Temiz Enerji Dönüşümü - Nükleer enerji ''KÖMÜRÜN'' yerini alabilir mi? UAEA...

TAKİP ET

Temiz enerjiye geçiş, enerji üretimini çok fazla sera gazı salan kaynaklardan çok az sera gazı salan veya hiç salmayan kaynaklara kaydırmak anlamına geliyor. Temiz enerjiye geçişin zorluğu iki yönlüdür: fosil yakıtların yerleşik kullanımını ortadan kaldırırken, nükleerin yanı sıra hidroelektrik, güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir kaynaklar gibi düşük karbonlu kaynakların ölçeğini artırmak. Kömür, dünya çapında en büyük elektrik üretimi kaynağı olmayı sürdürüyor.

Temiz Enerji Dönüşümünün Bir Parçası Olarak Nükleer, Kömürün Yerini Nasıl Alabilir?

Uluslararası Nükleer Enerji Ajansı (UAEA)

Yüzyıllardır kömür dünya çapında sanayi devriminin anahtarı olmuştur. Kömür, modern dünyanın gelişmesinde önemli bir rol oynasa da, aynı zamanda iklim değişikliğinin de temel nedenidir: Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) 2019 verilerine göre, kömür yakılması küresel karbonun yüzde 40'ından fazlasından sorumludur. emisyonlar ve emisyonların yüzde 75'inden fazlası elektrik üretiminden kaynaklanmaktadır. Paris Anlaşması'nın hedeflerine ulaşmak ve küresel ısınmayı sanayileşme öncesi seviyelere kıyasla 1,5°C'den fazla olmayacak şekilde sınırlamak için kömürün aşamalı olarak kullanımdan kaldırılması kritik önem taşıyor.

 

ayrıntılar...

Temiz enerjiye geçiş nedir?

Temiz enerjiye geçiş, enerji üretimini çok fazla sera gazı salan kaynaklardan çok az sera gazı salan veya hiç salmayan kaynaklara kaydırmak anlamına geliyor. Temiz enerjiye geçişin zorluğu iki yönlüdür: fosil yakıtların yerleşik kullanımını ortadan kaldırırken, nükleerin yanı sıra hidroelektrik, güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir kaynaklar gibi düşük karbonlu kaynakların ölçeğini artırmak. Kömür, dünya çapında en büyük elektrik üretimi kaynağı olmayı sürdürüyor. Ve çelik üretimi ve ısıtma da dahil olmak üzere sanayi için önemli bir enerji kaynağı olmaya devam ediyor.

Çoğunlukla nükleer enerji ve hidroelektrikten oluşan enerji karışımı sayesinde 2014'ten bu yana kömürsüz kalan Kanada'nın Ontario eyaleti gibi yerler , nelerin başarılabileceğinin bir örneği.

 

Kömür ve nükleer santrallerin her ikisi de elektrik üreten türbinleri çalıştırıyor!

Kömür ve nükleer santrallerin her ikisi de elektrik üreten türbinleri çalıştıran buhar oluşturmak için ısı üretmek üzere çalışır. Kömür, küresel elektrik üretiminin üçte birinden fazlasını sağlarken, nükleer enerji, kömür santrallerinin kapanmasından kaynaklanan boşluğu dolduracak donanıma sahiptir ve elektrik üretimi herhangi bir zamanda gerçekleştirilecek rüzgar ve güneş enerjisini tamamlamak için her türlü hava koşulunda 24 saat temel yük gücü sağlayabilir. Verilen süre hava durumuna bağlıdır. Temel yük gücü, herhangi bir zamanda elektrik şebekesini beslemek için gereken minimum elektrik gücü miktarını ifade eder.

2003 yılında Ontario eyalet hükümeti, önümüzdeki 12 yıl içinde yaklaşık 9000 MW'lık kömür kapasitesinin tamamını, yani o zamanki elektrik üretiminin yüzde 25'ini aşamalı olarak durdurmayı taahhüt etti. Ontario, Pickering Nükleer Üretim İstasyonunda 1030 MW'lık iki üniteyi ve Bruce Nükleer Üretim İstasyonunda 3000 MW'lık dört üniteyi yeniledi ve yeniden başlattı; Ontario'nun tedarik karışımına her biri 5500 MW'lık hidroelektrik olmayan yenilenebilir enerji ve doğal gaz kapasitesi de eklendi.

