Tesla - BMW - Renault gibi sektörün en gözde elektrikli araçları ziyaretçilerle buluştu!

TAKİP ET

-Tesla - BMW - Renault gibi sektörün en gözde elektrikli araçları ziyaretçilerle buluştu!

-Boğaziçi Üniversitesi’nde Elektro Mobilite Çalıştayı ve Güz Festivali...

AYRINTILAR

Dünya Elektrikli Araç Birliği’nin (Weva) Avrupa kolu Avere Elektro Mobilite Derneği’nin 16. ülke üyesi olan Avere Türkiye, 15-16 Kasım tarihlerinde Boğaziçi Üniversitesi’nde Elektro Mobilite Çalıştayı ve Güz Festivali düzenledi. Elektro mobilite ve bağlantılı konularda Türkiye’de çalışan profesyonelleri ve paydaşları bir araya getiren çalıştayın ertesi günü gerçekleşen festivalde sektörün önde gelen markalarının yanı sıra Tesla, BMW, Renault gibi sektörün en gözde elektrikli araçları ziyaretçilerle buluştu.

Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi

Etkinliğin ilk günü olan 15 Kasım’da Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde Vedat Yerlici Konferans Salonu’ndaki çalıştayın açılış konuşmasını Avere Türkiye Elektro Mobilite Derneği Başkanı ve Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu gerçekleştirdi. Avere Türkiye’nin, esas itibariyle elektrikli taşımacılığın Türkiye’de sağlıklı gelişmesine ön ayak olacak çalışmaları yürüttüğünü belirten Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleşecek çalıştayın bu çalışmaları etkin hale getirmek açısından yararlı olacağını kaydetti. Derneğin; şehirlerde temiz, sağlıklı ve sessiz ulaşımın geliştirilmesi, enerji verimli taşıma, fosil yakıtlardan bağımsız olma şeklinde vizyonları olduğunu ekleyen Kumbaroğlu, Avere Türkiye’nin bu vizyonlar bağlamında faaliyet gösteren Avrupa’daki şirketler ve yapılanmaları kapsayan önemli bir ilişki ağına dahil olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, çalıştayda tartışılacak proje önerilerinin bir yol haritası çıkaracaklarını böylece Avere Türkiye’nin Avrupa Birliği düzeyinde finansman sağlanmasıyla bu projelerin sürdürülebilirliklerinin sağlanabileceğini açıkladı. Kumbaroğlu çalıştaya dair şu bilgileri ekledi: “Avere Türkiye ilk çalıştayını ekonomi ve teknoloji başlıklarıyla gerçekleştirmiş, bu çalıştayın sonuçları geçtiğimiz sene nisan ayında düzenlenen panelde masaya yatırılmıştı. Bu seneki çalıştayda ise amacımız iki sınıfa ayrılacak çalışma gruplarından elde edeceğimiz sonuçları yine karar vericilerle masaya yatırıp elektro mobilite konusunda bir değişimin önünü açmak olacak.”

Avere Türkiye Elektro Mobilite Derneği

Avere Türkiye Elektro Mobilite Derneği Başkan Yardımcısı ve Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Avcı, çalıştayda 5 çalışma konusunun yer alacağını katılımcılara aktardı. Akıllı şarj ve donanımları, elektrik üretim ve dağıtım, enerji depolama sistemleri, otomotiv ve mevzuat başlıklarının tartışılacağı çalıştayda bir yol haritasının belirlenmesinin hedeflendiğini söyleyen Prof. Dr. Cem Avcı, konuşmasına şu ifadeleri ekledi: “Burada farklı uzmanlıklar ve farklı beklentiler var. Bizler katılımcılara çalıştay sonucunda oluşacak bilgi birikiminden yola çıkarak elektro mobilite projelerini ilerletmek için yerel yönetimler gibi karar vericilerin dahil olacağı bir platform sunuyoruz. Çalıştayda tartışılan konularda katılımcıların önemli görüp öncelikli olarak değerlendirdikleri konuları da paylaşmış olacağız.”

