Sular ALARM veriyor!

TAKİP ET

Yaz mevsimi yaklaşıyor. Yaz için en önemli konulardan birisi; kışın yağan kar ve yağmurlarla, suların bollaşması (içme, sulama ve elektrik üretim). Ancak, bu kış beklentilerin aksine, yağışsızı geçiyor. Bu ise, yaz dönemi için büyük risk demek.

Yaz mevsimi yaklaşıyor. Yaz için en önemli konulardan birisi; kışın yağan kar ve yağmurlarla, suların bollaşması (içme, sulama ve elektrik üretim). Ancak, bu kış beklentilerin aksine, yağışsızı geçiyor. Bu ise, yaz dönemi için büyük risk demek. 

 

ayrıntılar...

Su alarm veriyor!

Türkiye olarak, kurak bir kış geçiriyoruz. Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) verilerine göre yaşanan kuraklığın derecesi (MGM, Ocak 2023 Kuraklık Haritası)  'Şiddetli Kuraklık'. Yani, en üst seviye kuraklık riski söz konusu. Ve alınması gereken önlem 'Acil Durum' boyutunda. 

 

İlk akla gelen içme suları!

Su deyince ilk akla gelen içme suları. Çünkü, sağlıklı günlük yaşam için 'temizlikten yemeğe' susuz bir hayat düşünülemez. Bu derece hayati öneme sahip sularda, şiddetli kuraklık yaşanıyor. Ve bu kuraklık, kış ortası olmasına rağmen yaşanıyor. Çünkü, normal şartlarda, kar ve yağmurlar nedeniyle (Kış mevsimi) suyun bol olması gerekiyor. Bu kış su bolluğu ile de; içme - sulama ve elektrik üreten barajlar (HES'lerde) suyla dolar (Normal mevsimsel şartlarda). Ama bu olmadı. Şubat ayı sonuna gelindi ve havalar ülke genelinde güneşli-sıcak geçiyor (Kış mevsimi ortalamalarına göre). Bu durum, sular için hiçte iyi olmayan bir görüntüsü veriyor.   

 

İstanbul'da durum!

Su denilince ilk akla gelen şehir, metropol İstanbul. Resmi rakamlara göre istanbul'un nüfusu 15 milyon civarı dense de, kayıtsız göç ile nüfusun 20 milyon civarı olduğu tahmin ediliyor. Yani, Türkiye toplam nüfusunun yaklaşık 4'te 1'i İstanbul'da yaşıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, İstanbul'a su veren barajlarn doluluk oranı yüzde 35,19 (24 Şubat 2023 günü itibariyle). Bu oran çok düşük. Ve bunun anlamı, eğre bu ayın (Şubat 2023) kalan günleri ve Mart ayında yoğun kar ve yağmur yağmaz ise; İstanbul, bu yıl yüksek ihtimal su kıtlığı yaşayacak. Ve tabi ayni risk, bir kaç il hariç hemen hemen bütün iller için geçerli. 

 

Şiddetli Kuralklı yaşanan bölgeler!

Tabi İstanbul'un bir diğer önemi ise, Türkiye toplam sanayinin-ticaretinin yüzde 40-50'sinin bu şehirde yoğunlaşmış olması. Yani, muhtemel yaşanacak bir su kıtlığı, günlük yaşamın yanında Türkiye ve İstanbul sanayisi - ticareti içinde büyük risk taşıyor. Su, bu derece önem arzeden bir konu olarak öne çıkyor. Tabi, MGM'nin haritasına tekrar incelendiğinde (Ocak), 'Suyun bol olduğu bölge olarak bilinen 'Karadeniz' bile 'Şiddetli Kuraklık' yaşıyor. Haritada, su için rahat gözüken bölge olarak Ege öne çıkıyor.  

 

Peki, ne yapılmalı?

Türkiye, çok büyük bir deprem felaketi yaşadı (6 Şubat 20223, Kahramanmaraş depremleri). Bütün gücü ve kaynaklarını, depremin yaralarını sarmak için seferber etmiş durumda. Temenni o ki, yaraların kısa sürede ve mümkün olan en hızlıca sarılmasıdır. 
Ancak, Türkiye bir yandan deprem yaralarını sararken diğer yandan mutlaka ''SU'yu'' gündeme almalı. Yaz aylar için, şurada 3-4 ay kaldı. Eğer başta 'su tasarrufu ve su stoklama (Barajlar-göletler vb)' dahil acil çözümler hızlıca gündeme alınıp, konuşulup-tartışılıp çözüm önlemlerinin uygulamaya konulması gerekiyor.
Aksi halde, başta İstanbul olmak üzere Türkiye'yi gerçekten SU açısından yaz aylarında zor günler bekliyor. Bu su krizi için, her ne kadar içme suyu konuşulsa da, baharla birlikte tarımsal yaşam başlayacak. Bu nedenle de tarımsal su ihtiyacı doğacak. Benzer şekilde, yaz aylarında enerji tüketimi anormal artabiliyor. Enerji ihtiyacının karşılanması içinde barajlar (HES - Hidroelektrik Santral) önemli görev görüyor. Bunun içinde, kış ve bahar döneminde (eriyen kar suları) mutlaka barajlardaki su seviyesi makul düzeylere yükselmeli.

Evet, susuz bir yaz geçirmemek için şimdiden  kolları sıvamak gerekiyor. 

 

Biliyor musunuz?

Türkiye Su Azlığı yaşayan bir ülke

Evet, Türkiye için genelde 'Su zengini' oldu konuşulur. Ancak, Resmi istatistikler (DSİ), bunun tam tersini sözlüyor. Yani; su zengini değil ve hatta su azlığı yaşayan bir ülke, Türkiye. 
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) verilerine göre, kişi Türkiye başı yıllık kullanılabilr su (temiz) miktarı 519 metreküp (m3). Bu rakam ise Türkiye'yi dünya sıralamasında 'Su Azlığı' yaşayan ülke konumuna itiyor. Evet, resmi istatistiki verilere göre Türkiye su zengini değil, su azlığı yaşayan bir ülke konumunda.

 

BİLGİ

Dünya ölçeği-İstatistik (Kişi başı su tüketimi):

 Su Zengini: 1 yılda kulllanılacak temiz su miktarı 8-10 bin metreküp.

Su Azlığı: 1 yılda kullanılabilecek temiz su miktarı 2 bin metreküpten az. 

Su fakiri: 1 yılda kullanılabilecek su miktarı 1.000 (bin) metreküpten az.

 

(Analiz - enerji ekonomisi)

Su krizi su kıtlığı Su fakiri ne demek su azlığı ne demek su zengini ne demek içme ve sulama suyu DSİ