Siber Dünya - ENERJİ Dağıtım Sektörü hazır mı?

TAKİP ET


Enerji Dağıtım Sektörü hazır mı?


Türkiye Enerji sektörü, son yıllarda önemli altyapı yatırımlarına imza attı.Önemli özelleştirmeler gerçekleşti. Özellikle yenilenebilir enerji sektöründe (Mikro HES'ler, güneş, rüzgar, jeotermal, biyokütle vb) önemli yatırımlar yapıldı. Ve de son dönemde enerji sektörü, dijitalleşti (Bu yazıya konu, 4 sektörün 'Dağıtım hizmetleridir). Artık EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu), 4 sektörün dağıtım - satışlarını anlık takip edebiliyor. Dağıtım şirketleri, uzaktan okuma - takip sistemi ile bakım -onarım - arıza - satış vb müdahaleleri yapabiliyor - izleyebiliyor. Ve diğer dijital hizmetler. Bütün bunlar, İnternet - GSM sektörünün gelişmesine paralel çok hızla yaygınlaştı. 
 

4 ana sektör

Öncelikle Enerji sektörü'ne bakılırsa; 4 ana başlıkta toplanıyor, enerji. Elektrik, LPG, Doğal Gaz ve Akaryakıt - Petrol. Elektrik ve Petrol, Türkiye'de altyapısını önemli oranda tamamlayan sektörler olarak öne çıkyor.
LPG sektörü özellikle 2000'li yıllar sonrası gelişmeye başladı. Benzer durum, Doğal Gaz Sektörü için de geçerli. Her ne kadar Türkiye 1980'li yılların ortasında doğal gaz kullanımına başlasa da (Sınırlı kullanım) 2000'li yılların başında doğal gaz kullanımı (Hem konut, hem sanayi ve hemde elektrikte) hızla yaygınlaştı. Ve bu 4 sektör de son yıllarda çok hızlı bir teknolojik gelişmeye imza attılar. 
 

Siber Saldırılar ve Enerji Sektörü

Diğer sektörlerde olduğu gibi teknolojik gelişmeyi - dijitalleşmeyi enerji dağıtım sektörü de sağladı. Bu, hizmet kalitesi ve hızı açısından çok önemli. Ve tabi, bunun sürdürülebilir olması da önemli. Ki, 4 sektörde bunu büyük oranda başardı. Ancak dijitalleşme; işleri kolaylaştırıp hızlandırsa da, büyük riskleri de beraberinde getiriyor.


Siber Saldırılar

Evet; Enerji Dağıtım Sektörü, Siber Saldırılara hazır mı? Çünkü; son günlerde açıklanan bilimsel raporlarda yer alan en önemli konulardan birisi, '2021 yılında Enerji Sektörüne yönelik Siber Saldırıların artacağı'. İlginçtir, Astrologlarda yorum ve değerlendirmelerinde 2021 yılı için Enerji sektörü'ne dikkat çekiyorlar.
 

4 Sektörde Faaliyet Gösteren Şirket Sayısı

Sektör                         Lisanslı Şirket Sayısı
LPG Dağıtım                                                           90
Elektrik Dağıtım                                                       21
Akaryakıt Dağıtım                                                    52
Doğal Gaz Dağıtım                                                  72
Kaynak: EPDK.

Olaya bilimsel açıdan bakıldığında, Enerji Sektörü dijitalleşme hızına karşı, mutlaka aynı hızda Siber Saldırılara da hazır olmalı. Siber Güvenlik, çok karmaşık ve çok zor bir konu.  Fakat, ülkenin elektrik enerjisinden doğal gaz dağıtımına kadar geniş ve çok önemli bir hizmet ağı söz konusu. Bu hizmetlerdeki muhtemel önemli bir aksama, 'Halk diliyle, Edirnde'den Kars'a - Sinop'tan Antalya'ya bütün ülkeyi etkileyecektir. Bu nedenle de, Enerji Dağıtım Sektörü, mutlaka Siber Güvenlik konusunu gündemine almalı. Ve altyapısını, saldırılara karşı hazır hale getirmeli. Bunun içinde, gerek yurtiçi ve gerekse yurtdışı işbirlikleri ivedi olarak yapılmalı ve uygulamaya konmalı. 

Bu konuda istenmeyen bir hizmet kesintisinin telafisi de, çok zor olacaktır.
(Not: Yazı konusu, Enerji Dağıtım Sektörü ile sınırlı tutulmuştur.)


  Analiz Haber - Enerji Ekonomisi

elektrik petrol doğal gaz lpg enerji ekonomisi enerji sektörüne siber saldırılar