''Rusya enerji kartını oynadı ve kazanamadı'' - Uluslararası Enerji Ajansı!

TAKİP ET

Rusya enerji kartını oynadı ve kazanamadı, petrol ve doğal gaz gelirleri geçen yıla göre yaklaşık% 40 düştü ve önümüzdeki yıllarda daha da düşmeye başladı. - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)!

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA): ''Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin üzerinden bir yıl geçti, bu eylem küresel enerji piyasalarına büyük bir şok ve Rusya'nın en büyük müşterisi Avrupa Birliği ile olan ilişkisine sakat bir darbe indirdi. Başkanımız Fatih Birol, bu birinci yıldönümünde yayınladığı bir yorumda, küresel enerji sistemi için çalkantılı bir yılda neler değiştiğini değerlendirerek, şu ana kadarki krizden üç önemli çıkarımın altını çizdi.

Birincisi, Rusya enerji kartını oynadı ve kazanamadı, petrol ve doğal gaz gelirleri geçen yıla göre yaklaşık% 40 düştü ve önümüzdeki yıllarda daha da düşmeye başladı. Rusya artık enerji dünyasında kalıcı bir duruş kaybıyla karşı karşıya: yaptırımlar nedeniyle yalnızca büyük müşterileri kaybetmekle kalmıyor, aynı zamanda kilit teknolojilere ve finansmana erişimi de kaybediyor.

İkincisi, hükümet politikaları gerçekten önemlidir – özellikle kriz zamanlarında. Temiz enerjinin daha hızlı konuşlandırılmasını teşvik eden politikalar başarılı olurken, hükümetlerin pragmatizmi ve becerikliliği, ışıkları açık tutmak için enerji kaynaklarının güvence altına alınmasına yardımcı oldu.

Üçüncüsü, kriz henüz bitmedi, ancak Avrupa'nın güçlü tepkisi ve bu kışın ılıman havası ona değerli zaman kazandırdı. Bu, enerji sistemlerini yalıtmak ve tüketicileri oynaklıktan korumak için gereken cesur politikaları ve yapısal değişiklikleri uygulamak için anahtar olacaktır.

 

Yazının tamamı...

 

Dr. Fatih Birol

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)

Rusya'nın, küresel enerji piyasalarında büyük bir şok yaratan ve Rusya'nın en büyük müşterisi olan Avrupa Birliği ile olan ilişkisine felç edici bir darbe indiren Ukrayna'yı işgalinin üzerinden neredeyse bir yıl geçti.

Rusya, Ukrayna'yı işgalinin arifesinde, küresel pazarlara açık ara dünyanın en büyük petrol ve doğal gaz ihracatçısıydı. Ve Avrupa Birliği, Rusya'nın petrol ihracatının yaklaşık yüzde 50'sini ve gaz ihracatının yüzde 60'ından fazlasını satın alıyordu. Uluslararası Enerji Ajansı, işgalden aylar önce ısrarla, Rusya'nın Avrupa'ya yaptığı teslimatları azaltarak doğal gaz piyasalarını bozduğu, fiyatları yükselttiği ve tam da Ukrayna üzerinden tansiyonun yükseldiği bir dönemde uyarılarda bulunmuştu.

Şimdi, Ukrayna'da çok büyük bir insani trajediye neden olan Rusya savaşının bir yılına yaklaşırken, enerji dünyasındaki etkileri değerlendirme ve bundan sonra neler olabileceğine bakma zamanı.

İşgal başladığında ve enerji piyasalarını kargaşaya sürüklediğinde, IEA hızlı ve etkili bir şekilde karşılık verdi. Bir hafta içinde, küresel arz eksikliklerini önlemek için IEA üyesi ülkelerin rezervlerinden iki acil petrol salınımının ilkini koordine etmeye başladık - bu, Başkanlığımızın yaklaşık 50 yıllık tarihindeki en büyük iki salınımdır.

1 Mart'ta, işgalden sadece bir hafta sonra, Avrupa Birliği'nin Rus doğalgaz kaynaklarına olan bağımlılığını nasıl hızla azaltabileceğini gösteren 10 Maddelik Planı da yayınladık. Avrupa'yı iklim hedefleri için doğru yolda tutarken enerji güvenliğini ve karşılanabilirliği destekleyecek önlemlerin bir kombinasyonu.

O zamandan beri, geçen yıl Rusya'nın işgalinin tetiklediği küresel enerji krizi ortaya çıkarken hükümetlere, işletmelere ve vatandaşlara destek ve tavsiye sağlamaya devam ettik. Buna, Avrupa Komisyonu ve Avrupa'daki hükümetlerle Rus tedarikine bağımlılıktan uzaklaşmak için somut önlemler üzerinde çalışmak da dahildir. Ayrıca, üye ülkelerimiz tarafından acil durum petrol stoklarının ikinci büyük salınımını ve ikinci bir 10 Noktalı Planı içerir ; bu, gelişmiş ekonomilerde sürüşün yoğun olduğu dönemde petrol tüketimini azaltmak için tavsiyeler sağlar.

