Sular azalıyor: TASARRUF ŞART

TAKİP ET

İstanbul'da sular azalıyor. Barajların doluluk oranı, yüzde 70'lerden yüzde 30'lara düştü (İSKİ Resmi Veri: İstanbul'da barajların doluluk oranı yüzde 32,03 - 20 Ekim 2020). Rakam endişe verici olsa da kışın yaklaşması (Son bahar yağmurları ve kış karı) endişeleri azaltan bir etken. Ancak, beklenen son bahar yağmurların gelmemesi ya da kışın kar yağmaması halinde İstanbul için su krizi kapıda denebilir. Daha da önemlisi, bu kış için bir şekilde susuzluk yaşanmasa da gelecek yaz için ciddi bir kriz kapıda, barajlar yeterince dolmaz ise. 

TASARRUF ŞART
İSKİ, barajlardaki su durumunu günlük olarak açıklıyor (İsteyen İSKİ'nin internet sitesinden bunu takip edebilir). İSKİ verilerinde net bir şekilde görülüyor ki İstanbul'a su veren barajların su seviyelerinde hızlı bir düşüş var. Bu düşüş devam ederse su için sıkıntılı bir gelecek İstanbul'u bekliyor. Ancak, alınacak önlemlerle bu olumsuz süreç engellenebilir ya da en aza düşürülenbilir. Bununda tek yolu 'Su Tasarrufu'. Evdeki bulaşık yıkamasından tuveletteki sifona, sanayideki su tüketiminden oto yıkamaya kadar geniş bir Su Tasarrufu kampanyası başlatılmalı.

KAMPANYA BAŞLATILMALI
Su israfı; hem susuzluk için büyük sorun ve hemde suyun insanlığın ortak malı olduğu düşünüldüğünde yine büyük bir sorumsuzluk. Bu nedenle de İstanbul için (Ve tabi bütün şehirler için) Su Tasarrufu şart. İstanbul metropol şehir ve susuzluk bu nedenle büyük tahribat yapar. Şimdiden tasarufla bu olumsuz durum ortadan kaldırılmalı. Bunun içinde kamu ve özel kurumlar, bir an önce Su Tasarrufu Kampanyası başlatmalı. 

İSTANBUL'DA BARAJLARIN DOLULUK ORANI (SON 12 AY)

Kaynak: İSKİ

YORUM HABER - ENERJİ EKONOMİSİ



 

su tasarrufu istanbulda barajların doluluk oranı iski