Petrol sakin ama...

TAKİP ET

Petrol sakin ama...

ANALİZ - ENERJİ EKONOMİSİ

Evet, ham petrol fiyatları son bir kaç gündür sakin seyrediyor. Varil fiyat halen uluslararası piyasalarda 64 dolar rakamlarından işlem görüyor (Brent türü). Bu rakam, geçen haftaki 70 dolar rakamına göre oldukça iyi bir rakam.

AKARYAKIT FİYATLARI
Biliyorsunuz, Türkiye'de akaryakıt fiyatları ham petrol fiyatlarıyla TL/Dolar kurunda yaşanan değişimlere bağlı. Dolar rakamlarında da son dönemde yatay seyir gözleniyor. Bugün biraz artsa da (1 dolar, 5,93 TL) dolardaki sakinlikte akaryakıt fiyatları için sevindirici bir durum. Aslında bu rakamlara bakarak hafta içi için akaryakıta indirim beklentileri artmıştı. Ve bu beklentiler hala devam ediyor. Bir diğer ifadeyle, TL/Dolar kurundaki sakinlik ve ham petrol fiyatlarındaki düşüş, akaryakıt fiyatlarına (Benzin, mazot, LPG otogaz ve diğer ürünler) indirim beklentilerini sürdürüyor. Akaryakıta indirim yüksek bir ihtimal.

EŞEL MOBİL SİSTEMİ
Tabi, dünya siyasi gündemi hızlı değişim yaşıyor. En son ABD - İran krizi, dünya siyasetini germişti. Neyse ki iki ülke arasındaki kriz şimdilik sakinleşti. Sakinleşmesi çok önemli. Çünkü iki ülkede önemli petrol rezerv sahibi ve üretici ülkeler. Ayrıca, petrol trafği üzerindeki ülkeler. derinleşen krizler, hemen petrol fiyatlarına yansıyor. Bu da akaryakıta zam demek. Maliye Yönetimi'nin uygulamaya koyduğu  Eşel Mobil Sistemi (EŞM), ani zam artışlar durumunda akaryakıttaki ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ile oynayarak (Düşürüp - artırma) şeklinde zamların sürücülere yüksek tutarda yansımasını önlüyor. Uygulama, sürücüler için olumlu bir sistem ve halen yürürlükte. 

petrol akaryakıt