'Petrol ve gaz şirketleri bunu yapmak zorunda' - Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol!

TAKİP ET

''Petrol ve gaz endüstrisi, emisyonlarını 2030 yılına kadar yüzde 60 oranında azaltacak teknolojilere, paraya ve know-how'a sahiptir. Ve bunu yapma sorumluluğu vardır.'' - Dr. Birol!

''Petrol ve gaz endüstrisi, emisyonlarını 2030 yılına kadar yüzde 60 oranında azaltacak teknolojilere, paraya ve know-how'a sahiptir. Ve bunu yapma sorumluluğu var dır.'' 

Dr. Fatih Birol - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı - Dr. Fatih Birol'un açıklaması... ''Bu yıl Dubai'de düzenlenen COP28 İklim Değişikliği Konferansı, petrol ve gaz endüstrisinin iklim değişikliğiyle mücadele konusunda ciddi olduğunu göstermesi için eşsiz bir fırsat. 

İklim değişikliğinin etkilerinin dünya çapında giderek daha fazla hissedildiği bir zamanda, petrol ve gaz üreticilerinin faaliyet göstermek için yeni bir sosyal ruhsat alması gerekiyor. Dünyanın, hem uluslararası hem de ulusal petrol şirketlerinin faaliyetlerinde, emisyonlarını hızla azaltmak için açık ve sorumlu stratejilerle anlamlı değişiklikler görmesi gerekiyor.


Şimdiye kadar faaliyetlerinden kaynaklanan emisyonları azaltma planlarını açıklayan petrol ve gaz şirketleri, küresel üretimin yarısından daha azını oluşturuyor. Ve verilen taahhütlerin çoğu, özellikle bugün ile 2030 arasındaki kritik dönem için, belirsiz veya bunları başarmak için net stratejilerle desteklenmiyor. petrol ve gaz faaliyetleri ve ötesi.
Emisyonları azaltmaktan bahsetmek kolay, ancak iyi haber şu ki, petrol ve gaz üreticilerinin alabileceği önlemler de öyle.

 

Yalnızca petrol ve gaz operasyonlarından kaynaklanan emisyonlar, küresel toplamın önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Petrol ve gazı yerden çıkarmak, işlemek ve tüketicilere ulaştırmak, küresel enerjiyle ilgili emisyonların neredeyse %15'ini oluşturuyor - bu, Amerika Birleşik Devletleri tarafından üretilen tüm emisyonlardan daha fazla veya tüm Avrupa Birliği'nin emisyonlarının iki katı. Net Sıfır Geçişlerde Petrol ve Gaz Operasyonlarından Kaynaklanan Emisyonlar adlı son raporumuz, petrol ve gaz endüstrisinin bugünden 2030'a kadar bu emisyonları nasıl %60 oranında azaltabileceğini gösteriyor. rekor yüksek enerji fiyatlarının ardından sektör geçen yıl tahakkuk etti.

Küresel enerji krizinin ortasında, birçok tüketici ve işletme 2022'de yükselen enerji fiyatlarından sert bir şekilde etkilendi. Ancak petrol ve gaz endüstrisi için rekor kârların elde edildiği bir yıl oldu. Şimdi bunu daha geniş bir fayda için kullanma zamanı. Endüstri, dünyanın net sıfır emisyona ulaşmasına yardımcı olmak ve küresel sıcaklıkları 1,5 °C ile sınırlama hedefini görünürde tutmak için bu kârların bir kısmını yeniden yatırabilir ve yapmalıdır. Bugün petrol ve gaz endüstrisi, operasyonlarından kaynaklanan emisyonları önemli ölçüde ve nispeten düşük bir maliyetle azaltacak teknolojilere, kaynaklara ve uzmanlığa sahiptir.

 

Emisyonları hızlı bir şekilde azaltmaya yönelik eylemler mevcuttur ve uygun maliyetlidir
Petrol ve gaz üreticilerinin bu on yılın sonuna kadar operasyonlarının emisyonlarını %60 oranında azaltmalarını sağlamak için kullanabilecekleri birkaç kilit kaldıraç belirledik.
Birincisi, metan emisyonlarının üstesinden gelmek ve atmosfere büyük miktarlarda emisyon salan üretilen gazın yakılması uygulaması olan tüm acil olmayan alevlenmelere son vermek. Metan güçlü bir sera gazıdır ve - Global Metan Tracker'ımıza göre - emisyonlar 2022'de inatla yüksek kaldı. Yine de çok çeşitli iyi bilinen teknolojiler ve önlemler bu emisyonları çok kısa bir süre içinde dörtte üç oranında azaltabilir. Ve uygun maliyetlidir: Gerekli harcamaların büyük çoğunluğu, yakalanan gazı satarak kolayca ödenebilir.


Üreticiler ayrıca üretime dönük operasyonlarını da elektriklendirmelidir. Üreticiler, tesislerine güç sağlamak için genellikle yüksek düzeyde kirletici dizel veya doğal gaz jeneratörlerine güvenirler. Elektrik şebekelerine bağlanmak veya güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerjileri yedek depolama ile eşleştirmek, fosil yakıtlardan daha uzun vadeli geçiş ortaya çıktıkça bugün bu ihtiyacı karşılayabilir.
Eylem için bir diğer önemli alan, düşük emisyonlu hidrojen ve karbon yakalama, kullanma ve depolamayı ölçeklendirmektir. Sektör zaten bu teknolojileri geliştirmede lider durumda ve bunları kendi operasyonlarında çok daha fazla kullanmalı. Bu aynı zamanda maliyetlerin düşürülmesine yardımcı olacak ve çelik, çimento ve gübre gibi diğer endüstrilerde kullanımları için potansiyel faydalar sağlayacaktır.


Petrol ve gaz operasyonlarından kaynaklanan emisyonları azaltmanın, yakıtların ulaşım, ısıtma, elektrik üretimi ve diğer faaliyetlerde kullanılmasından kaynaklanan büyük miktardaki emisyonları da ele almamak için bir bahane olmadığını belirtmek önemlidir. Sektörün temiz enerjiye geçişi engellemek yerine hızlandırmak için hükümetler ve diğer sektörlerle birlikte çalışarak sorumlu bir şekilde hareket etmesi ve yatırım yapması gerekiyor.


Ancak petrol ve gaz, IEA'nın 2050'ye Kadar Net Sıfır Emisyon Senaryosu gibi iddialı yollarda bile ekonomilerimizden bir gecede kaybolmayacak. Bu, petrol ve gaz operasyonlarından kaynaklanan emisyonların hızla düşürülmesi gerektiği ve aynı zamanda yakıt talebinin geçişi hızlandırmaya yönelik politikalar tarafından aşağı çekilmesi gerektiği anlamına geliyor.
 

Tüm endüstrinin oyununu geliştirmesi gerekiyor

Şu anda farklı petrol ve gaz üreticileri arasında, operasyonlarının ne kadar saldığı konusunda büyük farklılıklar var: en kötü performans gösterenler, en iyilerinden dört kat daha fazla emisyon üretiyor. 2030 yılına kadar, tüm küresel endüstrinin günümüzün en iyi performans gösterenleriyle benzer bir seviyede performans göstermesi gerekiyor (IEA).''

 

karbon emisyon haberleri - enerji ekonomisi

IEA Başkanı petrol gaz şirketleri karbon haberleri petrol haberleri emisyon haberleri