Turkcell - Türk Telekom - Vodafone ''Haberleşme internet tabanlı yapılmalı'' - Vatandaşlar 'İnternet yok'

TAKİP ET

GSM şirketleri (Turkcell - Türk Telekom - Vodafone) ülkenin bir ucundan diğer ucuna, en zor şartlarda bile kesintisiz iletişim (Telefon, sms, internet) hizmetine hazır olmalı. Bunun içinde çok ciddi yatırımlar yapmalı; jeneratöründen baz istasyonuna kadar. Mevcut durum içinde, çok acil bütün baz istasyonları (Sabit-mobil) jeneratörlerle beslenerek kesintisiz iletişim sağlanmalı.

 

Turkcell - Türk Telekom - Vodafone: ''Haberleşme internet tabanlı yapılmalı''

Vatandaşlar 'İnternet yok'

GSM şirketleri (Turkcell - Türk Telekom - Vodafone) ülkenin bir ucundan diğer ucuna, en zor şartlarda bile kesintisiz iletişim (Telefon, sms, internet) hizmetine hazır olmalı. Bunun içinde çok ciddi yatırımlar yapmalı; jeneratöründen baz istasyonuna kadar. Mevcut durum içinde, çok acil  bütün baz istasyonları (Sabit-mobil) jeneratörlerle beslenerek kesintisiz iletişim sağlanmalı. 

 

GSM şirketleri çok acil çözüm üretmeli...

Gölcük -İstanbul ve sonrasında bir çok doğal afet yaşamış ve afet yerinde bulunmuş birisi olarak, yine en zor dönemde GSM şirketlerinin verdiği iletişim hizmetlerinin aksamasına şahit oluyoruz. Bugün, Türkiye 100 yılının felaketini yaşıyor. Ve yine GSM şirketlerinin hizmetlerinde aksama var. Şu an için bile bölgeden 'İnternet yok' mesajları geliyor (Antakya). Burada öncelik, mazeret değil şartsız kesintisiz hizmet olmalı. 

Oysa GSM şirketleri (Turkcell - Türk Telekom - Vodafone) dün ortak açıklama yaptılar. Vatandaşların yanında olduklarını ve haberleşme için 'acil durumlar hariç telefon kullanılmaması, SMS - internet' kullanılmasına' vurgu yaptılar. Ama, felaketi yaşayan bölgelerdeki vatandaşlar ise, internet yok diyor. Oysa, internete tek ve en çok ihtiyacı olduğu bir dönemde. Hiç mazeretsiz, bu hizmet kesintisiz ve sürekli verilmeli. 

 

Yatırım yapıyorlar mı?

GSM şirketlerinde geniş bir rahatlık ve özgüven içinde. Bunun en önemli nedeni de, hatalı da olasalar, 'Zor dönemlerde; yazılı, göresel ve işitsel reklam kampanyaları ile 'eksikliklerini, hatalarını, yetersizliklerini' yumuşak bir geçişle unutturma yolunu seçiyorlar.

 

Taşrada yatırım çok yetersiz

Aslında GSM şirketleri son dönemlerde nüfusun yoğun yaşadığı yerlere yatırımlara yoğunlaşıp, diğer bölgeki yatırımları ikinci plana iten bir görüntü veriyor. Niye mi? Yaz dönemi bizzat yaşadığım iletişim sorunlarını (taşrada) ilgili GSM şirketine iletim ve cevap: 'Bakıyorum, bölgede bir arza gözükmüyor' bitti. Israr ediyorsunuz, 'Sistemde arıza  gözükmüyor' cevabı ısrarla. Fakat ve özellikle, taşrada elektrik kesilince, ya da fırtına vb durumlarda GSM iletişim sistemi ağır darbe alıyor, kesintiye uğruyor. Bunun nedenini, GSM merkezleri de net vermiyor. Fakat anlaşılan o ki, taşrada baz istasyonları ve diğer altyapılarını destekleyecek yedek enerji sistemleri kurmuyor (Jeneratör, güneş sistemleri vb), acil durumlar için gerekli planlamalar de yatırımlar yapılmıyor. Bir iki göstermelik küçük yatırımlar yapılıyor, ki oda göstermelik. Böyle olunca da en ufak elektrik kesintisi, bir sel, fırtına, doğal afet vb acil durumlarda sistemler hemen çöküyor.  Sonrasında ise, kısa bir özür açıklaması ve yoğun bir reklam çalışması; şöyle çekim kapsamı, böyle çekim gücü, şöyle her yerdiyiz' diyerek abonelerin mağduriyetlerini örtmeye çalışıyorlar. . 

Şimdi Türkiye; dünyanın ve kendi 100 yıllık tarihinin en ağır felaketini yaşıyor. Ve insanların yardım için en çok iletişime ihtiyaç duydukları dönemde, 'iletişim-internet yok' şikayetleri duyuluyor.  Oysa aynı bölge için GSM şirketi de dün ortak açıklama yaptı: 'Haberleşmede SMS ve interneti kullanın'. Bugün ise bölgeden vatandaşlar 'internet yok' diyor.

Kolay olan 'interneti kullanın' demek. ZOR OLAN İSE, en zor şartlarda bile ihtiyaç duyulan iletişim hizmetini kesintisiz ve sürekli vermek. Ama GSM şirketleri, daha önceki afetlerde olduğu gibi bu büyük afetde de önceliği önerilerde bulunmakta yaptı. 

 

Jeneratörden baz istasyonuna...

Oysa, GSM şirketleri (Turkcell - Türk Telekom - Vodafone); ülkenin bir ucundan diğer ucuna, en zor şartlarda bile kesintisiz iletişim (Telefon, sms, internet) hizmetine hazır olmalı. Bunun içinde çok ciddi yatrımlar, planlamalar yapmalı; jeneratöründen baz istasyonuna kadar. Felaket anında ve sonrasında ise, bunu yapmak çok zır hatta imkansız. 

 

Türkiyemiz;  yaşanan bu çok büyük felaketi de kardeşlik ruhu içerisinde aşarak, yaralarını saracaktır.  Türkiyemize tekrar büyük geçmiş olsun. Vefat eden insanımıza rahmet, yaralılarımıza acil şifalar inş. 

 

(Analiz - İsmail Altunsoy / Enerji Ekonomisi)

 

GSM şirketleri aksa jeneratör baz istasyonları deprem bölgesi