'Tüketici Bilinci Endeksi' geliyor

TAKİP ET

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Ahmet Erdal 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü vesilesiyle önemli açıklamalarda bulundu.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Ahmet Erdal 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü vesilesiyle önemli açıklamalarda bulundu.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın 2017 yılı faaliyetleriyle ilgili bilgi veren Erdal, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu ve ikincil mevzuat kapsamında tüketicilerin her türlü şikâyeti ve sorunları ile ilgili olarak başvurabilecekleri hak arama yolları, dikkat edilmesi gereken hususlar ve şikâyetin konusuyla ilgili olarak mevzuatta yer alan hükümlere ilişkin birçok konuda bilgilendirme faaliyeti yaptıklarını belirtti.  

32 bin 319 adet tüketici şikâyeti değerlendirildi

Alo 175 Tüketici Danışma Hattı üzerinden yaklaşık 340 bin çağrıyı cevaplayarak tüketicilerin yaşadıkları sorunlarla ilgili olarak anında bilgilendirme yaptıklarını aktaran Erdal, 2017 yılında yazılı veya elektronik ortamda; Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER), Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER), Bilgi Edinme, AKİM, e-Devlet ve diğer web kanalları üzerinden yapılan toplam 32 bin 319 adet tüketici şikâyetini değerlendirerek başvuru sahiplerine hukuki bilgi sağladıklarını söyledi.

Tüketicilerin haklarını aramak için yoğun bir şekilde Tüketici Hakem Heyetlerine başvurduğunu ifade eden Erdal, “2017 yılında toplam 590.736 başvuru yapılmış olup, 636.906 adet karar verilmiştir. Tüketici hakem heyetleri kararlarının %77’si tüketici lehine, %23’ü tüketici aleyhine çıkmıştır. Tüketicilerin tüketici hakem heyetlerine yaptıkları başvuruların dağılımı bir bakıma şikayetlerin en çok yoğunlaştığı alanları bizlere göstermektedir” dedi.

En çok başvuru dosya masrafı için   

2017 yılında Tüketici Hakem Heyetlerine yapılan başvurular hakkında bilgi veren Erdal, “Tüketicilerin Tüketici Hakem Heyetlerine en çok kredi tahsis ücreti (dosya masrafı) (184 bin 400 adet), cep telefonu (83 bin 374 adet), ayakkabı (49 bin 685 adet), kredi kartı üyelik ücreti (26 bin 874 adet), GSM ve internet abonelikleri  (28 bin 328 adet)  konularına ilişkin başvuru yaptığı görülmüştür. Sektörel bazda bakıldığında en çok şikayet finansal hizmetler ve perakende ticaret sektörlerine ilişkindir” şeklinde konuştu.

Tüketici bilinci arttı

Tüketicinin korunması mevzuatının yürürlüğe girdiği 1995 yılından bu yana tüketici bilincinin arttığını söyleyen Erdal, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’la birlikte mevzuat yenilenmiş, sistematik hale getirilmiş ve tüketicilere daha geniş haklar sağlanmıştır” dedi ve şöyle devam etti:

“Tüketicilerimizin CİMER, BİMER ve diğer kanallar üzerinden Bakanlığımıza ve tüketici hakem heyetlerine yapmış olduğu başvurular, dönemsel şoklardan kaynaklı durumlar hariç olmak üzere, incelendiğinde tüketici bilincinin günden güne arttığı, tüketici hakları hakkında farkındalığın yaygınlaştığı görülmektedir. Ayrıca bizler de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü olarak, tüketici bilincinin artırılmasını birincil hedef olarak belirleyip amaçlarımızı gerçekleştirmek üzere kamu spotları, broşür ve afişler hazırlıyor ve gerek yerel yönetimlere gerekse diğer paydaşlara bu konuda yol göstermeye çalışıyoruz. Çalışmalarımızı bu doğrultuda yürütüyor ve bu sorumluluklarımızı ve görevlerimizi hakkiyle yerine getirebilmek için Genel Müdürlük olarak her gün yoğun emek sarf ediyor ve “yarın daha iyi ne yapabiliriz?” anlayışıyla hareket ediyoruz.”

“Konunun tek tarafı bakanlık değil”

Bilinçli bir tüketim toplumunu oluşturabilmek adına büyük bir görev ve sorumluluk üstlendiklerinin altını çizen Erdal, “Ancak, bu konuda tek tarafın Bakanlığımız olmadığı bir gerçektir. Böylesine bir toplum ancak tüm kesimlerinin el ele vermesiyle oluşabilir. Bu noktada, en başta tüketicilerimizin kendilerine olmak üzere, firmalarımıza, eğitim kurumlarımıza, basınımıza, radyo ve televizyon kuruluşlarımıza da önemli görev ve sorumluluklar düştüğünün farkında olunması gerekir. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak bilinçli bir tüketici toplumu oluşturmak adına elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Bilinçli tüketim ve israfın önlenmesi için çalışmalar yapılacak

Önümüzdeki dönemde yapılması planlanan çalışmalar hakkında bilgi veren Erdal, Bakanlık olarak önümüzdeki dönemde tüketimin sadece tüketici hakları boyutu ile ilgili değil aynı zamanda bilinçli tüketim ve israfın önlenmesi boyutlarında da vatandaşlarımızı bilgilendirme görevini üstleneceğiz. Bu kapsamda 2017 yılı Türkiye İsraf Raporunu hazırlayıp kamuoyu ile paylaştık. Bu sene de güncel bir israf raporunun yayımlanması için gerekli çalışmaları başlattık” dedi.

“Tüketici Bilinci Endeksi” nin oluşturulması amaçlanıyor

Tüketici Hakem Heyetlerinin Yeniden Yapılandırılması, Güvensiz Ürün Bilgi Sisteminin Oluşturulması ve daha birçoğu reform niteliğinde birçok çalışmayı hayata geçirmek üzere çalıştıklarını ifade eden Erdal sözlerini şöyle bitirdi:

“Tüketici bilincini artırmaya yönelik olarak yapacağımız çalışmalara kaynak oluşturmak üzere “Tüketici Profili Araştırması” nı yapacağız. Böylece tüketicilerimizin tüketim alışkanlıklarına ilişkin veriler elde ederek geleceğe yönelik çalışmalarımızda verimliliği sağlamaya çalışacağız. Önümüzdeki yıllarda da yapmayı planladığımız bu araştırmayla ülkemizde bir “Tüketici Bilinci Endeksi” nin oluşturulmasını hedefliyoruz. Endeks sayesinde ülkemizde tüketici bilincinin yıldan yıla gelişimini izlenecek,  bu doğrultuda daha rasyonel politikalar hazırlanacak ve tüketicinin korunması alanında yapılacak bilimsel çalışmalara dayanak oluşturacak önemli bir verinin ortaya çıkması sağlanacaktır.”

Kaynak: www.tuketicipostasi.com

tüketici 15 mart endeks genel müdür