Taksi ve dolmuş dolmuş şoförleri için önemli - SGK paylaştı!

TAKİP ET

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), taksi ve dolmuş şoförlerinin sigortalılıklarıyla ilgili önemli bir bilgi paylaşımı yaptı. 'Taksi - dolmuş şoförleri nasıl sigortalı olur?' başlıklı bilgi paylaşımının ayrıntılarını aşağıda okuyabilirsiniz.

- Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), taksi ve dolmuş şoförlerinin sigortalılıklarıyla ilgili önemli bir bilgi paylaşımı yaptı. 'Taksi - dolmuş şoförleri nasıl sigortalı olur?' başlıklı bilgi paylaşımının ayrıntılarını aşağıda okuyabilirsiniz. 

 

Ayrıntılar...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)... 'Ticari taksi, dolmuş ve benzeri şehir içi taşıma araçlarından bir veya birden fazla kişi yanında kısmi iş sözleşmesiyle  bir ay içinde 10 günden az çalışanlar kendileri tarafından sigorta primlerini tamamlayabilirler.'

Şartlar:

- Gelir veya aylık almaması.
- 18 yaşını doldurmuş olması.
- İsteğe bağlı sigortalı olmaması.
- Banka sndıklarına tabi çalışmaması.
- 4A (SGK), 4B (Bağ-Kur) ve kamu görevlisi olarak çalışmaması.

Müracaat şekli

 - Şehir içi toplu taşıma araçlarında Kısmi Süreli Çalışanlara Ait İşe Giriş Bildirgesi'ni,  toplu taşıma araç sahibinin bağlı bulunduğu meslek odasına ya da meslek kooperatifine onaylatarak, Kısmi Süreli İş Sözleşmesiyle sosyal güvenlik il müdürlüklerine veya merkezlerine müracaat etmeleri gerekiyor. 

Sağlanan haklar

- Sigortalıya malullük ve yaşlılık aylığı, hak sahiplerine ise ölüm aylığı bağlanır.

- Kendilerine ya da bakmakla yükümlü olduğu kişiler, sağlık hizmetlerinden yararlanırlar. 

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) paylaşımında; 'Ay içerisinde birdeb fazla toplu taşıma aracı dahibinin yanında çalışmayı veya yeni bir toplu taşıma aracı sahibiyle çalışmaya başlanılması halinde, her bir araç sahibiyle yapılan kısmi  süreli iş sözleşmeleri Kurumumuza bildirilmelidir' hatırlatması da yaptı. 



Enerji Ekonomisi

Taksi ve dolmuş dolmuş şoförleri taksi şoförleri nasıl sigortalı olur dolmuş şoförleri nasıl sigortalı olur enerji ekonomisi