Tasarrufu biliyor muyuz?

TAKİP ET

(Yazı için Kaynak: e-dergi TÜKETİCİM)

Tasarrufu biliyor muyuz?

Evet, Tasarrufu biliyor muyuz? Kış geldi, havalar soğudu. Enerji tüketimi (Doğal gaz, elektrik, kömür vb) artıyor. Ve tabi, enerji ürünlerine (Önce ve şimdi) zam geldi-geliyor; pahalılar. Ancak, en az zamlar kadar, pahalılık kadar önemli olan tasarrufu biliyor muyuz?

MESELA:

-Gereksiz yanan ışıkları sondürmek.

-Akkor lamba yerine led lamba kullanmak.

-Kombinin ısısını bir derece düşürmek.

-Havalandırma menfezlerini kapatmamak.

-Kalorifer peteklerinin üzerini ve önünü kapaymamak.

-Fırında yemek pişirken kapağını sürekli açıp-kapatmamak.

-Ütüyünün fişini, ütüleme bitmesine yakın fişten çekmek.

-Güneş ışığından mümkün olduğunca faydalanmak için perdeleri açmak.

-Mutfakta petekleri kısmak (Ocak, fırın vb yanması, ortamı ısıttığı için).

-Tv, çamaşır makimesi, bilgisayar vb cihazları ana kumanda düğmesinden kapatmak.

Örnekler artırılabilir

Yukarıda sayılan, basit gözüken ve büyük-küçük herkesin uygulayabileceği tasarruf önlemleriyle elektrik-doğal gaz faturalarını ciddi oranda düşürmek mümkün. Bir diğer ifadeyle, önemli oranda-tutarda elektrik-doğal gaz tasarrufu yapmak mümkün.

Nasıl mı?

Sadece, ev ve işyerinde havalandırma menfezlerini kapatmamak (Genelde, soğuk geliyor diye kapatılıyor; ki can güvenliği açısından da bu büyük tehlike), doğal gaz faturasında yüzde 20 tasarruf sağlıyor (GAZBİR – Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği verisi). Yine, oda sıcaklığını düşürmek, yüzde 7 tasarruf sağlıyor.

Özetlersek; elektrik – doğal gaz zamlarıda kadar, elektrik – doğal gazı tasarrruflu-verimli kullanmak, faturalara yaklaşık aynı etkiyi yapıyor (Azaltıyor, ya da artırıyor). Bunun için, tasaruf şart. Bu hem aile-şirket bürçesine katkı ve hemde gelecek nesillerimiz için, dünyamızdaki kıt kaynakların verimli kullanımı adına önemli.

Küçümsememek lazım, dünyamızda sadece biz değil; dünyamızda milyarlar yaşıyor. Yapılan israf açısından bakarsak, rakam çok büyükte olabilir, çok küçükte. Bu, tamamen bize bağlı.

Bu nedenle; tasarruf şart, kendimiz ve gelecek nesiller için ve şimdi…

tasarruf tüketici