Rusya -Ukrayna krizi: Benzin ve motorine nasıl yansır?

TAKİP ET

Ham petrol fiyatları, son dönemin tarihi rekorlarını kırıyor ve 94- 97 dolar arasında çok hızlı hareket ediyor. Peki, bu artışlar benzin ve motorin fiyatlarına nasıl yansır?

- Uzun bir aradan sonra ham petrolün varil fiyatı, son dönemlerin tarihi rekorunu kırdı. Ve ham petrol fiyatı 94-97 dolar rakamlarına çıktı. Ham petroldeki bu artışlar ve hareketlilik, Türkiye gibi petrol va akaryakıt ürünlerini yurtdışından ithal eden ülkelerin iç pazarı için, benzin ve motorin türü akaryakıt fiyatlarına zam anlamı taşıyor. 

Ayrıntılar...
Rusya - Ukrayna krizi, ham petrol fiyatlarına zirve taptırdı. Rusya devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya kar şı tavrını giderek sertleştirmesi, petrol fiyatlarına da hareketlendirdi.  Nedeni ise, Rusya'nın, dünyanın en önemli petrol ve doğal gaz üreticisi ülkelerden birisi olması. Rusya'nın tavrı; bir yandan uluslararası petrol piyasalarında petrolü fiyatlarını olumsuz etkilerken, diğer yandan da dünya petrol doğal gaz trafiğinin güvenliğini gündeme taşıdı. Bu nedenle de dünya petrol ve doğal gaz piyasaları, Rusya-Ukrayna krizini çok yakından ve dikkatli izliyor.
 

Akaryakıt fiyatları

Rusya-Ukrayna krizi sonrası artan ham petrol fiyatları, bu rakamlarda kalır ya da daha da yukarı çıkarsa iç pazarda benzin ve motorine hafta içi zam gelme ihtimalini kuvvetlendiriyor.
Bu nedenle de, Rusya-Ukrayna krizinin savaşa dönüşmeden dış piyasalarda ham petrol fiyatları için, iç piyasada ize benzin ve motorin fiyatları için büyük önem arzediyor.  


Enerji Ekonomisi
 





 

Petrol fiyatları Vladimir Putin Rusya Ukrayna krizi akaryakıt fiyatları enerji