PETROL - Yükselişe devam!

TAKİP ET

Dünyada yaşanan pandemi salgını ve salgın sonrası yaşanan mutasyon döneminde de petrol fiyatları durulmuyor. Hızla yaygınlaşan mutasyonlu koronavirüs salgınının 'Dünya ekonomilerini olumsuz etkileyeceği' açıklamalarına rağmen ham petrol fiyatları hızlı bir yükseliş trendi yaşıyor. 
 

67 doları da geçti

Ham petrolün varil fiyatı 67 dolarıda geçti. Halen uluslararası piyasalarda bir brent petrol varil fiyatı 67.15 - 67.20 aralığında işlem görüyor. Ham petrol fiyatları kısa bir süre öncesine kadar 62 - 64 dolar varil fiyat rakamlarında işlem gördü. Ancak petrol fiyatları, son günlerde yukarı yönlü hareket etmeye başladı. Ve 16 Nisan Cuma günü itibariyle de 67 doların üzerine çıktı.

Akaryakıt fiyatları artacak

Ham petroldeki artış, Türkiye akaryakıt pazarında benzin ve otorine zam olarak yansıyor. Önümüzdeki günlerde akaryakıt ürünlerine (Benzin - Motorin) zam gelme ihtimali kuvvetli. Ancak, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'nın 2 ay süre için uyguladığı benzin ve motorine tavan fiyat uygulaması devam ediyor. Bu nedenle, petroldeki artışın benzin ve motorine ne kadar yansıyacağına EPDK karar verecek. 
 

Pandemide 20 dolarında altına düşmüştü

Ham petrol fiyatları (Brent), Yeni Koronavirüs salgını sonrası 2020 yılı ortalarında, salgının tavan yaptığı dönemde 20 dolarında altına düşmüştü. Bu duruma en önemli neden, salgınla birlikte Türkiye dahil dünya genelinde eve kapanma ile 'üretim ve tüketimdeki azalma' neden olmuştu. Ancak 2020 yılı ikinci yarısıyla başlayan yeni normal hayat ve ekonomideki canlanma ile ham petrol fiyatları hızlı bir artışa girdi ve ham petrolün varil fiyatı 40 - 50 dolar rakamlarına yükseldi

Öte yandan; koronavirüsün mutasyona uğraması ve salgının tekrar artışa geçmesi, dünya ekonomilerinde yeni bir durgunluk endişelerine neden oldu. Bu duruma paralel petrol fiyatlarında talep azalması nedeniyle düşüş beklenirken, ham petrol fiyatları önce 60 doları ve sonrasında da 67 doları aştı. Petroldeki bu dalgalanma, analistleri petrol fiyatlarının geleceğiyle ilgili tahmin yapmada zorluyor. 


Enerji Ekonomisi

ham petrol fiyatları brent petrol tavan fiyat