TEİAŞ'ın özelleştirilmesi...

TAKİP ET

- Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ). Türkiye enerji iletim sisteminin can damarı ve de aynı zamanda, enerji yönetiminin beyni; TEİAŞ (Yük Tevzi Merkezi, ile).


Hafta sonu Türkiye, TEİAŞ'ın sürpriz Özelleştirme kapsamına alınması haberini okudu. Özelleştirme kararı, Resmi Gazetede yayınlandı. Ve süreç resmen başladı (3 Temmuz 2021 tarihli Resmi Gazete). Özelleştirme çalışmaları Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) işbirliğiyle sürdürülecek. Özelleştirme şekli ise, Halka Arz Yöntemi olacak. 


TEİAŞ 'Özelleştirme' kapsamına alındı - Halka arz edilecek!


 

TEİAŞ'ın görevi

TEİAŞ'ın 2 önemli görevi var. 1. görevi; Türkiye'nin doğudan batıya, kuzeyden güneye elektrik iletimini; kesintisiz sağlamak (24 saat, 12 ay, 365 gün. Ve tabi bu göreve Avrupa Birliği Şebeke Entegrasyonu (ENTSO-E) görevini de dahil etmek gerekiyor. Ve TEİAŞ'ın 2. görevi ise, Yüke Tevzi Bilgi Sistemi ile verdiği hizmet (Merkezi bir veri tabanı ile Türkiye elektrik sistemini anlık izlemek, analiz etmek, raporlamak vb).
 

TEİAŞ konuşulacak...

Tabi konu ve özelleştirme ve TEİAŞ gibi stratejik bir kurum olunca, özel - kamu bütün kesimler ister istemez bu konuya odaklanıyor. Sürece olumlu bakanların yanında, olumsuz bakanlarda var. TEİAŞ'ın stratejik konumuna dikkat çekenler, çoğunlukta. Bu konuda yapılan ve dikkat çekici yorumlardan birisini okumakta fayda var: 'TEİAŞ, elektrik sisteminin atar damarlarıdır. Özelleştirilmesi, son derece sakıncalıdır. Hele; içinde bulunan Yük Tevzi, sistemin operatörü -  yani maestrosudur. Yan hizmetler olarak adlandırılan frekans ve reaktif kontrol hizmetleri de, bu başkanlık tarafından yürütülmektedir. Bu hizmetler; doğrudan öncelikle üreticiyi, sonra da tüketiciyi etkiler. Şu anda, TEİAŞ’ın bilançolarındaki karlar bu dairenin hizmetlerinden kaynaklanmaktadır.... Eğer illa özelleştirmek isteniyorsa (TEİAŞ), sadece dağıtım da olduğu gibi olmalı. Yüksek gerilimle ilgili yatırım, işletme ve bakım hizmetlerinin  yapılması doğru olur.  Yük Tevzi, ayrılıp Sistem Operatörü olarak ayrı bir kuruluş haline getirilmeli.'
Tabi; halka arz yöntemi, TEİAŞ'ın kamu yönetimi ağırlığı vb şeklinde olumlu görüşlerde öne çıkanlardan.
 

TEİAŞ Tarihçe!


 

Stratejik kurum

TEİAŞ'ın özelleştirme süreci çalışmaları ve özelleştirilmesi, kamuoyunda yoğun bir şekilde konuşulacak-tartışılacak konular arasında ilk sıralarda yer alacaktır. Bir diğer ifadeyle;  TEİAŞ'ın 'özelleştirme süreci çalışmaları ve özelleştirilmesi', başta enerji sektörü olmak üzere gelecek günlerde gündemin ilk sıralarında yer alacak ve konuşulacaktır.
TEİAŞ'ın; Enerji gibi stratejik bir konunun ve hizmetin göbeğinde olması, konunun önemini daha da artırıyor. Ancak, özelleştirme kararı yayınlandı. Bundan sonraki süreç, bu stratejik kurumun en verimli bir şekilde özelleştirilme sürecinin tamamlanmasıdır. 

Ülkenin, 'karanlığı da - aydınlığı da' TEİAŞ'a bağlı; enerjinin iletimi ve yönetimi anlamında.

Süreç, yeni başlıyor.  

Haber Yorum - Enerji Ekonomisi

teiaş teiaş tarihçesi rakamlarla teiaş teiaş özelleştirme enerji