Petrolden savaş gemilerine 'Boğaz trafiğini düzenleyen Montrö Sözleşmesini' okudunuz mu?

TAKİP ET

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası, gözler Boğazların trafiğini düzenleyen Montrö Sözleşmesi'ne çevrildi. Montrö Sözleşmesi ne zaman imzalandı? Montrö Sözleşmesi nedir? Petrol gemilerinden savaş gemilerine Boğaz trafiğini düzenleyen Montrö Sözleşmesi ayrıntıları...

- Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle başlayan savaş süreci, dünya kamuoyunun birinci gündemine otordu. Başta Avrupa ve Amerika olmak üzere işgal nedeniyle, Rusya'ya çok sert tepkiler söz konusu.  Rusya'nın saldırı ve işgali nerede durduracağı dünya kamuoyunda kestirilemezken gözler 'Montrö (Montreux) Boğazlar Sözleşmesine çevrildi.

 

Montrö Boğazlar Anlaşması ne zaman imzalandı?

20 Temmuz 1936 yılında imzalanan Montrö Sözleşmesi, Türkiye'nin boğazlarından Karadeniz'e ve Akdeniz'e geçişleri (Askeri, Ticari ve Sivil Amaçlı) düzenliyor. 
İlk planda Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı ile gözler Boğazlardaki askeri savaş gemilerinin geçişlerine çevrilse de; Rusya başta olmak üzere dünyadaki bir çok ülkenin Boğazlar üzerinden yaptığı (petrol taşımacılığı - petrol tankerleri dahil) önemli bir sivil ve ticari gemi trafiği de söz konusu. 
Peki, Rusya'nın savaşa girmesi ile Boğazlardaki Askeri, Savaş ve Ticari Gemi trafiği  nasıl düzenlenecek ya da yapılacak? Bu ve diğer soruların cevaplarını Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nde görmek mümkün.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, bu konuda önemli bir bilgi imkan sunuyor. Genel Müdürlük, resmi internet sitesinde Montrö Sözleşmesi'nin Türkçe metnine yer veriyor.
Montrö Sözleşmesi ayrıntıları ve okumak için aşağıdaki linke tıkleyınız....
 

Montrö (Montreux) Boğazlar Sözleşmesi

- Okumak için  TIKLAYIN

Kaynak: Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü

Enerji Ekonomisi 

Montrö Boğazlar Sözleşmesi Montreux petrol tankerleri petrol taşımacılığı Rusya Ukrayna krizi Boğazlardan askeri gemilerin geçişi enerji Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü