Petrol fiyatları 67 dolara yaklaştı - Yeni REKOR!

TAKİP ET

Ham petrol fiyatları, güne yeni bir tarihi rekorla başladı. Ve ham petrolün varil fiyatı 66 dolarıda aştı. Halen bir varil ham petrol, uluslararası piyasalarda 66,48 dolar rakamlarınsan işlem görüyor (Brent tütürü). Bu rakam, son dönemin en yüksek rakamı oldu. 
 

Ham petrol fiyatları durulmuyor

Ham petrol fiaytalrı durulmuyor. Petrol fiyatları Yeni Koronavirüs (COVID19) salgını sonrası (Aralık 2019'da Çin'in Wuhan şehrinde ortaya çıktı), dalgalı bir seyir izlemeye başladı. Koranavirüs salgının pik yaptığı 2020 yılı içinde varil fiyat 16 dolara kadar geriledi. Sonrası dönemde ise Yenei Normal Hayata geçilmesiyle (Mayıs- Haziran 2020), petrol fiyatları hızlı bir yükselişe geçti. ve önce 40 dolar, sonrası ise 50 dolar rakamlarına yükseldi. Ancak ham petrol fiyatları bu döenemde sürekli inişli- çıkışlı bir grafik çizdi. 2021 yılında da zik zaklı bir grafik çızen ham petrol, son dönemde ise tamamen tahminleri altüst eden bir grafikle 60 dolarıda aştı.
 

Akaryakıta zam baskısı arttı

Ham petrol fiyatlarının yeni bir rekor kırması, akaryakıta zam baskısını artırdı. Petroldeki son artış ile birlikre hafta içi akaryakıt fiyarlarına zam gelmesi çok yüksek bir ihtimal. Ancak, Hazine ve Maliye Yönetimi, yüksek fiyat artışlarının akaryakıt ürünlerine yansımaması için ham akaryakıt fiyatları için Eşel Mobil Sistemini (EŞM) uygulamaya koydu. Uygulamayla benzin, motorin, LPG otogaz türü akaryakıt ürünlerine gelen zamlar, yine akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV'den (Özel Tüketim Vergisi) düşülerek akaryakıt istasyonlarda pompaya, dılayısıyla sürücülere yansıtılmıyor. 
 

23 Şubat 2021 Tarihli Akaryakıt Fiyatları



Kaynak: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) En Yüksek İşlem Hacimli 8 Firma Türkiye Ortalama Fiyatı)

Enerji Ekonomisi

ham petrol fiyatları akaryakıt fiyatları