Petrolden sonra döviz kuruda düşüşe geçti - Gözler BÜYÜK indirim için 'Rafineri ve akaryakıt' şirketlerinde!

TAKİP ET

Ham petrol fiyatlarındaki varil başı yaklaşık 10 dolar sonrası, döviz kuru da düşüşe geçti. Ancak, sürücülerin benzin ve motorinde beklediği büyük indirim henüz gerçekleşmedi. Gözler, rafineri şirketlerine çevrildi.

Ham petrol fiyatlarındaki varil başı yaklaşık 10 dolar sonrası, döviz kuru da düşüşe geçti. Ancak, sürücülerin benzin ve motorinde beklediği büyük indirim henüz gerçekleşmedi. Gözler, rafineri şirketlerine çevrildi.


Ayrıntılar...

Ham petrol fiyatları geçen haftadan bu yana varilda taklaşık 10 dolar gibi rekor bir düzeyde geriledi. Ham petrolden sonra, döviz kuru da (TL/Dolar) düşüşe geçti. Hem ham petrol ve hem de döviz kurundaki düşüş, gözlerin rafineri ve Akaryakıt şirketlerine çevrilmesine neden oldu. 
Sürücüler, rafineri ve akaryakıt şirketlerinden büyün akaryakıt indirimi bekliyor. 
 

Benzin ve motorin fiyatlarında 'ham petrol ve döviz kuru etkili'

Bilindiği gibi Türkiye ham petrol ve petrol ürün ihtiyacının tamamama yakınını (Yüzde 95 civarı) yurtdışından ithalat yoluyla karşılıyor. Bu nedenle de uluslararası petrol fiyasalarındaki ani artış ve azalışlar, iç pazarda akaryakıt ürünlerine indirim ya da zam olarak yansıyor. Ayrıca döviz kuru'da (TL/Dolar), iç pazarda akaryakıt fiyatları için en önemli belirleyici ikinci etken. Bir diğer ifadeyle, döviz kurundaki'Artış ve düşüşlerde' iç pazarda benzin ve motorin fiyatlarına zam ya da indirim olarak yansıyor.
Son günlerde hem petrol ve hemde döviz kurunun düşmesi, akaryakıt ürünleri için sevindirivi bir gelişme olarak yorumlanıyor. 

 

Beklenen indirim henüz gerçekleşmedi

Öte yandan, ham petrol fiyatları sonrası dövir kuru düşüşüyle akaryakıt ürünlerine indirim beklentisini daha da artırdı. Sürücüler, 'gecikmeli de olsa indirimin bir an önce yağılmasını' istiyorlar. 
Haftanın ilk günlerinde (Rafineri ve akaryakıt şirketlerinden) benzin ve motorine ciddi indirimler yapılması yüksek ihtimal. 

 

Analiz Haber - Enerji Ekonomisi

rafineri ve akaryakıt şirketleri rafineri şirketleri benzine büyük indirim motorine büyük indirim akaryakıta büyük indirim ham petrol fiyatları