TEİAŞ Tarihçe!

TAKİP ET

- Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) - Kuruluş ve Tarihçe:

 

1914 - İlk Elektrik Üretim Tesisi

Ülkemizde elektrik üretimi 1902’de Tarsus’ta bir su değirmenine bağlanan 2 kW gücünde bir dinamoyla başlamış ve 1914 yılında ilk kayda değer elektrik üretim tesisi olan Silahtarağa Santrali hizmete girmiştir.

Türkiye'nin ilk elektrik santrali - Tarsus


 


1970 - Türkiye Elektrik Kurumu (TEK)

1970 yılında Türkiye Elektrik Kurumu (TEK) kurulmuş, imtiyazlı şirketlerin görev bölgeleri ve belediye sınırları dışında tüm yurtta elektriğin üretim, iletim, dağıtım ve satış hizmetleri TEK bünyesinde toplanmıştır
 

1993 - TEAŞ ve TEDAŞ

1993’te hizmetlerin daha etkin, verimli ve çağdaş bir şekilde sürdürülebilmesi amacıyla ve özelleştirme politikaları çerçevesinde TEK, Türkiye Elektrik Üretim-İletim A.Ş. (TEAŞ) ve Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) adı altında iki ayrı İktisadi Devlet Teşekkülü olarak yeniden yapılandırılmıştır.
 

2001 - Kuruluşumuz

2001’de rekabete dayalı serbest piyasa yapısına geçilmiş ve TEAŞ iletim, üretim ve ticaret faaliyetlerinin birbirinden ayrıştırılmasıyla söz konusu faaliyetlerden sorumlu olacak şekilde sırasıyla Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) ve Türkiye Elektrik Ticaret Taahhüt A.Ş. (TETAŞ) olarak üç farklı İktisadi Devlet Teşekkülüne ayrılarak yeniden yapılandırılmıştır.
 

2003 - Ülkemizin Her Noktasındayız

2003 yılında Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumundan aldığımız iletim lisansı çerçevesinde yeni piyasa yapısına uygun olarak merkez birimlerimiz, ülkemizin noktasında yer alan bölge müdürlüklerimiz ve yük tevzi merkezlerimiz ile faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz.
 

2016 - ENTSO-E'nin İlk ve Tek Gözlemci Üyesi

ENTSO-E, Avrupa Birliği ülkelerinin şebeke entegrasyonu ile ortak bir iç elektrik piyasası modeli oluşturmak ve bu sayede enerjide arz güvenliğini arttırarak, elektrik üretim, iletim, dağıtım verimliliğini en üst düzeye çıkarmak ile çevre sorunlarını en aza indirmek amacıyla 2009 yılında kurulmuştur. 36 ülkeden 43 iletim sistemi işleticisi ENTSO-E’nin üyesidir. TEİAŞ, 14 Ocak 2016 tarihinde ENTSO-E ile imzalanan anlaşmayla ENTSO-E’nin ilk ve tek gözlemci üyesi olmuştur.
 

2020 - Enerjinin Gücü

Bugün, Türkiye'nin enerjisini 16.300 çalışanımız, 22 bölge müdürlüğümüz ve 10 yük tevzi merkezimiz ile 7/24 ülkemizin dört bir yanına iletiyoruz.



Kaynak: TEİAŞ (Türkiye Elektrik İletim AŞ).

Enerji Ekonomisi

teiaş tarihi ilk elektrik santrali tek teiaş