Petrol yine 'Ters Köşe' yaptı!

TAKİP ET

Dünyada (Ve tabi Türkiye'de), kotonavirüs nedeniyle yeniden kapanmaların başladığı ve uygulandığı bir dönemde ham petrol fiyatları yeni bir rekor kırarak 'Ters Köşe' yaptı. 
Çünkü ham petrolün varil fiyatı, uluslararası petrol piyasalarında 66 dolarında üstüne çıktı. Petroldeki bu yükseliş, yeni bir sürpriz oldu.
 

66 doları geçti

Ham petrolün varil fiyatı, sürpriz bir artışla 66 doları aştı. Halen bir varil brent türü ham petrol, petrol piyasalarında 66,37 dolar arakamlarından işlem görüyor. Petroldeki bu ani yükseliş analistleri bir kez daha zora soktu. Çünkü; koronairüste yeni mutasyon salgının yoğun konuşulmaya başlanması, dünya ekonomilerinde durgunluk endişelerine neden oldu. Bu durgunluğun petrol tüketimini de olumsuz etkileyeceği belirtiliyor. Petroldeki talep azlığının ilk etkisi ise, fiyatlara düşüş olarak yansıyor. Ancak son dönemlede, bu kural da artık işlemiyor. Ham petrol fiyatları, ekonomilerdeki olumsuz yansımaların aksine sürekli yükseliş trendinde. 
Petrol özellikle son aylarda 60 - 70 dolar arasında hızlı bir grafik izliyor.
 

Akaryakıta zam baskısı artıyor

Ham petroldeki artışlar, Türkiye gibi ham petrol ve petrol ürün ithalatı yapan ülkelerin iç pazarında akaryakıt ürünlerine (benzin, motorin) zam baskısını artırıyor. Petroldeki bu artış devam ederse, akaryakıta yüksek ihtimal hafta içi zam gelecek.
 

EPDK Tavan Fiyat uyguluyor

Petroldeki fiyat artışları, akaryakıta zam baskısını artırıyor. Ancak, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Türkiye'de halen benzin ve motorine Tavan Fiyat uyguluyor. Bu nedenle, petroldeki zam baskısı Tavan Fiyat süresince EPDK'nın kararına bağlı olacak.
 

Eşel Mobil Sistem (EŞM) uygulamada

Öte yandan Hazine ve Maliye Yönetimi'nin akaryakıt ürünlerine yönelik uygulamaya koyduğu Eşel Mobil Sistemi (EŞM) halen devam ediyor. EPDK'nın Tavan Fiyat nedeniyle EŞM, son günlerde devreye alınmıyor.

Ancak, petroldeki bu artış devam eder ve Tavan Fiyatta sona ererse, Eşel Mobil sistemi Yüksek ihtimal devreye alınacak. Sistemin özeti; akaryakıta ani gelen zamlar, akaryakıt ürünleri üzerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)'den düşülüyor. Ve yüksek zamlar istasyonlarda sürücülere yansıtılmıyor.

Enerji Ekonomisi

ham petrol fiyatları eşel mobil sistemi tavan fiyat