Tüpraş ve Yapı Kredi Yayınları iş birliğiyle İonialılar - Ege Kıyılarının Bilge Sakinleri!

TAKİP ET

Tüpraş ve Yapı Kredi Yayınları iş birliğiyle hazırlanan Anadolu Uygarlıkları Serisi'nin on birinci kitabı İonialılar: Ege Kıyılarının Bilge Sakinleri yayımlandı.

2011 yılında Tüpraş ve Yapı Kredi Yayınları iş birliğiyle başlatılan Anadolu Uygarlıkları Serisi’nin on birinci kitabı İonialılar: Ege Kıyılarının Bilge Sakinleri yayımlandı. Toplam on iki kitaptan oluşan kolektif bir yayın projesi olan Anadolu Uygarlıkları Serisi araştırmacılara ve okurlara Anadolu uygarlık tarihine dair kapsamlı bir külliyat sunuyor. Serinin bütün kitapları Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde hazırlanıyor.   

 

İonialılar: Ege Kıyılarının Bilge Sakinleri, İonların Batı Anadolu'da yarattığı özgün kültüre ve bıraktığı izlere yoğunlaşıyor. 

Kitap, İonia bölgesinin tarih öncesi çağlarını da kapsayan derin bir tarihe ışık tutuyor. Günümüzden yaklaşık 2600 yıl öncesine denk gelen İonia altın çağı; kültür ve sanat hayatı, inanç sistemi ve kutsal alanları, diplomasi ve komşularıyla ilişkiler gibi ana başlıklar altında önemli bilgiler paylaşıyor. Ayrıca, her biri alanının uzmanı, yerli ve yabancı akademisyenler tarafından güncel veriler ışığında kaleme alınan 28 akademik makale ilgili dönemin bilinmeyen yönlerini gözler önüne seriyor.

 

İonialılar Kimdir? 

İonialılar, MÖ 1. binyılda Anadolu'nun Ege kıyılarında yaşayan en büyük insan grubuydu. Tarihçi Herodotos'a göre, Ege Denizi’ndeki Samos ve Khios adaları da dahil olmak üzere İzmir’in kuzeyindeki Phokaia'dan (Foça/İzmir) güneydeki Miletos'a (Milet/Aydın) kadar Batı Anadolu kıyısı boyunca toplam 12 şehir kurdular. Eski bilimsel çalışmalarda İonların genellikle "Doğu Yunanlar" olarak adlandırılmasına rağmen, Kıta Yunanistan kültürünün ve Batı uygarlığının bir çok yönünü İonia'da meydana gelen tarihi olaylar ve süreçler şekillendirmiştir. 

Antikçağ’ın yetiştirdiği çok sayıda tanınmış şahsiyet İonia bölgesinde doğmuş ve yaşamıştır.  Miletoslu Thales ve Anaksimandros, Ephesoslu Herakleitos, Klazomenailı Anaksagoras ve Kolophonlu Ksenophanes, modern Batı felsefesi ve biliminin temeli olarak görülen İonia felsefe okulunun öncüleridir. Yine Batı edebiyatının temel taşı sayılan İlyada ve Odysseia’nın ozanı Homeros da İonia’da doğmuş ve yaşamıştır.

Tüpraş ve Yapı Kredi Yayınları iş birliğiyle hazırlanan Anadolu Uygarlıkları Serisi’nin on ikinci kitabı ise 2023 yılında yayımlanacak.

 

Seride bugüne kadar yayımlanan kitapların listesi:

    Urartu – Doğu’da Değişim / Transformation in the East

    Frigler: Midas’ın Ülkesinde, Anıtların Gölgesinde / Phrygians: In the Land of Midas, In the Shadow of Monuments

    Hititler – Bir Anadolu İmparatorluğu / Hittites-An Anatolian Empire 

    Pergamon – Anadolu’da Hellenistik Bir Başkent / A Hellenistic Capital in Anatolia

    Lukka’dan Likya’ya – Sarpedon ve Aziz Nikolaos’un Ülkesi / From Lukka to Lycia The Land of Sarpedon and St. Nicholas

    Persler – Anadolu’da Kudret ve Görkem / The Persians – Power and Glory in Anatolia

    Assurlular Dicle’den Toroslar’a Tanrı Assur’un Krallığı / The Assyrians Kingdom of the God of Assur from Tigris to Taurus

    Hellenistik ve Roma Dönemlerinde Anadolu – Krallar, İmparatorlar ve Kent Devletleri / Hellenistic and Roman Anatolia Kings, Emperors, City States

    Karialılar: Denizcilerden Kent Kuruculara/ The Carians: From Seafarers to City Builders

    Bizans Dönemi’nde Anadolu / Anatolia in The Byzantine Period

    İonialılar: Ege Kıyılarının Bilge Sakinleri / Ionians: The Sages of the Aegean Shore

 

enerji ekonomisi

Anadolu Uygarlıkları Tüpraş ve Yapı Kredi Yayınları İonialılar Ege Kıyıları İonialılar Kimdir