Petrolde yeni bir rekor düşüş!

TAKİP ET

Petrolde yeni bir rekor düşüş!

ANALİZ HABER -  ENERJİ EKONOMİSİ

Ham petrol fiyatları, şaşırtmaya devam ediyor. Ham petrol fiyatları için, yeni bir eşik olarak görülen 55 dolar eşiğini de aştı ve 55 doların altına düştü. Halen ham petrol varil fiyatları 54-55 dolar aralığında işlem görülüyor. 

AKARYAKIT FİYATLARI İÇİN ÖNEMLİ
Uluslararası piyasalarda ham petrol fiyatlarını 54-55 dolar bandına gerilemesi, iç pazarda gözleri akaryakıt fiyatlarına çevirdi. Düşüşün akaryakıt ürünlerine (Benzin, motorin, LPG otogaz ve diğerleri) indirim beklenirken dün benzine zam geldi. Ancak, ham petroldeki fiyat düşüşünün hafta içi bütün akaryakıt ürünlerine indirim olarak yansıması yüksek bir ihtimal. Hatta indirimin bir-kaç indirim şeklinde olma ihtimali de var.

ÇİN ETKİSİ
Ham petrol fiyatları için aslında yükseliş beklenirken yaşanan düşüş, henüz tam olarak açıklanmasa veya konuşulmasa da Çin ekonomisinin etkisi denilebilir. Çünkü, basına yansıyan rakamlara göre Çin ekonomisiyle ilgili olumsuz yönde değişik rakamlar (Küçülme) konuşulmaya başlandı. Çin'in dünyanın en büyük ekonomilerinden birisi ve aynı zamanda petrol tüketici ülkelerinden birisi olduğu dikkate alındığında, ham petrol fiyatlarının Çin'den etkilendiği görüşü öne çıkıyor (Corona virüs sonrası). 


Sonuç olarak, petrol fiyatları beklentilerin aksine rekor düşüşler yaşıyor. yaşanan şok düşüşler OPEC (Petrol İhraç eden ülkeleri de rahatsız etmiş olacak ki OPEC'de Olağanüstü toplanma konusunu konuşmaya başladı. Ancak, petrol fiyatlarına Türkiye açısından bakarsak, hem cari açık ve hem de akaryakıt ürünlerinin (Motorin, benzin, LPG gibi) ucuzlaması adına sevindirici bir gelişmedir. 

petrol akaryakıt benzin motorin lpg indirim