Petrol ne demek? Petrol çeşitleri nelerdir?

TAKİP ET

- Petrol ne demek? -  Petrol Çeşitleri nelerdir? - Dünyada ve Türkiye'de petrol kullanılan birimler nelerdir?:
 

- Petrol Nedir?

Petrol: Petrol sözcügü Latince “Petro” (Tas) ve “Oleum” (Yag) birleşmesiyle oluşmuştur. Taşyaği anlamına gelir. Petrol, başlıca hidrojen ve karbondan olusan ve içerisinde az miktarda nitrojen, oksijen ve kükürt bulunan çok karmaşık bir bileşimdir ve yalın bir formülü yoktur. Normal şartlarda gaz, sıvı ve katı halde bulunabilir.

Rafine edilmiş petrolden ayırt etmek için ham petrol diye isimlendirilen sıvı petrol, ticari açıdan en önemli olanıdır.

Gaz halindeki petrol, imal edilmiş gazdan ayırt etmek için genelde doğal gaz olarak adlandırılır. Yarı katı ve katı  haldeki petrol ise ağır hidrokarbon ve katrandan oluşur. Bu türden petrole, özelliklerine ve yöresel kullanimlarina bağli olarak asfalt, zift, katran ve diğer isimler verilir. Ham petrol ve doğal gazın ana bileşenleri hidrojen ve karbon olduğu için “Hidrokarbon” olarak da isimlendirilirler.

 

- Petrolün Oluşumu

Tüm doğal hidrokarbonlar organik malzemenin bozunmasından türemişlerdir. Günümüzde olduğu gibi, geçmiste de (milyonlarca yıl öncesinde) akarsular, rüzgarlar vs. o zamanın havzalarına (denizlere, göllere) kum, çakıl, çamur ve çesitli iyonlar taşımışlar ve bu taşinan malzemeler su diplerinde tabakalar halinde gittikçe kalınlasan çökelleri oluşturmuşlardir. Bu ortamlarda yaşayan ve ölen canlilarin (baslıca alg ve bakteriler) kalıntıları da çökelen bu malzemeye karışımlarıdır. Altta kalan tabakalar, üzerlerine çökelen yeni tabakaların sebep olduğu büyük basınç altında sertleserek kaya (sedimanter kayalar) haline dönüşmüşlerdir.
Bu arada çamurlara karışan canlı kalıntılarının içerdigi karmaşıkk hidrojen ve karbon molekülleri jeolojik zaman içerisinde, ısı ve basınç tesiriyle parçalanıp hidrokarbonları oluşturmuştur. Bu sebeple ham petrol ve doğal gaz kömürle birlikte “Fosil yakıtlar” olarak bilinir.
 

- Petrolün çeşitleri nelerdir? Petrol nasıl sınıflandırılır?

Dunyada üretilen petrolun sınıflandırılmasında  dikkate alınan faktörler petrolun özgül ağırlığı (spesifik gravite), akmazlığı (viskozite) ve içerdigi kükürt miktarı gibi özellikleridir.

Amerikan Petrol Enstitüsü (API) tarafindan çıkarılan ve özgül ağırlığa API gravite tanımı, bütün dünyada petrolün sınıflandırılması için genel kabul görmüştür.

Gravite, uluslar arasi bir birim olup genelde 10 ile 48 arasında degişmektedir. Gravite petrolün yoğunluğu anlamına gelmez. Yoğunlukla ters orantılı olup formülü aşagıdaki gibidir:

Petrolün yoğunluğu = 141.5 / (131.5 + Petrolün Gravitesi)    
     
Bu tanima göre, düşük özgül ağırlıklı petrolün API gravitesi   yüksektir.

Petrolün graviteye göre sınıflandırılması aşağıdaki gibidir.

Hafif >31

Orta 20-31

Ağır 10-20

Tabii Bitümen

petrol nedir petrol çeşitleri nelerdir petrol birimleri ve dönüşümleri nelerdir petrol ne demek