Avere Türkiye Elektro Mobilite Derneği Genel Koordinatörü Haluk Sayar’ın çalışma gruplarının moderatörlerini tanıtmasının ardından 5 grup, sınıflara ayrılarak çalışmalarını tamamladı. Katılımcılar tartıştıkları başlıkları çalıştay sonunda yeniden bir araya gelerek aktarma imkânı da buldular.  

Sektörün öncü firmaları Boğaziçi’nde stant açtı

16 Kasım’da Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs Otopark’ında gerçekleşen Elektro Mobilite Güz Festivali’nin açılışını ise Boğaziçi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşın Baytan Ertüzün gerçekleştirdi. Açılışa ayrıca Azerbaycan Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vilayat Valiyav da katıldı. Tüm gün süren festivalde elektrikli araç şarj istasyonu firmaları, e-scooter ve elektrikli araç paylaşım firmaları, enerji depolama sistemleri, yenilenebilir enerji, güneş paneli üretici ve uygulayıcıları çalışır vaziyette örnekleriyle yer aldı. Festivalde katılımcılar, Boğaziçi Üniversitesi ve Avere Türkiye’nin yanı sıra Zorlu Enerji, Renault, BMW, REPG, Batron Enerji, Tesla, Esarj, Avere, Automechanika, GENSED, Smart Enerji, Göksu Solar’ın stantlarında çeşitli uzmanlar tarafından bilgilendirildi. 

BMW, Tesla gibi markalar

Eşarj Elektrikli Araçlar Sarj Sistemleri A.Ş. Teknik Müdürü Osman Karakoyun, festivalde sergilenen elektrikli araçların şarj sistemlerine dair şu ifadeleri paylaştı: “Elektro Mobilite Festivali kapsamında şarj partnerliği içerisinde olduğumuz BMW, Tesla gibi markaların bazı araçlarını etkinlik alanına getirdik. Hem evdeki şarjlanma hem de dışarda halka açık lokasyonlarda şarj istasyonları kurarak bu elektrikli araçların mobilite kazanmalarını sağlıyoruz. Bizim burada vermek istediğimiz mesaj ise toplumdaki elektrikli araç algısını biraz yıkmak. Burada sergilenen araçların konsept araba olmadıklarını, günlük hayatta kullanıldıklarının altını çizmek istiyoruz. Gelen ziyaretçilere bu arabaların büyük şehirlerde artık rahatlıkla mobil olabildiğini anlatıyoruz.”

Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Boğaziçi Üniversitesi Alternatif Enerjili Araçlar Takımı BUALERT kaptanı Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği son sınıf öğrencisi Ali Taylan Yağmurcu ise gelen ziyaretçilere takımlarını tanıttıklarını ve Boğaziçi Üniversitesi’nde elektrikli araç üretimi konusunda önemli çalışmalar yapıldığını anlattıklarını belirtti. Ali Taylan Yağmurcu sözlerine şöyle devam etti: Takımımız 2004 yılından beri alternatif enerjili araçlar konusunda çalışmalarını yürütüyor. Şu an elektrikli bir prototip araç üzerine çalışıyoruz. Alternatif enerji çözümlerine tüm dünyada başvuruluyor. Bu etkinlik kapsamında bizler de Türkiye’de bu alanda faaliyet yürüten firmalarla bir araya gelerek onlarla tanışmak, ağ kurmak için stant açtık. BUALERT olarak her yıl prototip aracımızla katıldığımız Shell Eco-marathon yarışmasından elde ettiğimiz kupalarımızı da sergiliyoruz. Aracımızın 2016 yılı yarışlarından elde ettiği Türkiye birinciliği mevcut. (Kaynak: boun.edu.tr)

boğaziçi üniversitesi elektro mobilite avere tesla bmw renault gensed renaultşarj