Termik santraller kapatılırsa...

TAKİP ET

Termik santraller kapatılırsa...

ANALİZ - ENERJİ EKONOMİSİ 

Çevreye verdikleri zarar nedeniyle elektrik üreten 13 termik santral (Filtre takmaları gerekiyor), yıl sonuna kadar gerekli yatırımları yapmazsa kapatılacak. Bu konuda son açıklamayı Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yaptı. Bakan Kurum, yıl sonuna kadar çevreye zarar veren 13 termik santral dahil, gerekli yatırımları yapmayan bütün santrallerin kapatılacağını açıkladı. 

ELEKTRİK ÜRETİMİNİ NASIL ETKİLER?
Yıl sonuna kısa bir zaman kaldı. 13 santral dahil çevreye zarar veren santrallerin gerekli yatırımları yapması çok zor. Yüksek ihtimal, bu santraller elektrik üretimine ara verecek. Bu santraller (13 termik) toplam Türkiye elektrik üretiminin yüzde 15-20'si arası bir üretimi karşılıyor. Peki, bu santralleri 10 gün sonra elektrik üretimini durdurursa bir elektrik sıkıntısı yaşanır mı veya bir elektrik krizi olur mu?

KURULU GÜÇ FAZLA
Yıl sonunda çevre ve insan sağlığına zarar veren santrallerin kapatılması halinde, her hangi bir elektrik krizi yaşanması (Kesinti, arz-talep dengesizliği vb) çok düşük bir ihtimal. Hatta, yok gibi. Çünkü Türkiye elektrik kurulu gücü 90 bin MW'nin (megawat) üzerinde. Kullanılan kurulu güç ise 40 MW civarında. Bunlara sürekli elektrik üretme kabiliyeti olmayan güneş, rüzgar kurulu gücü dahil olsa da yine de Türkiye'nin doğal gaz, kömür, HES elektrik enerjisi kurulu gücü talebin çok üstünde. Bu nedenle kömür santrallerinin üretimi durdurması halinde bir elektrik krizi olmaz, denebilir.

EKONOMİYE KAZANDIRILMALI
Ancak, 13 termik santral ve muhtemel diğerlerinin kapatılması Türkiye ekonomisi için zarar demektir. Çünkü irili - ufaklı bu dev yatırımlar Türkiye'de ve bu santraller ne kadar üretim yaparak ekonomiye katkı yaparlarsa, Türkiye ekonomisi içinde o kadar faydalı olacaktır. 
Bu nedenle de, bütün elektrik üretim santralleri bir şekilde ekonomiye katkı yapar halde tutulmalı - getirilmeli.

TEMA VAKFI VE DİĞERLERİ

Tabi; çevre ve hava kirliliği konusunda başta TEMA Vakfı olmak üzere, sivil toplum kuruluşları (Buna Sıfır Atık Türkiye gibi kamu kurum ve kuruluşlarını da ekleyebiliriz) yoğun bir çalışma sergiliyor. Termik santraller dahil, yapılacak ekonomik yatırım ve üretimlerde bu kurum ve kuruluşların görüşlerini - önerilerini dikkate almakta 'verimli ekonomi ve toplumsal barış' açısından büyük fayda sağlayacaktır.   

elektrik kömür santral