Sularda kritik durum - İşte Elektrik üreten barajlarda son SU durumu!

TAKİP ET

Kışın ortalarında olmamıza rağmen kar ve yağmurların hala yağmaması, ciddi kuraklığa neden oldu. İçme suyu sağlayan barajların yanısıra elektrik üreten barajlarda da su durumu kritik durumda. Resmi verilere göre, bu yıl Ocak ayında barajlara gelen su miktarı, geçen yıl ocak ayı ve ocak ayı uzun yıllar ortalamalarının çok gerisinde kaldı.

Kışın ortalarında olmamıza rağmen kar ve yağmurların hala yağmaması, ciddi kuraklığa neden oldu. İçme suyu sağlayan barajların yanısıra elektrik üreten barajlarda da (HES) su durumu kritik durumda. Resmi verilere göre, bu yıl Ocak ayında barajlara gelen su miktarı, geçen yıl ocak ayı ve ocak ayı uzun yıllar ortalamalarının çok gerisinde kaldı.  

 

 

ayrıntılar...

Kışın ortalarında olmamıza rağmen kar ve yağmurların hala yağmaması, ciddi kuraklığa neden oldu. İçme suyu sağlayan barajların yanısıra elektrik üreten barajlarda da su durumu kritik durumda. Resmi verilere göre, bu yıl Ocak ayında barajlara (HES'ler) gelen su miktarı, geçen yıl ocak ayı ve ocak ayı uzun yıllar ortalamalarının çok gerisinde kaldı.  

 

Barajlara gelen sular azalıyor

Resmi verilere göre Türkiye'de bu yıl ocak ayı itibariyle elektrik üreten barajlara gelen su miktarı 1,1 milyar metreküp oldu (19 Ocak 2023 itibariyle). Bu rakam geçen yıl Ocak ayında 1,8 milyar metreküp olmuştu. Aynı tarih Ocak ayı ortalaması ise 2,9 milyar metreküp. Resmi program ise 2,6 milyar metreküp. Resmi rakamlara göre elektrik üreten HES'lere gelen su miktarında çok ciddi düşüşler yaşanıyor. 

Öte yandan elektrik üreten barajlarda yaşanan su kıtlığı, içme ve tarımsal sulama barajları içinde geçerli. Başta İstanbul, izmir, Ankara gibi büyükşehirler olmak üzere hemen hemen bütün illerde barajlardaki su miktarları ciddi oranda düşü gösteriyor. 

 

Elektrik üreten barajlara gelen su miktarı*

 Ay  2022 2023 Yıl Ortralaması Program
 Ocak  1.802.390 1.176.792 2.991.893 2.691.945

Veriler için kaynak: TEİAŞ (Türkiye Elektrik İletim AŞ), 19 Ocak itibariyle.

* 10³ metreküp

Özel Haber - Enerji Ekonomisi

 

Su Kıtlığı Ne demek, Nasıl Aşılır? Orta Doğu'daki Deniz suyu Arıtımı Örneği ve Ötesi!

 

YORUM

Tasarruf, tasarruf, tasarruf

Türkiye, ciddi bir su kuraklığı yaşıyor. Tabii başta Avrupa olmak üzere dünyada aynı kuraklığı yaşıyor.  Ve tabii, kuraklığın yani havların kışa rağmen ılıman gitmesinin faydası da var; ısınma giderlerini azalttığı için.  Zaten Avrupa'da beklediği ağır kış ve doğal gaz krizini bu nedenle yaşamadı (Rusya - Avrupa gaz krizi). Türkiye'de de benzer şekilde kışın ortası olmasına rağmen ciddi ısınma gideri ödemedi, tüketiciler.

Fakat kış ve kışın kar-yağmur yağmalı. Nedeni ise, kar ve yağmurlar; sulama, içme ve elektrik üretimi barajları için çok önemli. Kışın barajlara gelen su mikraı bu nedenle artmalı. Ayrıca, dağlarda biriken karlarda; nisan sıcak-güneşiyle eriyerek barajlara ek su kaynağı sağlaması açısından önemli.  Ancak bu yıl bu, olmadı. Kar ve yağmur yağmadığı gibi, baharda eriyecek karlarda dağların tepelerinde yok. Meteorolojik tahminlere göre Şubat ve mart aylarında kar - yağmur yağacak. 2 aylık bir dönem. Bu ise  kış için çok kısa bir süre. Bu nedenle de, halen ve muhtemelen gelecek yaz için ciddi bir kuraklık - su kıtlığı söz konusu.

 

Tasasrruf tek çözüm

Yaz ayları için içme, sulama ve elektrik üreten barajlar için tek ve en hızlı çözüm tasarruf. Evden işe, sulamadan elektrik üretimine suyu çok tasarruflu kullanmak gerekiyor. İsraf tamamen olamasa da büyük oranda sonlandırılmalı. Yaz aylarını sorunsuz geçirmek istiyorsak mutlaka tasarrufıu bireyden kurumsal tüketimi çok cidddi bir şekilde gündeme alıp gereken önlemler alınmalı. 

Aksi halde; çok zor bir yaz bizi bekliyor, sular açısından  

 

barajlara gelen su miktarı HESler barajlarda elektrik üretimi elektrik üretimi gaz krizi