Rafineri ve akaryakıt sektörü bilgilendirmeli!

TAKİP ET

Tüketicilerin – sürücülerin gözünde akaryakıt fiyatlarıyla ilgili ‘Zam gelince hızlı – indirim gelince yavaş hareket ediliyor’ şeklinde bir eleştiri var. İlk bakışta haklılığı olan bir eleştiri, bu. Rafineri şirketleri ile akaryakıt ana dağıtım şirketleri, ham petrol fiyatlarının bu kadar hızlı ve hatta çöküş yaşadığı bir dönemde sektörün niçin böyle bir görüntü verdiğini kamuoyuna açıklamalılar.

AYRINTILAR

Ham petrol varil fiyatları bu yılın Ocak ayı içerisinde 67 doları aşarak rekor kırdı. Benzin fiyatları da litresi 7 liraya çıkarak rekor kırdı. Baişta ABD – İran olmak üzere yaşanan siyasi krizler, ham petrol ve akaryakıt fiyatlarını uzun süre yüksek seyretmesine neden oldu. Ancak Korpnavirüs’ün önce Çin’de ve sonra bütün dünyada ortaya çıkması ekonomileri vurdu ve ham petrol varil fiyatları hızlı bir düşüşe geçti.

PETROL 26 DOLARLARDA

An itibariyle ham petrolün varil fiyatı 26 dolar rakamlarından uluslararası piyasalarda işlem görüyor. Benzinin litre fiyatı dün gelen 5 kuruş zamla 5,09 liraya (İstanbul Anadolu yakası) yükseldi. Bugün ayrıca istasyonlarda motorin 5,34 lira ve LPG otogazda 5,60 liraya satılıyor.

PETROL HAFİF YÜKSELİNCE

Piyasada ‘Zam gelince hızlı – indirim gelince yavaş hareket ediliyor’ şeklinde bir eleştiri var. Haklılığı olan bir eleştiri bu. Rafineri şirketleri ile akaryakıt ana dağıtım şirketleri ham petrol fiyatlarının bu kadar hızlı ve hatta çöküş yaşadığı bir dönemde sektörün niçin böyle bir görüntü verdiğini kamuoyuna açıklamalılar.

DÖVİZDE ETKİLİ AMA

Akaryakıt fiyatları için en önemli belirleyici unsur, ham petrol fiyatları. Çünkü Türkiye petrolün tamama yakınını yurt dışından alıyor. Diğer önemli unsur ise döviz kurları. Dövizde son dönemde önemli artışlar yaşandı. Ancak, ham petrolün varil fiyatı o kadar şok düzeyde düştü ki, bu durum dövizin de olumsuz etkisini azaltmış oldu.

Enerji Ekonomisi

akaryakıt