Türkiye günlük ne kadar 'Elektrik - benzin - motorin ve doğal gaz tüketiyor?

TAKİP ET

Türkiye günlük ne kadar enerji (Elektrik, Benzin, motorin ve doğal gaz) tüketiyor?

- Türkiye'nin günlük ENERJİ tüketimi: Resmi verilere göre (15 Nisan 2021 Cuma, günlük tüketimler), Türkiye günlük 848,5 milyon kwh (Kilowatsaat) elektrik tüketti. Türkiye'nin günlük doğal gaz tüketimi ise 137,6 milyon milyon metreküp (m3). 

- Türkiye'nin günlük akaryakıt tüketimi ise; 13,4 milyon litre benzin ve 108,6 milyon litre motorin oldu.  
 

Türkiye'nin günlük enerji tüketimi!

- Elektrik, benzin, motorin, doğal gaz

(15 Nisan 2022 Cuma, günlük tüketim)
 Ürün  Tüketim
 Elektrik (MWh) 848.571
 Doğal gaz (1.000 m3) 137.626
 Benzin (Litre) 13.402.132
 Motorin (Litre) 108.611.052
Kaynak: Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, EİGM
 

YORUM

Pandemi ve Ukrayna işgali 'Enerji tüketimini etkiledi'
Dünyada yaşanan pandemi salgını (Covid-19, Koronavirüs salgını) ve sonrasında Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, en fazla enerji sektörünü olumsuz etkiledi. Nedeni ise, Rusya'nın dünyanın en önemli petrol ve doğal gaz ülkelerinden birisi olması ve en önemli müşterisininde Avrupa'nın olması. Bu durum enerji fiyatlarını ve tüketimlerine yansıdı. Ani fiyat dalgalanmaları, enerji tedariğinde yaşanan güzergah değişiklikleri ya da aksamalar; günlük tüketimleri hızlı bir şekilde etkiledi.

Enerji tedariği ve fiyatları, savaşın seyrine göre çok hızlı dalgalanmalar yaşadı ve yaşıyor. Bu dalgalanmalar, 'Özlellikle Türkiye gibi enerji ithalatçısı' ülkeleri etkiledi. Ve halen de etkilemeye devam ediyor (Savaşın sürmesi nedeniyle). Bu durum ise, ülkelerin günlük - aylık  enerji tüketiminlerini etkiliyor (Ani fiyat ve tüketim artışları, ya da düşüşler). Bu nedenle de, ülkelerin enerji istatistikleri konusunda daha sağlıklı bilgiler, krizlerin  (salgın, Savaşlar vb) sona ermesiyle ortaya konacaktır. Ani fiyat artış ve azalışların yaşandığı bugünlerde enerji istatistiklerini, daha soğukkanlı bir bakışla analiz etmede ve de verileri değerlendirmede fayda var.

Ayrıca, mevsimsel etkilerinde (Aşırı sıcaklar, soğuklar vb) aynı şekilde günlük enerji tüketimini olumlu-olumsuz etkileyebildiğini de hatırlamakta fayda var.  

 

Enerji Ekonomisi

Türkiye in günlük enerji tüketimi nedir Türkiye günlük ne kadar akaryakıt tüketiyor Türkiye günlük ne kadar benzin tüketiyor Türkiye günlük ne kadar motorin tüketiyor Enerji Ekonomisi