Türkiye Elektrik Kurulu Gücü - Türkiye Elektrik Santral Sayısı!

TAKİP ET

Türkiye'de elektrik üreten toplam 10.457 adet elektrik santrali var. Bu santrallerin toplam kurulu gücü ise 99.819,6 MW.

Türkiye'de elektrik üreten santral sayısı, 2021 yılı sonu itibariyle 10 457 adet oldu. Bu santrallerin kurulu güci ise 99.819,6 Megawat (MW).


Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Yük Tevzi Dairesi Başkanlığı (YTBS), 2021 yılının son Kurulu Güç Raporu'nu yayınladı. Türkiye'nin elektrik santral sayısı ve kurul güç verileri için, haberin sonundaki foto üstüne tıklayınız. 

 

Türkiye Santral Sayısı ilk 3: Güneş - Akarsu HES - Biyokütle

Türkiye'de kaynaklara göre elektrik üreten santral sayısında güneş enerjisi (GES), ilk sırada yer aldı. Güneşte toplam santral sayısı 8.389 adet. Güneşi 604 adet ile, Akarsu HES'ler ikinci sırada ve 380 adet ile de biyokütle santralleri 3. sırada izledi.  
 

Türkiye Kurulu Gücü ilk 3: Doğal gaz - Barajlı HES'ler - Rüzgar

Türkiye kaynaklara göre kurulu güçte ise ilk sırada doğal gaz var. Elektrik üreten doğal gaz santrallerinin toplam kurulu gücü 25.573 MW (Megawat). Kurulu güçte 2. sırada ise Barajı HES'ler yer alıyor. Barajlı HES'lerin toplam kurulu gücü 23.280 MW. Kurulu güçte 10.607 MW ile rüzgar santralleri (RES) 3. sırada yer aldı. 
 

Türkiye Elektrik Kurulu Gücü ve Türkiye Elektrik Santral Sayısı

Kaynak: Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ), 31 Aralık 2021 Sonu İtibariyle.
 

BİLGİ

TEİAŞ (Türkiye Elektrik İletim AŞ) - Tarihçe 

'TEİAŞ, 13.03.2003 tarihinde Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan aldığı İletim Lisansı çerçevesinde yeni piyasa yapısına uygun olarak merkez birimleri ve yurt geneline yayılmış proje, tesis, kontrollük, işletme, bakım ve yük dağıtım üniteleriyle faaliyetlerini sürdürmektedir.'

'TEİAŞ Yönetim Kurulu, 1 başkan ve 5 üyeden oluşmakta olup, Genel Müdür aynı zamanda Yönetim Kurulu Başkanıdır. TEİAŞ merkez teşkilatı; 4 Genel Müdür Yardımcılığı, Teftiş Kurulu Başkanlığı, Hukuk Müşavirliği, İç Denetim Birimi Başkanlığı, 13 Daire Başkanlığı ve 9 Müstakil Müdürlükten oluşmaktadır.'

'Taşra teşkilatı ise İşletme ve Bakım Dairesi Başkanlığının bağlı olduğu Genel Müdür Yardımcılığına bağlı 22 Bölge Müdürlüğü, Yük Tevzi Dairesi Başkanlığına bağlı 1’i ulusal, 9’u bölgesel olmak üzere 10 Yük Tevzi İşletme Müdürlüğü, İşletme ve Bakım Dairesi Başkanlığına bağlı Güç Trafoları Onarım ve Laboratuvarlar İşletme Müdürlüğü ile Özel Yükler ve Mobil Merkezler Taşıma İşletme Müdürlüğü ve Canlı Bakım İşletme Müdürlüğü, İletişim ve Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığına bağlı Elektronik ve Kalibrasyon Laboratuvarı İşletme Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığına bağlı Gölbaşı Sosyal Tesisler İşletme Müdürlüğü, Eğitim Müdürlüğüne bağlı Soma Elektrik Teknolojileri Geliştirme ve Eğitim Tesisleri İşletme Müdürlüğünden oluşmaktadır.'
Kaynak: TEİAŞ


Enerji Ekonomisi

Türkiye elektrik kurulu gücü Türkiye Elektrik Santral Sayısı kurulu güç elektrik santral sayısı teiaş enerji ekonomisi