14,5 milyon nüfuslu bu ilin elektrik üretiminin yüzde 90'ından fazlası artık karbon emisyonundan arınmış durumda ve enerji karışımı, elektrik şebekesinin istikrarını ve hem baz yük hem de kesintili enerji kaynaklarıyla arz güvenliğini sağlıyor. Nükleer enerji santralleri, esnek bir şekilde çalışabilme, çıktıyı talebe göre ayarlama ve diğer şebeke kaynaklarından enerji bulunabilirliği nedeniyle güneş ve rüzgar gibi değişken yenilenebilir kaynakları desteklemeye özellikle uygundur.

 

Nükleer enerji ve konut uygulamaları!

Enerji üretimi ve endüstriyel uygulamaların ötesinde kömür, kömürle çalışan kazanlar kullanan ev ve iş yerlerinin ısıtılmasında da kullanılıyor. Nükleer enerji, elektrik üretiminin ötesinde ısıtma, proses ısısı, tuzdan arındırma ve hidrojen üretimi de sağlayabildiğinden burada da önemli bir rol oynayabilir. Örneğin Çin'deki Haiyang Nükleer Santrali'nin, 2021 yılı sonuna kadar Shandong eyaletindeki bir kıyı kenti olan ve nüfusu yaklaşık 670.000 olan Haiyang şehrinin tamamına ve Beznau Nükleer Santrali'ne ısı sağlaması bekleniyor. İsviçre'deki bir şirket onlarca yıldır bölge sakinlerine bölgesel ısıtma sağlıyor.

Dünya kömürden uzaklaşırken, daha önce ekonomik refahı için kömüre bağımlı olan toplulukların da dikkate alınması gerekiyor. Kanada'da Kanada Kömür Geçişi Girişimi, kömür işçilerinin geride kalmamasını sağlamaya yönelik diğer çabaların yanı sıra bir geçiş merkezini ve bir ağır ekipman operatörü eğitim programını finanse etti. IEA'ya göre, temiz enerjiye geçiş aynı zamanda çeşitli disiplinlerde iş yaratılmasına da fırsat tanıyor; özellikle 2030 yılına kadar enerji arzında 9 milyon iş olanağı.

 

UAEA'nın rolü nedir?

- UAEK sürdürülebilir nükleer enerji gelişimini teşvik ediyor . UAEA bilimsel ve teknik yayınlar üretir , teknik işbirliği projelerini kolaylaştırır ve araştırma projelerini koordine eder .
- UAEA, insanları ve çevreyi korumak amacıyla nükleer enerjinin güvenli ve güvenli kullanımına yönelik uluslararası standartlar ve kılavuzlar oluşturur ve destekler.

- IAEA, ülkelere, nükleer enerjiyi dahil edip etmeyecekleri de dahil olmak üzere, enerji stratejilerini planlama konusunda yardımcı olmaktadır. UAEA, bir ülkenin kendine özgü coğrafi ve sosyoekonomik bağlamına göre farklı enerji teknolojilerinin yararlarını ve dezavantajlarını araştırmak için tasarlanmış analizler ve karşılaştırmalı değerlendirmelerle sürdürülebilir enerjinin ekonomik ve çevresel  yönleri hakkında objektif bilgiler sağlar.
- IAEA, nükleer yatırımların ekonomik büyümeye ve istihdam yaratmaya yaptığı katkı da dahil olmak üzere, nükleer enerjinin iklim değişikliğinin azaltılmasına katkısının teknik ve ekonomik değerlendirmesini sunmaktadır.
- IAEA, teknik destek ve bilgi yönetimi sağlayarak dünya çapında mevcut ve yeni nükleer programları desteklemektedir. Kilometre Taşları Yaklaşımı aracılığıyla IAEA, nükleer enerji programı geliştirmek isteyen ülkelerin yanı sıra nükleer enerji programını devre dışı bırakan ülkelere teknik uzmanlık ve rehberlik sağlar.
- IAEA, nükleer enerji ve temiz enerjiye geçişle ilgili faaliyetleri desteklemek için IEA ve Dünya Nükleer Operatörler Birliği (WANO) gibi diğer uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapmaktadır.

 

(nükleer enerji sektörü - enerji ekonomisi)

nükleer enerji ve kömür nükleer enerji sektörü