Petrol TÜKETİCİLERİ yoracak - Niye mi?

TAKİP ET

- Ham petrol fiyatlarındaki artış bu rakamlarda kalır ya da daha da artarsa, yaz dönemi tüketiciler için bol zamlı bir dönem olacak (Benzin, motorin ve LPG otogaz için). 
Pandemi vakalarının gerilemesi ve yaz tatili, petrol fiyatlarına yukarı yönlü baskıyı artırıyor. 


AYRINTILAR!
Ham petrol fiyatları, tüketicileri ve yani sürücüleri yoracak. Çünkü petrol fiyatları çok yükseldi. Ve halemde yükselmeye devam ediyor. Halen uluslararası piyasalarda 1 varil brent türü ham petrol 72,69 dolar rakamlarından işlem görüyor. Petrolün bu rakamlarda kalması ya da daha da artması, tüketiciler için zam demek (Benzin, motorin ve LPG otogaz olarak).
 

Tüketiciler için yaz ayları zor geçecek

Pandeminin (Yeni Koronavirüs) yavaşlama sürecine girmesi ve de azalmaya başlaması (Aşılamanın hızlanmasıyla), petrol tüketimini (Ham petrol ve akaryakıt ürünleri) artırdı. Petrol tüketiminin artması demek, talebin artması ve tabi petrol fiyatlarının artması demek. Ayrıca, yaz dönemine girilmiş olması ile de tatil dönemi başlıyor. Seyahatler artıyor (Kara, deniz ve hava ulaşımı - taşımacılığı). Bu durumda petrol fiyatlarını yukarı doğru çeken bir gelişme. 

Ham petrol ne demek?

Ham Petrol ne demek?


Hem pandeminin gerilemesi ve petrol tüketiminin artması ve hem de yaz tatil dönemi, petrol fiyatlarına yukarı yönlü artış baskısını artırıyor. 
 

Tasarruf şart

Ham petrol fiyatları, pandeminin ilk yaşandığı Aralık 2020 dönemimde 20 dolarında altına geriledi. Bir ara kısa dönemli petrolün varil fiyatı 16 doları da gördü. Sonrasında ise yeni normal hayat (Mayıs 2020 sonrası) ve de aşılamanın 2021 yılı sonrası dünyada hızlanması, fiyatları 30 - 40- 50-60 ve son olarakta 70 doların üzerine çıkardı.
Petrolde ve tabi akaryakıtta fiyatlar önemli. Ancak fiyatlar kadar tasarrufu da önemli. Mesela, sadece aracı hızlı sürmek, yakıt tüketimini yüzde 20'nin üzerinde artırıyor. Bu çok ciddi bir israf. Yine, ani - fren gaz yapmamak, camlar açık seyahat etmemek, düzenli lastik basınç kontrolü yapmak,  gereksiz klima kullanmamak ve yine gereksiz bagaj - yük taşımamakta yüzde 10'a varan oranda yakıt tasarrufu sağlıyor. 
 

Benzin - motorin fiyatları - 12 Haziran Cumartesi

Akaryakıtta Eşel Mobil Sistemi /EŞM) uygulandığından (Artışlar akaryakıttan alınan ÖTV'den düşülüyor) zamlar, istasyonlarda nihai benzin - motorine yansıtılmıyor. Bu nedenle sürücüler, zamsız fiyatlardan benzin -  motorin alıyor.
Ancak, EŞM sistemi nedeniyle akaryakıttan alınan ÖTV tutarında ciddi azalma olması nedeniyle Hazine ve Maliye Yönetimi, kısa süre önce akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV tutarında artışa gitmişti.  
 

Ham petrol nasıl benzin ve motorin oluyor - Video! 

Ham petrolden nasıl benzin - motorin üretiliyor? Petrolün ayrıştırılması ve damıtılması!


Öte yandan halen akaryakıt istasyonların da 1 litre benzin ve motorinin satış fiyatları şöyle (En yüksek satış hacimli 8 akaryakıt şirketinin ortalama bayi tavan fiyatları): Benzin (95 oktan) 7,72. Benzin diğer 7,74. Motorin 7,20. Motorin diğer 7,23.
Veriler EPDK'nın 12 Haziran 2021 Cumartesi günü için duyurduğu benzin - motorin fiyatlarıdır. 

Yorum Haber - Enerji Ekonomisi
 

ham petrol nasıl benzin ve motorin oluyor ham petrol fiyatları ham petrol ne demek benzin ve motorin fiyatları