Petrol 40 yılda bitmedi... ELEKTRİKLİ oto ve PETROL gerçeği!

TAKİP ET

Petrol 40 yılda bitmedi...

ELEKTRİKLİ oto ve PETROL gerçeği!


Dünya ve tabi Türkiye son dönemde, yeni devrimi konuşuyor. Yeni devrim malum, elektrikli araçlar. Satış adeti aynı hızda artmasa da, elektrikli araçların gündemdeki yeri çok hızlı yükseliyor. Hemen hemen herkes ve tabi otomobil üreticileri ve yeni yatırımcılar da, elektrikli araçlarla çok ilgili. Ve tabi, Türkiye. İlk otomobilinin elektrikli olacağını açıkladı, Türkiye. Ve halen fabrikanın inşası da devam ediyor (Yerli Elektrikli Oto TOGG).
Elektrikli otoya ilgiyi artıran ise, ucuz yakıt ve çevreci olması.
 

Petrol gerçeği

Elektrikli araç konusuyla fazla ilgili olmasa da, konuya farklı bir konu ve gerçeklik olan 'PETROLLE' başlamakta fayda var. 1970 yıllarda ve özellikle üniversitelerde öğrencilere (Petrol ve ilgili bölüm öğrencileri), 'Dünyada petrolün 40 yıl ömrü kaldığı ve 40 yıl sonra dünyada petrolün tükeneceği' sık sık söylenir ve anlatılırdı (Bu, yaşanmış bir gerçekliktir). Ancak; 2010'lu yıllar, yani 40 yıl geçti. Hatta 2020'li yıllarda geçti. Ve hala dünyada petrolün 40 yıl ömrü kaldığı konuşuluyor. Peki, burada yanlış olan ne?

Aslında, 1970'li yıllarda söylenen 'Petrolün dünyada 40 yıl sonra tüketeceği' anlatımı, o günkü bilimsel ve teknolojik veriler ışığında doğruydu. Ancak, dünya çok hızla değişiyor ve gelişiyor. Özellikle 1990'lı yılların sonlarına doğru ve 2000'li yıllar itibariyle dünya hızlı bir değişim yaşadı ve halen de yaşıyor. Bu değişimin başında da, teknolojide yaşanan değişim geliyor. Ve tabi bu teknoloji değişimi, petrol - doğal gaz sektörünü de etkiledi. Dolayısıyla, 70'li yıllarda dünyada petrol aramaları gerek kara aramaları ve gerekse deniz aramalarında daha sığ alanlarda yapılıyordu. Yeni teknolojiler petrol sektörüne, gerek karada ve gerekse denizlerde yerin binlerce metre altında arama- sondaj - üretim imkanı sundu. Bu gelişme ise, yeni petrol - doğal gaz rezervlerinin bulunmasını sağladı. Ve 40 yılda bitecek denen petrol için yeni 40 yıllık ömürler biçilmesine - konuşulmasına neden oldu (Bu dönemde, Şeyl Gazı ayrı bir konudur).
 

Elektrikli araç gerçeği

2000'li yılların başında konuşulan ve 2020'li yıllarda çok hızlı bir ivme kazanan elektrikli araç konusu, dünyanın bir gerçeği artık. Ve bu konu, dünyamız içinde gelecekteki önemli yatırım alanlarından birisi aynı zamanda. Çünkü, yeni yatırımcıların yanında mevcut otomobil şirketleri de (Petrole dayalı otomobil üreten üreticiler) çok ciddi elektrikli otomobil yatırımlarına yönelmiş durumda. Bu olumlu bir gelişme.
Elektrikli otoların, daha az yakıtla (Ve tabi daha ucuz yakıtla) çalışmaları, çevre kirliliğini azaltmaları başta olmak üzere cazip avantajlar sunması, yatırımlar ve duyulan ilginin en önemli nedenlerinden. 

Elektrikli otolara ilgi her geçen gün artarken; ciddi bir yanılgı da yaşanmıyor, değil. O da şudur ki, elektrikli otoların konuşulmaya başlanması ile 'Artık petrole dayalı otomotiv sektörünün yakın gelecekte sonlanacağı ve yine petrole dayalı otomobil satışlarının düşeceği, bu otomobillerin artık hayatımızda olmayacağı da' ifade edilmeye başlandı. 
 

Peki durum öyle mi?

Elektrikli otolar gerçekten yakın gelecekte hayatımızda ilk sıraya yükselecek ve fosil yakıtlı (Benzin, motorin vb) araçlar artık hayatımızda olmayacak mı?

Olaya mevcut pazar açısından bakarsak; petrolde olduğu gibi (40 yıl ömrü var, dendi. Fakat, bitmedi) mevcut fosil yakıtlı otomobiller içinde 'Çok kısa ömürleri kaldı' anlatımları, mevcut otomotiv sektörü ve hayatın gerçekleri açısından bakıldığında 'GERÇEKLİKTEN' uzak bir anlatımdır. Çünkü, sadece Türkiye pazarı açısından bakılırsa, elektrikli oto satışları 100'lü rakamlarla ifade edilirken (Hibrit modeller eklenince, binli rakamlar. Hibrit Araç: İki farklı yakıt türü ilen çalışan araçlar, Melez), fosil yakıtlı araçlar için yüzbinli - milyonlu rakamlar konuşuluyor. Dünya da da benzer durum söz konusudur. Bu bile, otomotiv pazarının yakında zamanda köklü ir değişiklik yaşamayacağının en önemli göstergelerinden birisidir.

