Santral yapımına Bakanlık dur dedi

TAKİP ET

Bakanlık Santral için önemli bir karar aldı. Bursa Milletvekili, TBMM Kâtip Üyesi Nurhayat Altaca Kayışoğlu'ndan köylerine tavuk çiftliklerinin pisliklerini yakarak elektrik üretecek Biokütle Enerji Santralini istemeyen Mustafakemalpaşa'nın Kosova mahallesi sakinlerini rahatlatacak haber geldi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, santralle ilgili önemli bir karar aldı. CHP Bursa Milletvekili, TBMM Kâtip Üyesi Nurhayat Altaca Kayışoğlu’ndan köylerine tavuk çiftliklerinin pisliklerini yakarak elektrik üretecek Biokütle Enerji Santralini istemeyen Mustafakemalpaşa’nın Kosova mahallesi sakinlerini rahatlatacak haber geldi.

Santralin kurulmasına karşı aylardır mücadele eden Kosovalıların sorunlarını Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ilgili birimlerine aktaran Altaca Kayışoğlu, “Kosova’nın dolayısıyla Mustafakemalpaşa’nın verimli toprakları üzerine kurulacak santralle ilgili önemli gelişmeler var. Konuya ilişkin Tarım Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Emin İzol’le yaptığım görüşme sonucu şunu söyleyebiliriz. Bakanlık, bu toprakların heba edilmesini istemiyor. Bu nedenle santralin yapımına dur demiş durumda” bilgisini paylaştı.

Biokütle Enerji Santrali için kolları sıvayan şirketin gerekli izinleri almak için yaptığı müracaata Bursa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün Mayıs 2017’de olur verdiğini, ancak planlara işlenmesi Aralık 2017’de yapılan son başvuruda bu kez hayır dediğini aktaran CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Kosova’ya kurulmak istenen biyokütle enerji santraline ilişkin son durumu şu sözlerle açıkladı: “Bu süreçte dikkat çekici bir gelişme de söz konusu oldu. Bursa İl Tarım Müdürlüğü’nde de bir değişiklik yaşandı. Bir anda il müdürü görevden alındı, yerine Bilecik İl müdürü görevlendirildi.  Bu konuyla bağlantısı var mı yok mu doğal olarak merak uyandırıyor. Ancak burada şu bilgiyi de paylamak isterim.  Biokütle enerji santrali kurmak isteyen şirketin kiraladığı araziyi daha önce köy kooperatifi kullanıyordu. Ancak, Mustafakemalpaşa Belediyesi bu araziyi söz konusu şirkete 80 bin lira aylıkla kiraya veriyor. Tarım Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Emin İzol’den aldığım bilgilerde 28 Aralık 2017 tarihinde İl Tarım Müdürlüğü’nün Kosova’daki söz konusu araziyi mutlak tarım alanı ilan etmesi üzerine Mustafakemalpaşa Belediyesi bu karara itiraz ediyor. İptalini istiyor. Bakanlık, bu başvuru üzerine bölgeye inceleme heyeti gönderiyor. Bu heyetin raporu doğrultusunda 21 Şubat 2018 tarihinde yapılan toplantı neticesinde Bakanlık, Mustafakemalpaşa Belediyesi’nin itirazını reddediyor. Bu karar Manisa’dan Yenişehir’e kadar tavuk çiftliklerinin pisliklerini yakarak enerji üretmeyi hedefleyen biokütle enerji santralinin Kosova’ya kurulmasını şu aşamada durdurmuş durumda.”

Son yıllarda Mustafakemalpaşa’nın parsel parsel yok edilmek istendiğini söyleyen CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu,  “Bu güzel ilçemize karşı gizli bir el devreye girmiş, parsel parsel Mustafakemalpaşa’yı yok etmek istiyor. Kömürcükadı köyünde siyanürle altın ve gümüş aranmasına izin veriliyor. Kosova köyünde tarım sahasına biokütle elektrik santrali kurulmak isteniyor. Köylerin çoğunda mermer ocakları var ve Çördüklüler, Garipcetekkeliler, Kabulbabalılar tozdan muzdaripler. Döllük-Göllüce sulama hattına bor karıştığı için ürünler zarar görüyor. Yalıntaş'ın ormanları villa yapılmak üzere yok ediliyor. Kısacası, Mustafakemalpaşa'nın tarım alanları, Mustafakemalpaşalıların yaşam alanları, sağlıkları her gün yeni projelerle yok ediliyor. Bu saldırının arkasında ne var, merak ediyoruz” diye konuştu.

 

mustafa koç