'Tüketicilerde' tasarrufa yönelmeli!

TAKİP ET

'Bir TV - Yıllık harcadığı elektriğin yüzde 40'ını 'Bekleme Modunda' harcıyor!

Evet, son dönemde enerji fiyatları artıyor. Bunda en önemli etken, ham petrol fiyatlarının 1 yıl içinde 20 dolar altı rakamlardan 50 dolar üstü rakamlara çıkması. Ve tabi buna, her ülkenin kendi iç ekonomik dinamiklerini de eklemek gerekiyor.
 

Verimli teknolojiler öne çıkıyor

Öncelikle bilinmeli ki, enerji kaynakları kıt ve insanlığın ortak tüketim kaynağı (Adil dağılım vb ayrı bir yazı konusu). Bu anlamda üreten, satan ve tüketenler mutlaka 'Kaynağın kıtlığını ve tükenilirliğini' dikkate alarak hareket etmeli. Bunun da temelinde, tasarruf yatıyor. Bu hem Türkiye için ve hem de dünya için geçerli. Bu nedenledir ki, gelişmiş ülkeler verimli teknolojilere ağırlık vermeye başladı. Bu hem üretim sürecinde ve hem de tüketim sürecinde yaşanan bir yeni gelişme.
 

Şirketler tasarrufu öneriyor

Konuya Türkiye bazlı bakılırsa, son dönemde enerji şirketleri (Petrol, LPG, Doğal Gaz, Elektrik) tüketicilere yönelik 'Tasarrufu' öne çıkarak önemli sosyal projeler geliştiriyor, tüketime yönelik bilgi paylaşımları yapıyorlar. İlk bakışta 'Şirketin amacı kar ve bunu da ancak daha çok satışla sağlayabilir' bakışıyla tezat görülebilir, bu durum. Ancak, şirketlerde aynı zaman da bir tüketici (Hem kurumsal bazda ve hemde çalışanları bazında). Ve de şirketler, ancak sağlıklı ve çevreye uyumlu işleyen piyasalarda uzun süreli ayakta kalabilir ve ticari faaliyetlerini sürüdürebilirler. Bu açıdan bakıldığında, elektrikten akaryakıta enerji şirketlerinin tasarrufu - verimliliği gündeme almaları ve çalışma yürütmeleri çok önemli ve önemsenmesi gereken bir gelişmedir. 
 

Daha çok enerji tüketimi değil daha verimli enerji tüketimi

Evet enerji tüketimi (Elektrikten petrole), gelişmişliğin en önemli göstergelerinden birisidir. Ancak bu ölçüt-kriterde son dönemde deüişmeye başladı. Artık kişi bazşı en fazla elektrik tüketen gelişmişlik ölçüsü, 'Kişi başı en verimli enerji tüketen' ölçüsüne yerni bırakıyor. Şöyle ki, eskiden ısınma, aydınlanma, üretim vb için tüketilen enerji miktarı artıkça refah ve gelişmişlik düzeyi tanımlanıyırdı. Son dönemde ise aynı ölçütlerle - aynı refahı yaşanıyor. tek fark, daha az enerji tüketimiyle. Yani tasarruf ve verimlilikle. 
Böylece, gelecekte gelişmişliğin tanımı daha az enerji tüketimiyle daha çok refahı sağlayan ülkeler gelişmiş sayılacak.
 

Tüketicilerde tasarrufa - verimliliğe yönelmeli

Bu yeni süreçte şirketler gibi, tüketicilerde artık tasarruflu - verimli enerji tüketimini gündeme almalı. Enerji denilince, genelde ve sürekli fiyatlar konuşuluyor. Oysa, fiyatlar kadar en az tasarruf - verimlilikte önemli ve konuşulmalı. Tüketiciler, tüketim ürünlerini alırken mutlaka en verimli-enerji tüketimi en az ürünleri tercih etmeli. Zorunlu ihtiyaç olmayan ürünler alınmamalı.
 

Çok basit tasarruf adımları uygulanmıyor

Çok basit tasarruf adımları önemsenmeli. Mesela: Bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, televizyonlar, bilgisayarlar vb ürünler milyonlarca evde var ve kullanılıyor. Bunlar, aynı zamanda sürekli enerji tüketen ürünler. Peki, kaç tüketici bulaşık ya da çamaşır makinesini kullanım sonrası tamamen kapatıyor. Genelde yapılan, makineyi programlayıp dışarı çıkmak ya da sabahleyin kalkınca tamamen kapatmak. Oysa, makineler yıkama-temizlemeyi tamamlamalarına rağmen elektrik harcamaya devam ederler, uyarı ışığı sürekli yandığından. Televizyonlarda ise, genelde kumanda ile kapatma yapılıyor. Oysa, tamamen anahtardan kapatılmayan TV, sürekli - yani 24 saat 365 gün elektrik tüketiyor.
 

Bir TV yıllık harcadığı elektriğin yüzde 40'ını 'Bekleme Modunda' harcıyor

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı hesaplamasına göre bir televizyon, yıllık tükettiği elektriğn yüzde 40'ını kumada ile kapatılma halinde (Bekleme modu), yani izlenmediği-çalışmadığı sürelerde tüketiyor. Bunlar, basit ve küçük tasarruf denilebilir. Ancak; milyonlarca insanın aynı hatayı yaptığı düşünülürse, israf edilen rakamın büyüklüğü rahatlıkla anlaşılabilir. 

Evet, enerji şirketlerinden enerji tüketicilerine kadar enerjiyi tasarruflu -verimli kullanmak gerekiyor. Bu hem kendimiz ve hem de dünyamızın geleceği için çok önemli (Maddi - menevi açıdan). Ve, küçük - büyük tasarruf demeden bu yapılmalı.  

Analiz Haber - Enerji Ekonomisi
 

enerji tasarrufu enerji verimliliği enerji ekonomisi