RES'ler ve HES'ler - Elektrik üretiminde rekor kırdı!

TAKİP ET

3 Nisan pazar günü Türkiye elektrik üretiminde rüzgar santralleri (RES) ve hidroelektrik santralleri (HES), elektrik üretim rekoru kırdı. Ayrıntılar...

- Türkiye elektrik üretiminde yerli kaynak üretim rekoru kırıldı. RES'ler ve HES'ler, elektrik üretiminde ilk sırada yer aldı.


Ayrıntılar
3 Nisan 2022 pazar günü Türkiye toplam elektrik üretiminin yüzde 22'sini rüzgar enerjisi santralleri (RES)'ler karşıladı. Aynı gün hidroelektrik santralleri (Barajlı HES ve Akarsu HES) ise toplam elektrik üretiminin yüzde 27'sini karşıladı. Pazar günü diğer yerli kaynaklar olan biyokütle enerji santralleri (BES)'ler elektrik üretiminin yüzde 3'ünü, Jeotermal enerji santralleri (JES)'ler yüzde 4'ünü ve güneş enerjisi santralleri de (GES) toplam elektrik üretiminin yüzde 7'sini karşıladı. 
 

Akarsu HES'ler, Barajlı HES'leri geçti

Pazar günü elektrik üretiminde işginç bir gelişme daha yaşandı. Pazar günü Türkiye toplam elektrik üretiminde Akarsu HES santralleri, Barajlı HES santrallerini geçti. Toplam elektriğin yüzde 15'i Akarsu HES'lerden ve yüzde 12'si de barajlı HES'lerde üretildi. 

 

Doğal gazın payı yüzde 8'e düştü

Son aylarda zaman zaman toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 30'lara çıkan doğal gaz santrallerinde elektrik üretimi, rekor düzeyde düştü. TEİAŞ - YTBS verilerine göre; 3 Nisan 2022 Pazar günü, Türkiye toplam elektrik üretiminde doğalgazın payı yüzde 8'de kaldı. 

 

Kaynaklara göre Türkiye elektrik üretimi ayrıntıları için aşağıdaki tabloya bakınız (3 Nisan 2022 Pazar)




ENERJİ EKONOMİSİ

kaynaklara göre Türkiye elektrik üretimi HES RES BES GES JES kaynaklara göre elektrik üretimi enerji ekonomisi Yük Tevzi Bilgi Sistemi Türkiye Elektrik İletim AŞ