taşır ve marker içerir. İlave katkılar eklendiğinden sadece fiyat farklılığı oluşur. 


Fiş alınmalı


Bu nedenle, akaryakıt alırken lisanlı bayilerden almak yeterli bir kriterdir. Bazen lisanssız bayiler (Sayıları azda olsa), kaçak - kalitesiz-normalin altında ucuz ürün satabiliyor. Bu durumda dikkat gerekiyor. Anormal fiyat farklılıkları var ise, ürün kalitesi vb konusunda bir sorun olabilir. Çünkü, bütün şirketlerin aldığı ham petrol - akaryakıt (Rafineri, ithalat vb) hemen hemen aynı kaynaktandır. Ve de, tabi oldukları mevzuatta aynıdır. Ve de karlılık oranları çok küçük farklarla aynıdır. Yüksek fiyat farkıyla akaryakıt satışı, lisanslı piyasalarda çok zordur.

Sonuç olarak (katkılı ürünler ayrı tutulmak şartıyla), bütün sürücüler rahatlıklar her istasyondan aynı kalitede ürünü alabilir. Burada önemli bir hususta, ileride doğabilecek sorunlara karşı (Yanlış dolum, istasyon depolarının yeterince temizlenmemesi ve araçların zarar görmesi vb) mutlaka her akaryakıt alınışında mutlaka fiş alınmalı ve bu fiş saklanmalı. 
 

Rakamlarla Türkiye Akaryakıt Sektörü (Adet)



Akaryakıt bayi sayısı                               13.099
İstasyonlu                    13.043
İstasyonsuz                        56
Ana Dağıtım Şirketi                                        61
Rafineri Sayısı*                                                6

*1 rafineri yapım aşamasında. Kaynak: EPDK (08.01.2021 itibariyle).

Yorum Haber - Enerji Ekonomisi ​​​​​​​

epdk marker işaretr akaryakıtın kalitesi