SÜRÜCÜLER: Mutlaka fiş alın - Çünkü...

TAKİP ET

-Tavan Fiyat uygulaması, bugün başladı. Sürücüler, istayonlardan alacağı fişlerle EPDK'nın fiyat listesini karşılaştırması gerekiyor. Pahalı satış yapan istasyonlar ise EPDK'ya bildirilecek. 

-Akaryakıt sektörü ise, Tavan Fiyat uygulamasına tepkili. Sektöre göre, pandemide zora gireb bayileri Tavam Fiyat ile daha da zora girecek. 

- Litre de 1 kuruş fiyat farkı, yılda 300.000.000 TL yapıyor.

AYRINTILAR

Evet Sürücüler; EPDK, benzin ve motorine bugünden geçerli olmak üzere 2 ay süreyle Tavan Fiyat koydu. Tavan Fiyat ile, benzin ve motorin fiyatlarını 2 ay süreyle EPDK açıklayacak. Bugünden itibaren benzin ve motorin litrede 17 ve 20 kuruş ucuzladı. 

EPDK ayrıca, il il akaryakıt fiyatlarınıda açıkladı. Buna göre, akaryakıt istasyonlarından benzin ve motorin alacak sürücüler, bu listeye bakarak bulundukları bölge fiyatına göre benzin - motorin alımı yapacaklar. İstasyonlar, EPDK'nın belirlediği fiyatın üstünde satış yapamayacak. 
 

Mutlaka fiş alın

Benzin ve motorin fiyatları hergün EPDK'nın belirlediği fiyatla satılacak. Ancak, sürücüler mağdur olmamak için mutlaka akaryakıt aldıkları istasyondan fiş alması gerekiyor. Ve alınan fişle, EPDK'nın ilan ettiği fiyatı karşılaştırmak büyük önem arzediyor. Çünkü, akaryakıt alımında doğru fiyatın kontrolü, yani zamlı alınıp-almadığı fişe bakarak kontrol ediliyor.
Buna göre fişteki litre fiyatı en fazla EPDK'nın belirlediği fiyat olacak. Aksi halde, söz konusu bayi, Tavan Fiyat Uygulamasını ihmal etmiş olacak. 

Pahalı satan şirket ve EPDK'ya bildirilecek
Akaryakıt pahalı satan (EPDK Tavan Fiyatı üzerinde) akaryakıt bayisi, uygulamayı ihlal etmiş olacak. Bu durumda sürücüler elindeki fiş ile birlikte durumu ilgili dağıtım şirketine ve sonuç alamaz ise, EPDK'ya (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) şikayet edebilecek.

Öte yandan; İstasyonlardan fiş almak, yakıt ve araç güvenliği açısından da önemli. Çünkü, kalitesiz ya da yanlış yakıt dolum durumlarında araca verilen zarar, fişin ibrazı ile ilgili şirket tarafından karşılanmak zorunda. 
 

Bayiler Tepkili

EPDK'nın akaryakıta koyduğu Tavan Fiyat uygulamasına akaryakıt sektörü tepki göstedi. Başta TABGİS ve EPGİS gibi sektörün temsilcisi uruluşlar olmak üzere akaryakıt sektörü, Tavan Fiyatın haksızlık olduğunu ve bayileri pandemi döneminde daha da zora sokacağına dikkat çektiler. Ayrıca bayilerın kar marjlarının iyice daraldığına vurgu yapan sektör temsilcileri, bayilerin zor durumdan kurtarılması çağrısı yaptı.

1 kuruş dayeip geçmeyin

Bu arada, akaryakıtta 1 kuruşluk bir fiyat farkı bile büyük önem arzediyor. EPDK'nın hesaplamasına göre Türkiye'de akaryakıta 1 kuruş fazla ödemek yılda 300 milyon TL (300.000.000) yapıyor. Bu nedenle de EPDK tüketicilere, 1 kuruş bile olsa ucuz fiyatı önemseyin hatırlatması yapıyor.  

Bu haberimizi de okuyabilirsiniz

İl il akaryakıt fiyatlarını okumak için linke tıklayın...

https://www.enerjiekonomisi.com/bugun-benzin-motorin-alacaklar-mutlaka-bunu/16152/

Enerji Ekonomisi 

akaryakıt fiyatları tavan fiyat 1 kuruş fark