Petrol 139 doları gördü - ABD bunu bilerek mi yapıyor!

TAKİP ET

ABD gibi kendisini dünyanın patronu gören bir ülkenin son doğal gaz-petrol açıklamalarını; mutlaka önünü - arkasını düşünerek ya da karını - zararını hesap ederek yapıyordur. Yoksa, ABD'nin bu konuda yaptığı her açıklama müttefiklerini vuruyor. Petrol, doğal gaz fiyatlarına rekor kırdırıyor.

- Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, ham petrol ve doğal gaz fiyatlarınıda vurdu. Nedeni, herkesin bildiği gibi ''Türkiye' ve Avrua'nın en önemli doğal gaz ve ham petrol tedarikçisi'' Rusya. Ve, dünyanın krizi yaşadığı dönemde, yani mevsim kış. Yani, doğal gazı tüketiminin zirve yaptığı bir dönem. 

 

Türkiye Rusya'dan ne kadar doğalgaz ve petrol alıyor? Rusya ''Türkiye ve Avrupa'nın'' gazını kesebilir mi?


ABD'nin açıklamaları

Rusya - Ukrayna savaşı, dünyanın ilk gündem maddesi. Savaşın ilk günden maddesi de, yaşanan insani vahşetin yanında 'petrol ve doğal gaz'. Özellikle doğal gaz, çok önemli. Çünkü; Ukrayna'ya saldıran ülke Rusya, Avrupa'nın en önemli doğal gaz sağlayıcısı (Türkiye dahil).
Ve de savaşın en önemli taraflarından ve karşıtlarından birisi de ABD (Amerkia Birleşik Devletleri). ABD sürekli, 'Rusya'ya doğrudan bir müdahale ya da saldırı olmayacığını açıklıyor (NATO dahil)'. Aynı ABD, daha çok ekonomik yaptırımlar üzerinde yoğunlaşıyor. Ve son olarakta ABD, Rusya'ya ağır enerji yaptırımları uygulanmasını (Doğal gaz-petrol almama gibi)' istedi. Bu açıklama çok riskli bir dönemde ve çok riskli yapılan bir açıklama oldu.
Çünkü, Rusya'ya enerjide bu kadar bağımlılık bilindiği halde ABD'nin bu son yaptırım önerileri, Rusya'nın yanında daha çok müttefiklerini vuruyor. Çünkü, Türkiye ve Avrupa'nın doğal gazını Rusya sağlıyor, ağırlıklı olarak. ABD'nin Rus doğal gazına ambargo açıklamaları; 'bir taraftan bu ülkelerin doğal gaz açığı nasıl karşılanacak? sorunu gündeme taşırken, diğer yandan da 'doğal gaz -petrol fiyatarını gündeme taşıyor?' Çünkü bu konuda yağılan her açıklama, fiyatlara kriz etkisi yapıyor. Ve, doğalgaz petrol fiyatlarına artış rekoru kırdırıyor.  
 

ABD bunu bilerek mi yapıyor?

ABD'ninİ Türkiye ve Avrupa'nın doğal gaz arz açığına çözüm ortaya koymadan direk 'Rusya'ya doğal gaz ambargosunu' konuşmasını anlamak zor?. Burada öne çıkan ihtimaller: ABD mevcut fiyatların yüksekliğini avantaja çevirmek istiyor (Stoklarını piyasaya sürerek)? Ya da ABD, Avrupa'nın (tabi Türkiye de dahil), soğukta kalmasını istiyor. 
Çünkü, ABD gibi kendisini dünyanın patronu gören bir ülkenin bu açıklamaları yaparken mutlaka 'önünü - arkasını düşünüyordur' ya da 'karını - zararını hesap ediyordur (Kendi adına ve müttefikleri adına).
Eğer, bu hesaplamalar yapılmadan rastgele açıklamalar yapılıyorsa, bu son derece vahim bir durumdur. 

Çünkü, ham petrol fiyatları 139 doları gördü. Doğal gaz fiyatları da uçuşa geçti. Yani, ABD'nin her 'Rusya doğal gaz -petrol' açıklaması müttefiklerini vuruyor.

Bunu anlamak, ABD için zor olmasa gerek.

Not: 
_ Ham petrol piyasaları, daha liberal-serbest piyasalardan oluşuyor. Bu nedenle de, günlük alım-satım fiyat hareketliliği daha hızlı gerçekleşiyor. 
_ Doğal gaz piyasaları ise; serbest piyasası olasa da, ülkeler-şirketler doğal gaz alımını daha çok uzun vadeli alım-satım anlaşmalarıyla-kontratlarıyla yaptıklarından, fiyat hareketlenmelerinin doğal gaza etkisi kısa vadede daha sınırlı oluyor. 


Analiz - Enerji Ekonomisi

ABD petrol ve doğal gaz açıklaması ham petrol fiyatları doğal gaz fiyatları abd bilerek mi yapıyor enerji ekonomisi