Petrol ve kömürün önemi artacak - Çünkü...

TAKİP ET

Rusya'nın, 'Doğal gazı silah' olarak kullanmaya başlaması, artık ülkeler için doğal gazı 'güvenli bir enerji kaynağı' olmaktan çıkardı. Peki, bundan sonra ne olacak? Ya da, ülker hangi enerji kaynağına yönelecek?

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, dünyada çok önemli kırılmalara neden oldu ve yeni bir dönemi başlattı. Bu kırılma ve yeni dönemin ilk ayağını, ENERJi ve GIDA oluşturuyor (Bu yazının konusu Enerji).
 

Doğal gaz artık 'GÜVENLİ' kaynak değil

Rusya, Ukrayna'yı işgali ile en ağır darbeyi doğal gaza vurdu. Çünkü Rusya; soğuk savaşın yaşandığı, yani Eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) döneminde bile doğal gazı 'Silah' olarak kullanmadı. Ve kriz dönemlerinde bile, alıcı ülkelere dağalgaz sevkiyatına devam etti. Ancak Rusya, son Ukrayna işgali ile çok net bir dille 'doğal gazı başta Avrupa ülkeleri olmak üzere bir silah olarak kullanacağını-kullandığını' açıkladı.
Bu açıklama çok önemliydi, çünkü Rusya Avrupa'ya (Ve dünyaya) en fazla doğal gaz satan ülkeydi. Ve tabi Rusya aynı zamanda, dünyanın en önemli petrol rezervi sahibi ve üretici bir ülke. Bu konumdaki bir ülkenin Enerji'yi silah olarak kullanması, başta Avrupa olmak üzere dünyada enerji dengeleri ve trafiğinde ağır tahribat yaptı ve yapmaya da devam edecek.

Dünya enerji tüketimi - En fazla petrol ve doğal gaz rezervine sahip ilk 10 ülke!

Petrol ve kömürün önemi artacak

Rusya'nın doğal gaz tehdit açıklamalarıyla (Ve bunu 'Doğal gaz kesintilerine başlaması) artık ülkeler için doğal gazı güvenli bir enerji kaynağı olamaktan çıkardı. Zaten başta Avrupa Birliği (AB) olmak üzere diğer doğal gaz ithalatçısı ülkelerde, mevcut doğal gaz politikalarını gözden geçirerek altermatif enerji kaynak arayışlarına yöneldi (Buna doğal gazda dahil).
Fakat, kısa dönemde doğal gaza kalıcı bir alternatih kaynak bulmak zor. Çünkü doğal gaz, daha çok boru hatlarıyla taşınan ve pahalı yatırımları gerektiren bir enerji kaynağı. Ve bu kaynak içinda yatırımlar büyük ölçüde tamamlandı ve kullanılıyor. Bu, hem ithalat süreçleri ve hemde ülke içi şebeke ağları için geçerli bir gerçek. Bu nedenle, bugün için sadece doğal gaz için yapılabilecekler çok sınırlı (Kısa vadede). Şu kadar ki, yaz ayları geliyor. Gaz tüketimleri çok ciddi azalacak. Bu süreçte ülkeler, gelecek kış için (Varsa), mümkün olduğunca değişik kaynaklardan (Boru hattı, LNG, FSRU vb) yeraltı-yerüstü doğal gaz depolarını doldurmalarıdır.
Ancak; Rusya'nın tehditine boyun eğmemek ve de doğal gaz gücünü kırmak için, 'kısa dönemde hızlı bir çözüm olarak' öne çıkan tek alternatik kaynak 'Fosil kaynaklardır (Petrol, kömür vb).  
 

Petrol ve kömürün önemi artacak

Doğal gaza yönelik tepki ve şüphe, önümüzdeki dönemlerde petrol ve kömürün önemini artıracak. 
Petrol öne çıkacak: Burada petrolün öneminin artması, enerji kaynağı olarak ulaşılabilirliğinin çok fazla olması. Yani, üretici ülke sayısı çok ve taşınması da daha çok tankerlerle oluyor (Deniz yolu). Ve her noktaya rahatlıkla ulaşabiliyor, petrol ve petrol ürünleri (Gaz göre, boruyla taşıma zorunluluğu daha az). 
Kömür öne çıkacak: Kömürün öne çıkmasının nedenleri, hemen hemen her ülkere sınırlı da olsa kendi kömür rezervlerinin olması. Bu kaynaklar harekete geçirilecek. Ve kömüründe yine; deniz yoluyla taşınmasının hızlı olaması, kömürün önemini artıracak.
Yerli v eyenilenebilir kaynaklar öne çıkacak: Rusya'nın Ukrayna işgalinin 2. faturası, 'Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının' önemini artırmış olması oldu. Artık bütün ülkeler, az-çok demeden ve hatta maliyetleri de ikinci plana iterek; 'Güneş, Rüzgar, biyokütle, akarsu ' gibi yerli-yenilenebilir enerji kaynaklarına daha çok önem verecek. Bu ise, temiz bir dünya ve temiz bir enerji için olumlu bir gelişme olacakır. 

Dünyada ve Türkiye'de KÖMÜR Sektörü - TKİ hazırladı!

Net sıfır hedefler

Rusya'nın sürpriz doğal gaz politika değişikliği (Doğal gazı açıkça silah olarak kullanmaya başlaması), kömürün ve petrolün önemini artıracağını yazdık. Bu yeni dönemin en önemli riski ise, dünyanın '2050 Net Sıfır Karbon Hedefleri' doğrultusunda başta kömür olmak üzere petrol gibi fosil yakıtları terk etmeye başladığı ve bunun içinde net hedefleri uygulamaya konduğu bir dönemde dünyanın yeniden 'Petrol ve kömüre dönecek olması (Zorunlu olarak).
Çevre ve hava kirliliğinin önlenmesi ve en önemlisi daha temiz bir dünya için hedeflerin ortaya konduğu bir dönemde 'Dünyanın yeniden petrol ve kömürü' konuşmaya başlaması; Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin en önemli 3. faturası olmuştur. 

Artık dünyayı, 'temiz enerji ve temiz bir gelecek için' zor bir süreç bekliyor. 


ENERJİ ve GIDA fiyatlarında yaşanan artış 'ÖNEMLİ bir insani ve ekonomik zarara yol açıyor'


Analiz - Enerji Ekonomsi