Petrolle ilgili 2 önemli değerlendirme yaptı - Uluslararası Enerji Ajansı!

TAKİP ET

''Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve Orta Doğu'daki huzursuzluğun ardından rekor küresel petrol ihracatı ve değişen ticaret modelleri, dünya çapında transit petrol miktarını rekor seviyedeki en yüksek seviyelere taşıdı.'' - IEA

Nakliye kesintisi,

transit petrol miktarını rekor seviyelere itiyor!

Uluslararası Enerji Ayansı (IEA)... ''En son aylık Petrol Piyasası Raporumuza göre, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve Orta Doğu'daki huzursuzluğun ardından rekor küresel petrol ihracatı ve değişen ticaret modelleri, dünya çapında transit petrol miktarını rekor seviyedeki en yüksek seviyelere taşıdı.


Rusya'nın petrol ihracatının çoğunun yeniden yönlendirilmesinin yanı sıra, son aylarda bir dizi tanker saldırısının ardından birçok gemi artık Kızıldeniz'den kaçınıyor. Süveyş Kanalı üzerinden taşınan petrol miktarı Şubat ayında 2023'ün aynı ayına göre yüzde  50 azaldı. Sonuç olarak, diğer yolları kullanarak ticaret arttı. Ticaret değişimleri, gemiler için daha yüksek bunker yakıtı talebine yol açıyor. Küresel deniz yakıt ikmali merkezi Singapur, bunker satışlarının Aralık ayından bu yana tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştığını gördü.


Bu eğilimler, 2024 yılında küresel petrol talebi artış tahminimizin günlük 1,2 milyondan 1,3 milyon varile hafif bir yukarı yönlü revizyonuna katkıda bulundu. Bununla birlikte, talep artışı, 2023'te görülen günlük 2,3 milyon varilden önemli ölçüde yavaşlama yolunda ilerliyor.


Aynı zamanda, son tahminimize göre, OPEC + ülkelerinin gönüllü petrol üretimi kesintileri 2024'ün tamamı boyunca yürürlükte kalırsa, yılın küresel arz dengesi fazlalıktan hafif bir açığa kayacak - ancak transit halindeki devasa petrol hacimleri ulaştıkça bir miktar rahatlama gelebilir son varış noktaları.'2

 

''Temiz enerji geçişinde petrol güvenliğine güçlü bir odaklanma kritik öneme sahip olacak''

''IEA'nın 50 yıl önce kurulmasından bu yana küresel enerji ortamında çok şey değiştiğini, ancak petrol arzının güvenliğinin dünyadaki hükümetler için acil bir endişe kaynağı olmaya devam ettiğini belirtti.

Yaklaşık 200 ülkenin cop28'de tanıdığı gibi, küresel ısınmanın en kötü etkilerinden kaçınmak için dünyanın fosil yakıtlardan uzaklaşması gerekiyor. Bununla birlikte, dünyanın petrole bağımlılığı azalırken, köklü olmaya devam ediyor - bu nedenle arz kesintileri hala önemli ekonomik zararlara neden olabilir ve insanların yaşamları üzerinde önemli bir olumsuz etkiye sahip olabilir.


Aslında, petrol arzındaki kesintilerin önümüzdeki yıllarda bugün olduğundan daha fazla meydana gelme olasılığının daha yüksek olduğuna inanmak için iyi bir neden var. Bunun nedeni, arz-talep dengesizliği riskinin artması, hem ham petrol hem de petrol ürünleri için arz konsantrasyonunun artması ve oldukça belirsiz bir jeopolitik görünümün yanı sıra siber saldırılar ve daha sık görülen aşırı hava olayları gibi artan risklerden kaynaklanmaktadır.


Enerji güvenliği, Ajansımızın 1974 yılında kurulmasından bu yana ıea'nın misyonunun merkezinde yer almaktadır. Bu çalışma, enerji sistemi geliştikçe kapsam olarak genişledi - petrol güvenliğine ilk odaklanmadan doğal gaz ve elektrik arzının güvenliğini de içerecek şekilde ve daha yakın zamanda, kritik minerallere erişim gibi temiz enerji geçişlerinin güvenlik boyutlarını ele almaya doğru ilerledi. Yine de IEA, on yıllar boyunca petrol güvenliği ve acil durum hazırlığına odaklanmaya devam etti.''

 

(petrol sektörü - enerji ekonomisi)

petrol sektörü