Eylül 2022'de, küresel enerji kriziyle ilgili üç önemli efsaneyi vurguladık ve çürüttük. Birincisi, Rusya'nın enerji savaşını kazandığı iddiası . Doğru değil. İkincisi, krizin bir temiz enerji krizi olduğu yanılgısı . Doğru değil. Üçüncüsü, krizin iklim değişikliğiyle mücadele çabalarını rayından çıkaracağı anlatısı . Doğru değil. Ekim ayındaki Dünya Enerji Görünümü raporumuzda açıkça belirttiğimiz gibi , hükümetler daha güçlü politikalarla karşılık verdikçe, kriz temiz enerjiye geçişi hızlandırmaya hazırlanıyor.

Burada enerji krizinin küresel olduğunu vurgulamak önemlidir. En büyük aksamalardan bazıları Avrupa'da hissedilmiş ve birçok manşette yer almış olsa da, birçok yükselen ve gelişmekte olan ekonomide büyük etkiler hissediliyor. Örneğin, büyük çoğunluğu Sahra Altı Afrika'da yaşayan, dünya çapında elektriğe erişimi olmayan insanların sayısında bunu açıkça görüyoruz. Bu rakam, krizin ortasında enerji fiyatlarının hızla artmasıyla geçen yıl on yıllardır ilk kez yükseldi.

Küresel enerji krizine yanıt...
Peki, işler bugün nerede duruyor? Gaz açısından, Rusya'nın Avrupa'ya giden boru hattı akışları işgalden önceki seviyelerine göre yüzde 80 düştü. Küresel pazarlara yaptığı petrol ihracatı şu ana kadar sadece biraz düştü – ancak bunun çoğu, gelişmiş ekonomilerde giderek daha az alıcıyla birlikte, uluslararası referans fiyatlara göre yüksek indirimlerle satılıyor. Rusya'nın petrol ve gaz ihracat gelirleri, işgalin ardından geçen yılki ilk artışından sonra zarar görüyor. Aylık bazda, Ocak 2023'te bir önceki yıla göre 12 milyar dolar düştü - yaklaşık %40'lık bir düşüş.

Aynı zamanda, hükümetler krizin ortasında enerji güvenliklerini güçlendirmeye çalışırken, Rus fosil yakıtlarına daha temiz alternatifler hızla artıyor. Dünya çapında eklenen yenilenebilir enerji kapasitesi miktarı 2022'de yaklaşık dörtte bir arttı; küresel elektrikli otomobil satışları %60'a yakın arttı; enerji verimliliğine yapılan yatırımlar arttı; özellikle Avrupa'da ısı pompası kurulumları arttı; ve nükleer enerji güçlü bir geri dönüş yapıyor.

Bu bağlamda, hükümetlerin bu büyük ve karmaşık enerji krizine verdiği yanıta itibar etmek önemlidir. Evet, özellikle Avrupa'da gaz talebini ve fiyatlarını aşağı çeken ılıman kış mevsiminde, sağlıklı bir doz şans söz konusuydu. Ancak hükümet eylemleri ve politikaları hayati önem taşıyordu. Avrupa, bazı sosyal ve ekonomik yaralar almış olsa da, Rusya'nın fosil yakıt kaynaklarına olan bağımlılığını azaltma ve enerji sisteminin direncini artırma konusunda gerçek ilerleme kaydetti.

 

Hükümetler enerji güvenliği için temiz teknolojilere yöneliyor!
Bu ilerlemeye rağmen, Avrupa kesinlikle tehlikeden henüz çıkmış değil. Önümüzdeki yıla bakıldığında, özellikle Avrupa'da hem petrol hem de gaz için durum kırılgan görünüyor. Oyunda hala büyük etkileri olabilecek birçok belirsizlik var.

Gaz piyasalarında, Rusya'nın hala Avrupa'ya bir miktar boru hattı gazı tedarik ettiğini unutmayalım. Henüz bunu sıfıra indirebilir ve piyasalara yeni baskılar getirebilir. Aynı zamanda, dünyanın en büyük gaz ithalatçısı olan Çin, geçen yıl Çin'in gaz talebinin 40 yıl sonra ilk kez düşmesine katkıda bulunan Covid kısıtlamalarından yeniden açılıyor. Soru, Çin'in talebindeki toparlanmanın ne kadar büyük olacağı. Ancak Avrupalı ​​alıcılar için LNG pazarlarında geçen yıla göre ciddi rekabet katacağına şüphe yok. Bu da özellikle gelişmekte olan ülkelerde alım gücü düşük ithalatçılar için işleri daha da zorlaştırıyor.

