Tüketiciyi Güçlendirme Derneği: BOTAŞ'ın doğalgaza yaptığı zam...

TAKİP ET

- TÜGÜDER (Tüketiciyi Güçlendirme Derneği): BOTAŞ’ın yayınladığı tarife tablosuna göre doğalgaz fiyatları yüzde 1 oranında zamlandı. Buna göre haneneler için doğalgazın metreküp fiyatı yüzde 1.2896 liradan 1.3025 liraya çıktı. BOTAŞ, doğalgaz fiyatlarına ocak, şubat ve mart aylarında da yüzde 1 zam yaptı.

 

AYRINTILAR

Yapılan zammı değerlendiren Tüketiciyi Güçlendirme Derneği Başkanı Jale Yanılmaz, “Görünen o ki BOTAŞ, kamuoyundan yüksek tepki almamak için aylık sistemli bir fiyat artışını yerleştirmeye çalışıyor. Yüzde 1 gibi kulağa küçük gibi gelen bu artışın çok göze batmayacağına dair bir düşünce geliştirmiş olmalı. Oysa vergileri, faturalardaki gider kalemlerindeki artışı da hesaba kattığınızda faturalara yansıyan artış hiç de küçük olmadığı gibi, gelir düzeyi giderek azalan vatandaş için işkenceden farksız” dedi.



 

'Böyle bir zamanda, en minimum fiyat artışının dahi kabul edilebilirliği mümkün değil'

2020 yılının sadece 9 ayında ülke genelinde 590 bin abonenin borcundan dolayı doğalgazının kesildiğini hatırlatan Yanılmaz, “Yüksek enflasyon, işsizlik, azalan gelir düzeyi, pahalılık gibi sebeplerle ekonomisi zayıf bir ülke idik ve bu durum koronavirüs salgını ile daha da derinleşti. Önümüzdeki süreçte enflasyonun, gelir kaybının ve işsizliğin ve dahi küresel tedarik sıkıntıları sebebiyle pahalılığın artarak devam edeceğinin farkındayız. Kısır destek paketleri, mış gibi yapılan istihdam koruyucu önlemler, üretimden kopuk, ithalat odaklı ekonomi politikalarının bugüne değin verdiği zararları telafi etmekten çok uzak. Bu bağlamda özellikle böyle bir zamanda herhangi bir ürün ve hizmet sektöründe yapılan en minimum dahi fiyat artışının dahi kabul edilebilirliği mümkün değil” diye konuştu.

 

'Bu damlaya damlaya yapılan zamlar önümüzdeki kış göl olacak gibi görünüyor'

BOTAŞ’ın bu sistematik hale getirdiği zamlar devam ederse önümüzdeki kışa doğalgaz fiyatlarının en az yüzde 12 oranında artmış olacağına dikkat çeken Yanılmaz, “Bu damlaya damlaya yapılan zamlar önümüzdeki kış göl olacak gibi görünüyor. Gelen süreçte yine bir “güncelleme” gerekçesi ile yapılabilecek olası yüksek bir ara zammı hesaba katmıyoruz bile. Ayrıca her ne kadar EPDK elektrik fiyatlarına nisan ayında zam yapmamış olsa da doğalgaz fiyatlarına gelen zamların baskısı ileride elektrik fiyatlarında da zam yapılmasını zorlayacaktır. Bahar ve yaz mevsimine girdiğimiz bu süreçte ısınma amaçlı doğalgaz tüketimi dolayısıyla faturalar azalacaktır elbette fakat BOTAŞ’ın bu aylık yüzde 1 oranında yaptığı zamlar devam ederse önümüzdeki kış mevsiminde tüketicilerimizi çok daha zor durumda bırakacaktır. Faturasını ödeyemediği için doğalgazı kesilen vatandaşlarımızın sayısı da artacaktır” dedi.

BOTAŞ başta olmak üzere tüm kamu kurumlarına ve özel sektöre fiyat artışlarını durdurmaları çağrısı yapan TÜGÜDER Başkanı Jale Yanılmaz, “Ulusça destekleşmeye en çok ihtiyacımız olduğu bu süreçte olanakları kısıtlı, korunması zaruri olan tüketicilerin üzerine mütemadiyen eklenen yükleri kaldırın, ekonomik anlamda kapana kısılan, yaşamını idame ettirme kabiliyetini kaybeden toplum manen ve psikolojik olarak da çöküyor. Giderek artan şiddet vakaları bunun en belirgin göstergesidir. İyi gün, kötü gün demeden, kendilerinin yol alabilmesi için vatandaşının sırtına binenler, bu sosyal patlamalardan, sosyolojik bozulmalardan da sorumlu olduklarını unutmasınlar” mesajı verdi.




Enerji Ekonomisi
 

tüketiciyi güçlendirme derneği doğalgaz botaş zam tügüder