Petrol 77 dolara yaklaştı - İşte son akaryakıt fiyatları!

TAKİP ET

Benzine litrede 77 kuruş ve motorine 31 kuruşluk zam, benzin istasyonlarında pompalara yansıdı. Ve Akaryakıt istasyonları, panolara yeni benzin - motorin fiyatlarını yazdı (Enerji Ekonomisi).

Ham petrol fiyatları

Geçen hafta varil fiyatı 70 dolarında altına gerileyen ham petrol fiyatı, hızlı bir şekilde 77 dolar rakamına çıktı (Halen 1 varil brent türü ham petrol petrol piyasalarında 76,41 dolar rakamlarından işlem görüyor.
Petroldeki bu artışlar, benzin ve motorin türü akaryakıt ürünlerine zam olarak yansıyor. Petrol fiyatları bu rakamlarda kalır ya da daha da yukarı çıkarsa, bu artış kısa sürede akaryakıt fiyatlarına tekrar zam olarak yansıyacak.


Petrol fiyatlarını kontrol edemezsiniz - Fakat, bunları yapabilirsiniz!


 


Yeni benzin - motorin fiyatları

Öte yandan bugünden itibaren (09.12.20221) geçerli olmak üzere benzine litrede 77 kuruş ve motorine 31 kuruşluk zam, benzin istasyonlarında pompalara yansıdı. Ve Akaryakıt istasyonları, panolara yeni benzin - motorin fiyatlarını yazdı. Ve illkez istasyonlardaki panolarda benzin ve motorin için çift rakamlı fiyatlar yazıldı. 
Son zamlarla birlikte 1 litre kurşunsuz benzin 10,36 lira, 1 litre katkılı benzin 10,39 lira ve 1 litre motorin 10,32 lira ve 1 litre katkılı motorin ise 10,35 lira oldu (İstanbul, Anadolu yakası). 
 

Zam var ama tasarrufta önemli - Ne yapmalı?

Akaryakıt fiyatları... (9.12.2021, İstanbul Anadolu Yakası)

Ham petrol ve akaryakıt ürün fiyatları artıyor. Ancak zamların yanında akaryakıtı tasarruflu kullanmakta önemli. Ve hemen hemen bütün akaryakıt şirketleri, sürücülere tasarruf önerisi yapıyor. Peki nasıl tasarruf?
Mesela, yakın mesafelere yürüyerek gitmek, mümkün olduğunca toplu ulşaım araçlarını kullanmak, aracı ani fren - gaz gibi sert sürmemek, çok sıkışık trafiğe çıkmamak, aynı yer ve güzergahta aynı aracı bir kaç kişi kullanmak, aracacı teknik uyarılara uygun kullanmak (Gereksic cam - klima açmamak, lastik basınç kontrolü, gereksiz yük taşımamak, varsa araçlarda hız sabitleyici kullanmak gibi.
Bunlar çok basiy ve her sürücünün uygulayabileceği veya atabileceği adımlardır. Be bunları önemseyin. Çünkü yüzde 25'lere varan oranlarda tasarruf etmek mümkün. 
Rakamsal olarakra, 60 litrelik bir araç yaklaşık 600 liraya deposu doluyorsa, 100-150 lirasını tasarruf imkanı varsa, mutlaka bunları dikkate almalıyız. 

 

Ham petrol ve akaryakıt fiyatları

Öte yandan ham petrol fiyatları sürpriz bir şekilde artmaya başladı. 76 dolar rakamlarını geçen ham petrolün fiyatı, 77 dolar rakamlarına yaklaştı. Hazine ve Maliye Yönetimi, yüksek fiyat artışlarından sürücüleri korumak için Eşel Mobil Sistemi (EŞM)'yi devreye soktu. Sistemle, benzin, motorin ve LPG Otogaza gelen zamlar, yine akaryakıttan alınan ÖTV'den (Özel Tüketim vergisi) düşüyordu. Ancak, ham petrol fiyatlarının sürekli artması, EŞM uygulamasını devre dışı bıraktı. Nedeni ise, düşülen ÖTV tutarının litre de sıfırlanması (Benzin ve motorin de ÖTV tutarı '0' TL). Bu nedenle de akaryakıta gelen zamlar, artık direkt istasyonlarda pompaya yansıyor. 

 

Motorlu Taşıtlar vergisi yüzde 25 artacak

Öte yandan araç sahiplerini çok yakından eilgilendiren MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) 2022 yıı Yeniden Değerleme Oranı yüzde 25 olarak belirlendi.  Daha önce Yeniden Değerleme Oranı yüzde 36 olacağı açıklanmıştı. 
2022 yılı için ödenecek Yeniden Değerleme Oranı ile ilgili Cumhurbaşkanı Kararı, bugünkü Resmi Gazete de yayınlandı (09.12.2022 tarih ve 31684 sayılı Resmi Gazete).


Enerji Ekonomisi

ham petrol fiyatları akaryakıt fiyatları motorlu tşıtlar vergisi mtv benzin istasyonları enerji ekonomisi