Tavan Fiyat - 2 ay doldu!

TAKİP ET

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 17 Mart 2021 tarihinde akaryakıt ürünlerinden benzin ve motorin için 2 ay süreyle Tavan Fiyat uygulama kararı aldı. EPDK2nın kararı, 18 Mart 2021 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. 
 

Petrol fiyatları arttı

EPDK, akaryakıt fiyatlarında indirim olsun diye Tavan Fiyat uyguladı. İlk uygulama döneminde benzin ve motorin litrede 17-20 kuruş ucuzladı. Ancak aradan geçen zaman içerisinde ham petrolün varil fiyatı 79 dolar rakamlarına yaklaştı (Halen 1 varil brent türü ham petrol varil fiyatı 68 doların üzerinde işlem görüyor).
Bu nedenle, Tavan fiyat sonrası ham petrol fiyatları bu rakamlarda seyreder ya da daha da yükselirse akaryakıta zam gelme ihtimali (Benzin motorin) yüksek bir ihtimal olarak öne çıkıyor. 
 

Tavan Fiyat nedir?

Tavan Fiyat ne demek?

2 ay oldu

EPDK'nın Tavan Fiyat kararı sonrası tam 2 ay geçti. Akaryakıt fiyatları artık, Tavan Fiyat sonrası yine serbest piyasa şartlarında belirlenip açıklanacak. Ana dağıtım şirketleri, yeni maliyetlere göre bayi fiyatları açıklayacak. Ancak, ham petrol fiyatlarının yükseliş eğiliminde olması, indirim ihtimalini azaltıyor. 
 

Şirketler ve bayiler karara karşı çıkmıştı

Öte yandan EPDK'nın benzin ve motorine koyduğu 2 aylık Tavan Fiyat uygulamasına, sektör (Şirket ve bayiler) karşı çıkmış ve yargıyada başvuru yapmıştı (EPDK kararı iptali için). Şirketler itiraz gerekçesinde, pandemi döneminde (Yeni Koronavirüs salgını) olunması ve bayi satışlarındaki düşüşü gerekçe göstermişti. 

Yorum Haber - Enerji Ekonomisi

tavan fiyat epdk akaryakıt fiyatları