Sahurda ELEKTRİK tüketimi arttı - İŞTE AYRINTILAR!

TAKİP ET

- Ramazan ayının başlamasıyla, günlük elektrik tüketim saatleri de değişti. Ramazan öncesi gece azalan elektrik tüketimi, Ramazan ayı sahuruyla artışa geçti.

- Günlük - Saatlik elektrik tüketimi ayrıntıları için haberin sonundaki foto üstüne tıklayınız.


İŞTE AYRINTILAR!
2021 yılı Ramazan ayı 13 Nisan 2021 Salı günü başladı. Ve ilk sahurda, 12 Nisan'ı 13 Nisan'a bağlayan gece yapıldı (Saat 03 - 05 arası). Ramazan ve sahurun başlamasıyla, Türkiye'de günlük elektrik tüketim saatleri de değişti. 
 

SAHURDA ELEKTRİK TÜKETİMİ ARTIYOR

Resmi verilere göre; sahurun yapıldığı saatler olan gece 02.00 - 05.00 saatlerinde elektrik tüketimi Ramazan öncesi 30 bin MWh civarında iken, bu rakam sahurların yapılmaya başlanması ile 32 - 33 bin MW (Megawatsaat) rakamlarına çıktı. Bu verilere göre; daha önce gece saatlerinde azalan Türkiye elektrik tüketimi, Ramazan sonrası yaklaşık 2-3 bin MWh artış gösterdi.

Ramazan'da iftar satlerinde ise elektrik tüketiminde fazla bir farklılık olmadı. Neden ise, günlerin giderek büyüyor olması ve iftar saatlerinde havanın daha geç kararması. Ancak Ramazan'ın gelmesi ile günlük hayata, oruç saatlerine göre hareketleniyor.
 

TOPLU İFTAR VE TERAVİH...

Öte yandan Yeni Koronavirüs salgını hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Sağlık Bakanlığı'nın yeni açıkladığı günlük verilere göre (17 Nisan 2021), virüs nedeniyle vefat eden sayısı 288 oldu. Toplam vefat sayısı ise 35.608 oldu (11 Mart 2020 - 17 Nisan 2021). Ve virüs, giderekte hızla yayılıyor.
Bu nedenle, Ramazan'da toplu iftar yapılmaması ve toplu Teravih Namazı kılınmaması virüsün yayılımını önleme adına önem arzediyor. Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB)'de, bu yönde açıklama yaptı. 
Bunun için virüs salgını durana ve yeter sayıda insan aşı olanana kadar mutlaka maske takmalı, mesafeyi korumalı ve temizliğe azami dikkat etmek gerekiyor. 
 

9 - 16 Nisan Saatlik Elektrik Tüketimi

9 Nisan Cuma                                      16 Nisan Cuma 
(Ramazan öncesi son Cuma)             (Ramazan İlk Cuma)
Saat             Elektrik Tüketimi             Saat          Elektrik Tüketimi   
o4.00           30.667                              04.00         33.49
 

Ramazan öncesi ve sonrası saatlik elektrik tüketimi (Sahur)*


*MWh
Veriler için kaynak: Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Yük Tevzi Bigi Sistemi (YBS)

Enerji Ekonomisi


ramazanda elektrik tüketimi sahur teravih namazı