Türkiye'de toplam kaç elektrikli otomobil var?

TAKİP ET

Türkiye (Ve tabi dünya), yakın gelecekte elektrikli araçları daha çok konuşacak. Peki, Türkiye'de kaç elektrikli araç var? Elektrikli araçlar niye tercih ediliyor? Elektrikli araç ne demek? e-mobilite ne demek?

Türkiye'de kaç elektrikli araç (otomobil) var?

Türkiye'de trafiğe ilk elektrikli araç kaydı, 2011 yılında yapıldı. Bu yıldan itibaren her yıl trafiğe kayıt edilen elektrikli araç sayısı, hızla arttı. Özellikle 2019 - 2020 ve 2021 (Ocak-Ekim) dönemlerinde elektrikli araç kaydı rekor kırdı.
2021 yılı ilk 10 ayı itibariyle trafiğe kayıtlı elektrikli araç sayısı 84 bin 302 oldu. Türkiye'de aynı dönemde trafiğe kayıtlı toplam otomobil sayısı ise (Benzin, motorin, LPG, elektrikli vb), 13 milyon 634 bin 249 adet.  
Elektrikli-Hibrit otomobil tanım olarak; elektrikli, benzin-elektrikli ve dizel-elektrikli otomobilleri kapsıyor. 

 

Türkiye'de yıllara göre elektrikli - Hibrit otomobil sayısı

YılAdet**
2010 -
2011*47
2012228
2013436
2014525
2015889
20161.160
20171.685
20185.367
201915.053
202036.487
202184.302
Kaynak: TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu, Ekim 2021 Sonu İtibariyle).
*Trafiğe ilk otomobil kaydı 2011 yılında yapılmıştır. 
**Elektrikli-Hibrit; elektrikli, benzin-elektrikli ve dizel-elektrikli otomobiller.
 

Elektrikli Araç ne demek?

Sadece Elektrikli Araç: 'Sadece elektrik motoru ile tahrik alan, tahrik enerjisi araç içinde bulunan batarya tarafından sağlanan araç'.

Hibrit Elektrikli Araç ne demek?

Hibrit Elektrikli Araç: 'Mekanik tahrik için gerekli enerjiyi araç üzerinde depolanmış tüketilebilen bir yakıt ve akü, kondansatör, volan-jeneratör gibi elektrik enerjisi veya güç depolama cihazından alan araç'. 

Hibrit Araç ne demek?

Hibrit Ara.: 'Aracın tahrikinde kullanılmak üzere üzerinde en az iki farklı enerji dönüştürücüsü ve iki farklı enerji depolama sistemi bulunan araç'.

E-Mobilite ne demek?

E-mobilite: Tam elektrikli araçlar, hibrit elektrikli araçlar ve hidrojen yakıt hücresi teknolojisini kullanan araçlar.
(Kaynak: Enerji Mevzuat.)



Yıllara Göre Türkiye toplam OTOMOBİL Sayısı (Yakıtlara Göre) 


TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu, Ekim 2021 Sonu İtibariyle.
Elektrikli-Hibrit; elektrikli, benzin-elektrikli ve dizel-elektrikli otomobiller.

 

İlk yerli elektrikli otomobil

Elektrikli ve hibrit araçlar, dünyada ve tabi Türkiye’de çok yoğun konuşulmaya başlandı. Ancak elektrik – hibrit araçlar çok yoğun konuşulsa da, dünyada kullanımları henüz çok sınırlı. Fakat, gelecekte bu araçların kullanımı çok hızlı artacağı muhakkak. Ve tabi, Türkiye’de de yaygınlaşacak, bu araçların kullanımı. Zaten Türkiye’de ilk yerli otomobilini tamamen elektrikli olarak seçti (TOGG).
 

Enerji alt yapısı elektrikli araçlar için yeterli mi?

Türkiye'de ve tabi dünya da elektrikli araç sayısı artıyor. Ancak uzun bir süre daha, trafikte fosil yakıtlı (Benzin, motorin, LPG Otogaz, CNG vb) araçların-otomobillerin hakim olacağı bir gerçek. Fakat, otomobil pazarı zaman içerisinde elektrikli araçlara da yer açmak zorunda kalacak. Ve özellikle 2030'lu yıllardan sonra elektrikli araçlar, otomobil pazarında ciddi söz sahibi olacak (Elektrikli araçların 2025'li yıllar itibariyle toplam otomobil pazarının yüzde 25-30'larına hakim olacağı görüşlerini de hatırlatmakta fayda var).
Biraz zaman alsa da, sonunda elektrikli araçlar; dünyada (10-20 yıl gibi bir süre içerisinde) yoğun olarak kullanılacak. Tabi, Türkiye'de elektrikli araçları yoğun olarak kullanmış olacak.
Elektrikli araçların yoğun olarak kullanılması demek, elektrik tüketiminin artması demek. Son yıllarda Türkiye ölçeğinde elektrik sektöründe yaşanan en büyük sorun, elektrik dağıtım hatlarının 'inşaat sektörü ile uyumsuzluğu'. Bu durum, dağıtım sektörünün yetersizliğinden ziyade; inşaat sektörünün yapılaşmada 'Elektrik dağıtım alt yapısını yeterince dikkate almamasıdır'. Çünkü, inşaat imar izni alınıyor, onlarca kat ve yüzlerce daire tamamlanıyor. Sonra, ilgili şirkete başvurulup 'Bina elektriğini bağla' deniyor. 
Benzer durum elektrikli araçlar içinde söz konusu olacaktır. Mevzuatta elektrikli araçlar için şarj - park yeri vb zorunluluğu getiriliyor. Ancak, elektrikli araç artış hızına paralel (Özellikle yakın gelecekte) elektrik altyapısı yeter hale getirilmelidir. Bu, elektrikli araçların yaygınlaşması kadar önemli bir konudur ve çözülmesi gereken bir konudur. 
 

Elektrikli araçlar niçin tercih ediliyor?

Elektrikli araçların bugün için en önemli 2 tercih nedeni var. Bunlardan ilki, yakıtının ucuz olması (Elektrik tüketiyor. Ve elektrik fiyatları fosil yakıtlara göre araçlar için çok ucuz). Elektrikli araçların ikinci tercih nedeni ise, çevreye uyumlu - temiz araçlar olması. Bir diğer ifadeyle, çevreyi kirletmemeleri. Burada, Türkiye ve dünyada elektrikli araçların tükettiği elektriğin hangi kaynaklardan üretildiği çok önemlidir ve ayrı bir konu başlığıdır. Elektrikli araçlardan beklenen faydanın sağlanabilmesi için (Çevre kirliliğini önleme, gürültüsüzlük vb, mutlaka elektriği yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilmesi gerekiyor. 
Elektrikli araçlar daha çok hayatımızda olacak. Ve elektrik altyapısı, bu araçlara yeter hale getirilmelidir. 

 

Analiz Haber  - Enerji Ekonomisi

Türkiyede kaç elektrikli araç var elektrikli araç sayısı türkiyede toplam otomobil sayısı elektrikli araç ne demek hibrit ne demek emobilite ne demek enerji ekonomisi