Petrol hareketlendi!

TAKİP ET

Han petrol fiyatları, kısa süreli sakinlikten sonra tekrar hareketlendi. Geçen haftayı 62 dolar rakamlarında geçiren han petrol, haftanın ikinci iş gününe yükselişle girdi ve 63 dolar varil fiyat rakamını aştı (Brent petrol).
 

Petrol hareketlendi

Ham petrol, halen uluslar arası piyasalarda 63,40 - 63,50 dolar bandında işlem görüyor. Petroldeki artış sevam ederse, iç pazarda akaryakıt ürünlerine de zam baskısı artacak. Çünkü Türkiye; ham petrol, benzin, motorin, LPG Otogaz türü ürün ve hammaddeleri ağırlıklı olarak yurtdışından ithalat yoluyla karşlıyor. Petrol fiyatlarındaki iniş çıkışlar, be nedenle iç pazara zam ya da indirim olaak ve anında yansıyor. 
 

Eşel Mobil Sistemi ve Tavan Fiyat devrede

Hazine ve Maliye Yönetimi, akaryakıtta ani fiyat yükselişlerini sürücülere yansıtmamak için Eşel Mobil Sistemini (EŞM) devreye soktu. Sistemle ani gelen zamlar, akaryakıt ürünleri üzerinden alınan ÖTV'den düşülerek pompaya yansıtılmıyor. Eşel Mobil Sistemi halen uygulamada bulunuyor.

Öte yandan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'da, benzin ve motorine Tavan Fiyat uyguluyor. EPDK, Tavan fiyat ile benzin ve motrinin fiyatını belirleyip kamuoyuna açıklıyor. Yaklaşık 13 bin akaryakıt istasyonunda benzin ve motorin satışları, EPDK'nın belirlediği tavan Fiyata göre satılıyor.  EPDK'nın tavan fiyat uygulaması 2 ay sürecek.

Enerji Ekonomsi

eşel mobil sistemi tavan fiyat epdk