Yakıt Türüne Göre Araç Satışları

Yakıt Türü                 Satış (Adet)
Benzin                       92.235
Dizel                          37.726
Hibrit                         12.402
Elektrikli                       312
Kaynak: ODD, Ocak - Mart 2021 Satışları

Ve halen dünyaya fosil yakıtlı araçlar satan (Otomobil, kamyon, ticari araç, SUV vb) milyarlarca dolarlık otomotiv şirketleri; bir yanan kendilerini yeni pazar olan elektrikli otomobillere hazırlarken, diğer yandan mevcut fosil yakıtlı yani petrole dayalı motorlu araçlarını çevreye daha uyumlu ve daha az yakıt tüketen (Ucuz) modellerini - ürünlerini pazara sunuyor.

Türkiye'de petrol yakıtlı ve elektrikli araç satışları



Bu da gösteriyor ki, otomotiv sektöründe yakın gelecekte 10-15'li yıllar içerisinde köklü bir değişimin olması çok zor bir ihtimal. Ama, aynı yıllarda elektrikli oto sektörü ve sanayinin çok hızlı bir gelişme göstereceği gerçeği de gözardı edilemez.
 

Elektrikli otolar ne kadar elektrikli?

Evet, soru ilginç gelebilir, elektrikli otolar ne kadar elektrikli? Bilinen bir konu; elektrikli otoların en çok tercih edilen ve de haklı olan ve kabul gören gerekçesi, çevreci olmaları. Bu dünyamızın geleceği için çok önemli. Çünkü, iklim giderek kötüleşiyor dünyamızda. Ve bunun en önemli nedenlerinden birisi de fosil yakıtlardır. Kurtuluş ise, çevreye uyumlu teknolojiler ve tüketimdir. Elektrikli otolar, bu anlamda çok çok önemli.

Ancak; elektrikli otoların beklenen bu faydayı sağlayabilmeleri için öncelikle tükettikleri elektriğinde çevreci kaynaklardan üretilmesi gerekiyor. Yani; elektrik otoların yakıt olarak tüketeceği elektriğin su, rüzgar, güneş gibi yenilenebilir - çevreci kaynaklardan üretilmesi şart. Oysa, dünyamızda halen enerji üretiminde fosil yakıtların (Petrol - kömür) ciddi ağırlığı var. Bu ağırlığın devam ettiği bir ortam elektrik otonun yaygınlaşacak olması, çok fazla bir anlam ifade etmeyecektir.

Kaynaklara Göre Dünya elektrik Üretimi

Kaynak                                   Payı (%)
Kömür                                   33.79
Doğal gaz                             22.79
Hidroelektrik                       16.85
Nükleer                                 10.12
Rüzgar                                    6.15
Petrol                                     4.37
Güneş                                    3.27
Diğer yenilenebilir            2.72
Kaynak: Global Electricity Review, Mart 2021
 

Şarj konusu da önemli

Yine elektrikli otoların mesafesi, şarj süresi vb teknik kısımlarıda teknolojik olarak geliştirilmesi gereken bir konudur. Gerek Türkiye ve gerekse Avrupa ve diğer ülkelerde, elektrikli araç şarj istasyonları hızla yaygınlaşıyor, doğru. Ancak, araç sayısı az olduğunda şarj etme konusunda sorun yaşanmıyor. Buna karşın, elektrikli araç sayısı arttığında mevcut şarj süreleri ile ihtiyaca cevap vermek mevcut altyapı ile çok zor. Dolayısıyla, bu altyapının da çok hızlı geliştirilmesi gerekiyor.
 

Sadece yakıt değil - elektrikli oto üretimi de çevreci olmalı

Kaldı ki yine elektrikli araçlar için sadece kullandığı yakıtın çevreci olması da yetmez. Araçların başta bataryaları olmak üzere üretimlerinin de, çevreye uyumlu olması ve çevreci teknolojilerden oluşması olması gerekiyor.

Sonuç olarak, elektrikli araçların yakın ve orta gelecekte hayatımızda daha çok yer alacağı bir gerçek. Bundan kaçmakta mümkün değil. Kaçarsınız, ancak çağın ve teknolojinin gerisinde kalmış olursunuz.
Bu gerçekliğin yanında bir diğer gerçeklik ise, petrole dayalı yakıtlı otomotiv sanayinin ve otomobillerin uzun bir süre daha hayatımızda yer almaya devam edeceğidir.

Bu iki geçeklik birlikte ele alarak, daha iyi bir dünya için ve refah için yeni teknolojilerin geliştirilip hayatımızda yer alması - tüketime sunulması gerekiyor. 

ANALİZ HABER - ENERJİ EKONOMİSİ


Bu Haberimizi de okuyabilirsiniz

Türkiye ve dünya ELEKTRİK üretimiyle ilgili önemli değerlendirmeler yaptı!

elektrikli araç hibrit araç ne demek petrol fosil yakıtlar