Petrol 66 doları aştı: Zor dönem

TAKİP ET

Petrol 66 doları aştı: Zor dönem

ANALİZ - ENERJİ EKONOMİSİ

Ham petrol varil fiyatı (brent türü), 66 dolar aştı. Halen bir varil ham petrol uluslararası piyasalarda 66,13 dolar seviyelerinde işlem görüyor. Petrolün bu seviyelerde kalması hem ülke cari açıkları ve hem de iç pazar akaryakıt fiyatlarına (Motorin, benzin, LPG otogaz), olumsuz etki yapması söz konusu.

AKARYAKIT İÇİN ÖNEMLİ
Türkiye, akaryakıt ihtiyacının tamama yakınını yurt dışından ithalat yoluyla karşılıyor. Ham petrol fiyatlarındaki yukarı ya da aşağı doğru hareketlilik, iç pazarda akaryakıt fiyatlarına zam ya da indirim olarak yansıyor. Bu nedenle ham petroldeki artış yukarı doğru hareket eder ya da bu seviyelerde kalırsa iç pazarda akaryakıt fiyatları için zam gündeme gelecek. İç pazarda akaryakıta bir diğer etken olan TL/Dolar kuru da artış trendinde. İç piyasalarda 1 Dolar halen 5,93 TL rakamlarıyla işlem görüyor. Dolardaki bu yukarı doğru harekette akaryakıta zam baskısını artırıyor. 

EŞEL MOBİL UYGULANIYOR
Akaryakıt ürünlerine gelen zamların olumsuz etkilerinden sürücüleri korumak için Maliye Yönetimi Türkiye için Eşel Mobil Sistemi (EŞM) uygulamaya koydu. Sistemle, akaryakıt fiyatları anormal arttığı dönemlerde EŞM devreye sokularak akaryakıt fiyat artışı tutarında; akaryakıttan alınan ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) düşürülüyor. Böylece yüksek zamlar pompaya yansımamış oluyor. Akaryakıt fiyatlarının düştüğü dönemde ise, akaryakıta gelen indirim tutarı kadar ÖTV artırılıyor ve indirim pompaya yansıtılmıyor. İndirim tutarı, akaryakıt için litre de alınan ÖTV tutarına ulaşınca da indirimler pompaya yansıtılmaya başlanıyor. 

petrol akaryakıt zam indirim