Avrupa'nın bu kış ılıman hava ile şanslı olduğunu hatırlamak da önemlidir. Gelecek kış aynı şeyin olacağını varsaymayı göze alamaz.

Petrol piyasalarında Çin sorunu da geçerli. Dünyanın en büyük petrol ithalatçısından talepteki toparlanma ne kadar büyük olacak? 2023'ün başında iyi tedarik edilen petrol dengesi, G7 fiyat tavanının sağladığı emniyet supabına rağmen Batı yaptırımları Rusya'nın üretimini ve ihracatını etkilediğinden hızla sıkılaşabilir. Ürün pazarları, özellikle dizel, talep artışı toparlanırken en fazla risk altındadır.

 

Uluslararası gaz piyasalarında Rusya'nın payı...

Bu aşamada görebildiğimiz, Rusya'nın petrol ve gazdaki pazar gücünün daha da düşeceğidir. Uluslararası gaz ticaretindeki payının 2021'de %25'ten 2023'te %13'e düşmesi bekleniyor. Ve AB'nin gaz talebindeki payı da %40'tan sadece %10'a düşecek.

Petrol için, hem ham hem de rafine petrol ürünleri üzerindeki ambargolar artık yürürlükte olduğu için Rusya'nın AB'ye ihracatı neredeyse tamamen durdu. Rusya'nın tüm bu varilleri diğer müşterilerle birlikte yerleştirmekte zorlanabileceğinin bir işareti olarak, Moskova şimdiden önümüzdeki ay üretim kesintisi sinyali verdi.

 

Sırada ne var?
'Geleceğe baktığımızda, hala çok fazla belirsizlik olsa da, birkaç sonuç çıkarabiliriz'

Birincisi, Rusya enerji kartını oynadı ve kazanamadı. Şimdi, 2023'te petrol ve gaz üretiminde daha fazla düşüş ve enerji dünyasında kalıcı bir duruş kaybı olasılığıyla karşı karşıya. Yaptırımlar nedeniyle yalnızca büyük müşterileri kaybetmekle kalmıyor, aynı zamanda kilit teknolojilere ve finansmana erişimi de kaybediyor. Ve eskiden Avrupa'ya giden gazın çoğu alternatif bir pazar bulmakta zorlanacak.

Enerjinin Rusya ekonomisinin bel kemiği olduğu göz önüne alındığında, bu alandaki zorlukların daha geniş sorunlara yol açması şaşırtıcı değil. Askeri harcamalar ve nüfusuna yapılan sübvansiyonlar ihracat gelirini büyük ölçüde aştığı için bütçe açığı hızla artıyor.

İkinci önemli sonuç, özellikle kriz zamanlarında hükümet politikalarının gerçekten önemli olduğudur . Temiz enerjinin daha hızlı dağıtımını teşvik eden politikaların başarısını gördük. Nükleer enerji gibi daha önce kullanmayacaklarını söyledikleri teknolojileri kullanmaya devam eden hükümetlerin önemli pragmatizmlerini gördük. Ve ışıkları açık tutmak için yeni ve acil durum yakıt kaynaklarını hızlı bir şekilde belirleme ve güvence altına alma çabalarında beceriklilik gördük. Tüm bunlardan, hükümetler biraz güven alabilir.

Üçüncüsü, henüz enerji krizinden çıkmadık, ancak bu kış ılıman hava bize hayati bir meta satın aldı: zaman. Cesur politikaların işe yarama zamanı geldi. Enerji sistemlerini gelecekteki dalgalanmalara karşı yalıtacak yapısal değişiklikleri uygulama zamanı. Bu çok önemlidir, çünkü gördüğümüz gibi, enerji piyasasındaki bu tür dalgalanmalar birçok tüketici ve işletme için gerçek zorluklara neden olmaktadır. 

Umudum ve beklentim, hükümetlerin temiz enerji geçişlerini daha da hızlandırmak için daha güçlü politika adımları atacaklarıdır - yalnızca emisyonları azaltmak için değil, aynı zamanda bu kriz, daha hızlı geçişlerin enerji güvenliğini artırmanın ve büyük bir fırsattan yararlanmanın bir yolunu sunduğunu açıkça ortaya koyduğu için. istihdam ve endüstriyel büyüme için.

IEA'da başından beri söylediğimiz gibi, hem mevcut enerji krizine hem de iklim krizine kalıcı tek çözüm, temiz enerjiye hızlı geçiştir.

 

enerji ekonomisi

Rusya enerji kartı enerji krizi IEA Uluslararası Enerji Ajansı