Petrol fiyatları ne olacak?

TAKİP ET

Ham petrolün varil fiyatı geçen hafta 75 dolar testi sonrası, halen 73-74 dolar arası fiyattan işlem görüyor.  Petroldeki bu rakamlar son ayların en yüksek rakamı. Çünkü, yaklaşık 1 yıl önce Koronavirüs Salgını ile ham petrol fiyatlarında tarihi düşüşler yaşanmış. Ve petrolün varil fiyatı 20 doların da altına inmişti.  Nedeni ile, pandemi Virüs salgını) ile ekonominin durması ve petrole olan talebin azalmasıydı.

 

Pandemi kontrol altına...

Ham petrol fiyatları, koronairüs salgınının Çin'de ortaya çıkması sonrası (Aralık 2019) sonrası ilk kez 75 dolar rakamlarını zorlamaya baişladı. Bunun da en önemli nedeni, ham petrole olan talebi artması. Çünkü, koronavirüs salgını tüm dünyada aşılamanın hızlanmasıyla kısmen kontrol altına alındı. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, bu gelişme üzerine normal hayata geçişler başladı. Bu ise bir yandan ekonomiyi hareketlendirirken (Üretim olarak), diğer yandan yaklaşık 1 yıldır sınırlı ve kontrollü bir hayat yaşayan insanların normalleşmeyle birlikte tüketim açlığı ve tatil yoğunluğu en önemli neden olarak öne çıkıyor. 
 

Fiyatlar ne olacak?

Koronavirüs salgınının kontrol altına alınmaya başlamasıyla başlayan ekonomideki üretim artışı ve buna paralel tüketim artışı, petrole olan talebi haliyle artırıyor Çünkü, petrol otomobil seyahatlerinden enerji üretimine kadar günlük hayatın her alanında kullanılıyor ve en önemli enerji kaynağı. Bir yıllık kapanma ve kısıdın da baskısıyla tüketime olan ilgi daha da artacak. Buna paralel petrole olan talepte artmış olacak. 
Bu durum karşısında petrolle ilgili yeni fiyat tahminleri yapılmaya başlandı. Öne çıkan rakam ise 3'lü fiyat rakamları. Yani petrol yakın gelecekte 100'lü dolar rakamlarının üzerine çıkabilir. Bu durum tabi, dünya ekonomileri için aynı zamanda maliyet artışı demek. Bu ise hayat pahalılığı demek. Ancak, pandeminin oluşturduğu baskının ortadan kalktığı bir dönemde bunun ilk başta fazla önemi olmayabilir. Ve petrol fiyatları, tahminlere paralel 100 dolar rakamlarına çıkabilir. 
 

Ham Petrol ne demek?

İthalatçı ülkeler zora girebilir

Petrol fiyatlarındaki artış en fazla, ithalatçı ülkeleri etkileyecek. Çünkü, ham petrol fiyatlarının artmasıyla ülkelerinin enerji giderleri de artmış olacak. Bir diğer ifadeyle enerji ithalat maliyetleri yükselecek. Bu ise iç pazarda benzin, motorin türü akaryakıt fiyatlarına zam anlamına geliyor.

Sonuç olarak; pandeminin kontrol altına alınması ve sağlığın yanında ekonomilerinde canlanması, çok önemli ve sevindirici bir gelişme. Ancak; bu önemli ve sevindirici gelişme, anormal petrol fiyatlarıyla umutsuz ve mutsuz bir sürece sokulmamalı. 

Haber Yorum - Enerji Ekonomisi

petrol fiyatları ne olacak ham petrol pandemi