Türkiye GÜNLÜK enerji tüketimleri!

TAKİP ET

Havalar soğudu. Okullar açıldı. Tatiller bitti. Peki, bu hareketlilik Türkiye enerji tüketimine nasıl yansıdı?

Havalar soğudu. Okullar açıldı. Tatiller bitti. Peki, bu hareketlilik Türkiye enerji tüketimine nasıl yansıdı? İşte ayrıntılar...

 

ayrıntılar...

Türkiye enerji tüketimi, okulların açılması, tatilerin bitmesi ve havaların soğumasına paralel hareketlendi. Bu hareketlilik, benzin ve motorin tüketimlerinde dalgalı bir seyire neden oldu. Hareketlilik, zaman zaman benzin tüketimine olumsuz yansırken motorin tüketimini artırdı. Buna karşıni doğal gaz tüketimini artırırken, elektrik tüketimine düşüş olarak yansıdı. 

Bilindiği gibi yaz dönemlerinde özellikle aşırı sıcak havalarda günlük elektrik tüketimleri rekor kırıyordu (günlük 1 nilyar kwh üzeri elektrik tüketimi). Ayrıca yaz aylarında ve özellikle hafta sonlarıda, benzin tüketimleri artışa geçiyordu. 

 

Günlük Türkiye elektri tüketimi!

(Elektrik, doğal gaz, linyit, benzin, motorin).

Resmi verilere göre Türkiye günlük enerji tüketim verileri şöyle (6 Ekim 2023, günlük tüketimler): Elektrik 800,6 milyon kwh (Kliowatsaat), doğal gaz (toplam) 93,6 milyon metreküp (m3), Linyit 22,2 bin ton, motorin türleri 57,1 milyon litre (lt), benzin 18,9 milyon litre (lt). 

Öte yandan Türkiye günlük enerji tüketimilerinde kış aylarında öne çıkan ürün doğal gaz oluyor. Doğal gazın tamama yakınının yurtdışından temini ve Rusya - Ukrayna savaş, zaman zaman doğal gaz temininde (ithalat) sorunlara neden olabiliyor. 

 

Türkiye günlük enerji tüketimleri (elektrik, akaryakıt, doğal gaz, linyit vb) ayrıntıları için aşağıdaki tabloya bakınız).

Kaynak: Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) Enerji İşleri Genel Müdürlüğü (EİGM) verileri (6 Ekim 2023 Cuma).

 

(enerji istatistikleri - enerji bilgi merkezi)

 

enerji istatistikleri enerji bilgi merkezi