Petrolde rekor düşüş!

TAKİP ET


Petrolde rekor düşüş!

ANALİZ HABER - ENERJİ EKONOMİSİ

Ham petrol fiyatlarında rekor düşüşler yaşanıyor. An itibariyle bir varil ham petrol (Brent türü), uluslararası piyasalarda 56-57 dolar rakamları arasında işlem görüyor. Bu rakamlar, petrol analistlerinin tahminlerini de altüst etti. Petrol analistleri özellikle son ABD - İran krizi sonrası ham petrol varil fiyatlarının 70 dolar üzerine çıkabileceği tahminleri yapmıştı. Petrol, iki ülke kriz sonrası kısa süreli 70 dolar rakamlarına çıkmış olsa da daha sonra hızlı bir düşüşe geçti.

AKARYAKITA İNDİRİMLER GELEBİLİR
Evet, ham petrol fiyatlarının 60 dolarında altına düşmesi ve 55 dolar rakamlarına yaklaşması, Türkiye iç pazarı için akaryakıt ürünlerinde yeni bir indirim haftası yaşatabilecek nitelikte. Petrolün şu anki fiyatlarda kalması halinde yeni hafta; ilk günleri itibariyle benzin, motorin ve LPG otogaz başta olmak üzere diğer petrol ürünlerine peş peşe indirimlerin açıklanacağı bir hafta olacak.

NİYE DÜŞÜYOR?
Ham petrol fiyatlarındaki düşüş, son ABD - İran krizinin erken sonlanmasıyla indirime geçmişti. Ancak, petroldeki düşüş tahminlerinde üzerinde olunca değişik yorumlar yapılmaya başlandı. Fakat, dünyanın en büyük ekonomilerinden Çin'in, Coronavirüs ile boğuşması ve Çin ekonomisinin virüs nedeniyle ciddi yavaşlamaya girmesi (Üretim, satış, ihracat vb) petrol fiyatlarını 'Arz - talep dengesizliği nedeniyle olumuz etkiliyor olması olasılığı yüksek. Çünkü, özellikle Çin'deki sanayi üretiminin Coronavirüs'ünden ciddi etkilenmesi ve üretimlere ara verilmesi, dünyaki diğer ülke ekonomilerine de olumsuz yansıyor. Bu nedenle de, petrol üretimindeki özellikle tüketimdeki muhtemel azalmanın neden olacağı arz fazlalığı tahminleri de fiyatları aşağı doğru etkileyebilecek önemli bir konu başlığı. 

ÇİN EKONOMİSİ ÖNEMLİ

Sonuç olarak, petrol dünya piyasalarında düşüş trendi ile ciddi şoklar yaşatıyor. Tabi, bu durum petrol ihraç eden ülkeleri üzerken petrol ithal eden ülkeleri ise sevindiriyor. Çünkü düşük petrol fiyatları, hem ülkelerin dış ticaret açığını (Cari açık) düşürüyor ve hem de akaryakıt ürünlerini ucuzlatıyor. 

petrol corona