Petrol fiyatları geriledi - Akaryakıta indir mi zam mı olacak?

TAKİP ET

Hafta sonu 100 dolar rakamlarına gerileyen ham petrol fiyatları, 95 dolar rakamlarına geriledi. Petroldeki bu düşüş, akaryakıt fiyatlarına nasıl yansıyacak?

Hafta sonu 100 dolar rakamlarına gerileyen ham petrol fiyatları, 95 dolar rakamlarına geriledi. Petroldeki bu düşüş, akaryakıt fiyatlarına nasıl yansıyacak?

 

Ayrıntılar...

Son olarak sürpriz bir 100 dolar rakamlarına yaklaşan ham petrol fiyatları, hızlı bir düşüş yaşadı. Ve petrolün varil fiyatı 95 dolar rakamlarına geriledi. Halen uluslararası petrol piyasalarında 1 varil brent türü ham petrol 95-96 dolar bandında işlem görüyor. Peki, petroldeki bu düşüş akaryakıta nasıl yansıl ya da yansıyacak mı?

 

BİLGİ: Ham petrol ne demek? - Brent petrol ne demek? Akaryakıt ne demek?

 

Akaryakıt fiyatlarına yansır mı?

Ham petrol fiyatları: Ham petrol fiyatları geçen hafta sürpriz bir şekilde 100 dolar rakamlarına yaklaşması, akaryakıt ürünlerine (benzin - motorin) zam baskısını artırdı. Buna karşın ham petrol fiyatları kısa süre içerisindede 95 dolar rakamlarına geriledi. Bu düşüşde benzin - motorin türü akaryakıt fiyatları için indirim anlamına geliyor. 

Akaryakıta zam mı, indirim mi?: Ancak; petrol fiyatlarında önce artış ve sonraki düşüşü yorumlayan sektör uzmanları, akaryakıtta zam baskısının hale devam ettiğini, son düşüşlerin indirim olarak gözükse de artışın akaryakıt fiyatlarına yansıyabileceğine vurgu yaptılar. Aynı uzmanlar, petroldeki düşüşünde zam baskısını hafiflettiğine dikkat çekti. 

 

Petroldeki iniş-çıkışlar: Bilindiği gibi ham petrol ve akaryakıt ürün ithalatçısı ülkeler, petrol fiyatlarındaki iniş çıkışlardan anında etkileniyor. Ve fiyatlardaki bu iniş çıkışlar akaryakıt ürünlerine zam ya da indirim olarak yansıyor. Türkiye'de ham petrol ve akaryakıt ürün ihtiyacının büyük bir bölümünü (Yaklaşık % 95'i) ithalat yoluyla karşılıyor. 

 

Yorum Haber - Enerji Ekonomisi

ham petrol fiyatları akaryakıt fiyatları benzin motorin fiyatları petroldeki iniş çıkışlar