BTC'den taşınan ham petrol miktarı arttı - Savaş sonrası!

TAKİP ET

Türkiye'nin en önemli uluslararası projelerinden olan BTC (Bakü-Tiflis-Ceyhan) Ham Petrol Boru Hattı'nın önemi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası daha da arttı. Bu önem, boru hattından taşınan petrole de yansıdı. Savaşla birlikte hattan taşınan ham petrol miktarı aylık 3 milyon varilin üzerinde artış gösterdi.

Türkiye'nin en önemli uluslararası projelerinden olan BTC (Bakü-Tiflis-Ceyhan) Ham Petrol Boru Hattı'nın önemi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası daha da arttı. Bu önem, boru hattından taşınan petrole de yansıdı. Savaşla birlikte hattan taşınan ham petrol miktarı aylık yaklaşık 3 milyon varilin üzerinde artış gösterdi.  

 

Ayrıntılar...

BTC Ham Petorl Boru Hattı'ndan taşınan ham petrol miktarı arttı. Artışın nedeni, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile (24 Şubat 2022) uluslararası petrol trafiğinin de bundan etkilenmesi oldu. Nedeni ise, Rusya'nın dünyanın en önemli petrol üreticilerinden birisi olması. Savaş sonrası Hazar Petrolleri (Azeri), güvenli hat olan Bakü - Tüflis - Ceyhan (BTC) Petrol Boru Hattı'na kaydı. 

 

BTC'den taşınan ham petrol

15 milyon varilden 18 milyon varile yükseldi

Boru Harları İle Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ)'ın verilerine göre Şubat 2022'de aylık 15 milyon varil olan ham petrol taşıması savaş sonrası (Şubat 20222) Mart ayında 18,2 milyon varile yükseldi. Ham petrol taşımasındaki artış Mayıs ayında 19,7 milyon varil ile rekor taşımaya ulaştı. Haziran'da ise, savaşın yavaşlamasına paralel BTC ham petrol taşımasında da hafif gerileme yaşandı. Haziran'da tyoplam 17,6 milyon varil ham petrol BTC'den dünya pazarlarına taşındı. 

 

Aylar itibariyle,

 

BTC Ham Petrol Boru Hattı'ndan taşınan petrol miktarı

(Bin varil)

 Ocak 2022 17.499
 Şubat 2022 15.063
 Mart 2022 18.216
 Nisan 2022 18.935
 Mayıs 2022 19.739
 Haziran 2022 17.665

Kaynak: Boru Harları İle Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ)

 

 

BİLGİ

BTC Ham PetrolBoru Hattı - Tarihçe 

BTC (Bakü-Tiflis_ceyhan) Ham Petrol Baoru Hattı, başta Azeri petrolleri olmak üzere Hazar Bölgesi petrol kaynaklarını emniyetli, güvenli ve ekonomik bir şekilde dünya pazarlarına taşımak için planlandı. Hızla inşaatına başlanan ve tamamlanan BTC Boru Hattı'ndan ilk petrol yüklemesi, 2002 yılında yapıldı. Hattın toplam petrol taşıma kapasitesi yıllık 50 milyon ton. 

Azerbaycan - Gürcistan ve Türkiye (Ceyhan) üzerinden dünya pazarlarına açılan BTC Hattı üzerinden halen aylık yaklaşık 17 milyon varil ham petrol taşıması yapılıyor. Boru Hattı'nın toplam uzunluğu 1.776 km (kilometre olup), hattın 1.076 km'lik bölümü Türkiye'den geçiyor.

Hattın işletmesini ise, BOTAŞ'a bağlı BIL (BOTAŞ International Limidet Şirketi) yapıyor. 

Kaynak: BOTAŞ - BOTAŞ BIL

Enerji Ekonomisi

 

BTCden taşınan ham petrol miktarı Bakü Tiflis Ceyhan ham petrol boru hattı BTC petrol taşımaları enerji ekonomisi BOTAŞ BIL BOTAŞ International Limidet Şirketi